18/3/18

«Παιχνίδια» από την Τουρκία στις «πλάτες» των νεκρών στο Αγαθονήσι – Προκλητική NAVTEX

Δεν σεβάστηκαν (για ακόμη μια φορά) ούτε τους νεκρούς μετανάστες, τους 16 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Αγαθονήσι. Το πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (17.03.2018) και οι Τούρκοι δεν άργησαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Και για ακόμη μια φορά να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια.
Όπως βλέπετε στον χάρτη του OnAlert.gr, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέπεμψε Navtex για εν εξελίξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή! 
Το παιχνίδι τους είχε αρχίσει να… φαίνεται λίγο νωρίτερα. Όταν δηλαδή στην περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου είχαν κάνει την εμφάνισή τους τρεις τουρκικές ακταιωροί!
Σύμφωνα με την καταγραφή του στίγματός τους από την ιστοσελίδα Marine Traffic, οι TCSG IZMIR, DIDIM και FAMAGUSTA «χτένισαν» τη θαλάσσια περιοχή ακόμη και ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών του Αγαθονησίου. Από την πρώτη στιγμή, το Πεντάγωνο αντέδρασε με ψυχραιμία.

Το ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Η νέα πολύνεκρη τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο σημειώθηκε έξω από το Αγαθονήσι, στην περιοχή Πόρος. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς. Όσο όμως παιρνούσαν οι ώρες, ο απολογισμός όλο και γινόταν πιο βαρύς.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 νεκροί. Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Άλλοι τρεις άνθρωποι αγνοούνται. Στις έρευνες συμμετέχουν και στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, καθώς δεν αποκλείεται στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος να υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.
Το πρωί σε παραλία του νησιού κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίοι περισυλλέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Στην επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχουν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Δεν το κάνει πρώτη φορά η Τουρκία

Η Τουρκία συνηθίζει να προκαλεί στο Αιγαίο. Και συνηθίζει επίσης να εκμεταλλεύεται περιστατικά όπως αυτό στο Αγαθονήσι. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ξεπεράσει και τον ίδιο τους τον κακό εαυτό.
Τότε, είχαν εμποδίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Ρόδου.
Ήταν 19 Φεβρουαρίου όταν το Λιμενικό δέχθηκε κλήση για βοήθεια από ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες προς το Φαληράκι, στη Ρόδο. Αμέσως δυο σκάφη έσπευσαν σε βοήθεια. Όταν στις έξι τα χαράματα εντοπίστηκε το σκάφος το οποίο έβαζε νερά και ενώ οι 15 επιβαίνοντες κινδύνευαν με πνιγμό δυο ακταιωροί των Τούρκων άρχισαν να κάνουν ελιγμούς και με τα απόνερά τους εμπόδιζαν τους Έλληνες λιμενικούς να “δέσουν” το σκάφος με τους μετανάστες και να το ρυμουλκήσουν.
Την ίδια ώρα ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο έκαναν χαμηλές πτήσεις ενώ οι λιμενικοί προσπαθούσαν να επιβιβάσουν τους ανθρώπους που κινδύνευαν στο σκάφος του Λιμενικού.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή 15 ατόμων μόνο και μόνο να να “αποδείξουν” ότι η περιοχή αυτή τους… ανήκει και είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την έρευνα και διάσωση…

2 σχόλια:

  1. Η ψυχραιμια με την οποια αντιδρα το πενταγωνο σε ολες τις αλλεπαλληλες κλωτσιες που τρωμε ειναι αξιοσημειωτη! Σιγουρα προκαλει ενα ριγος στον ερντογαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Forget beeing "cool". It doesnt work. Just cut a turkish ship in half in our waters and let them scream.... They want do it again for some time. Kountouriotis showed us how its beiing done years ago using Averof.
    I understand we may put our two officers theu hold in difficut position but freedom has a price and those not willing to pay that price they dont deserve to be free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.