16/3/18

Επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της διαδικασίας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου…

Οι προθέσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι αρκούντως δηκτικές σ’ ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όποιος υποστηρίζει ότι οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι ξεκάθαρες, είτε δεν γνωρίζει τι γίνεται στην περιοχή είτε βρίσκεται σε κάποια άλλη περιοχή. Η Τουρκία, όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτό, ξέρει να παίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόκληση φόβου και ανησυχίας στους πολίτες γειτονικών της κρατών.  Αλήθεια, πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο μέσο συζητήσεων (με φίλους και συγγενείς) για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή πολέμου; Και μην μου πείτε ότι εσείς δεν ακούσατε κάποιοι γνωστό ή συγγενή να διερωτάται εάν θα πρέπει να πάει να αγοράσει τρόφιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι παρά εκφράσεις πανικού συνεπεία των ενεργειών της Τουρκίας. Και στην Άγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις εκφράσεις φόβου από Κυπρίους, γι’ αυτό και φροντίζουν τη συστηματική πρόκληση ανησυχίας.
Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει ή να παραγκωνίζει τους κινδύνους που υφίστανται λόγω των τουρκικών ενεργειών. Γιατί εάν θεωρηθεί ότι η Τουρκία απλώς θορυβεί και τίποτε περισσότερο, τότε πάει στο άλλο άκρο, της μη αντίληψης της πραγματικότητας. Κίνδυνος υπάρχει γιατί στην περιοχή υπάρχει ένας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Πέραν από την πρόκληση πανικού ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους μέσα από την επίδειξη ισχύος, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κι άλλες βλέψεις. Θέλει να ελέγξει όλη την περιοχή. Από την ώρα που ο ίδιος το δηλώνει ευθέως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αμφισβητούμε τις προθέσεις του. Είναι τόσο ξεκάθαρες που δεν υπάρχει λόγος να τις αμφισβητεί κανείς. Η Τουρκία στηριζόμενη στην υπεροπλία της θέλει να παίξει «σε δικό της γήπεδο» θεωρώντας ως δεδομένη την επιτυχία της. Η Άγκυρα και ο Ερντογάν γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει το θερμόμετρο και όσο πιο μεγάλη ένταση υπάρχει τόσο περισσότερο εξυπηρετούνται οι στόχοι τους. Έχοντας ως προηγούμενο το Αιγαίο η Τουρκία θέλει να πετύχει και στην περίπτωση της Κύπρου να γκριζάρει ολόκληρη την περιοχή. Στηριζόμενη στη λογική «εφόσον εγώ δεν δικαιούμαι, τότε ούτε κι εσύ θα έχεις». Πώς επιτυγχάνει τον στόχο της; Φυσικά μέσα από ένταση. Γι’ αυτό, το φρόνιμο και το σωστό για την Κύπρο είναι με προσεκτικές κινήσεις να αποφύγει να παίξει το παιχνίδι του θέλει η Τουρκία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά στο να πετύχει το γκριζάρισμα του χάρτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αντιληφθούν ότι τα ενεργειακά δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πράξη εκδίκησης. Ούτε και ως παιχνίδι εντυπώσεων. Ενόσο επιχειρούμε να παρουσιάσουμε τις όποιες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ ως πράξεις εκδίκησης προς την Τουρκία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παίζουμε το παιχνίδι του θέλει η Άγκυρα. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόκληση έντασης γεννά κι έναν άλλο κίνδυνο. Να οδηγήσει τις εταιρείες εκτός περιοχής. Γιατί στο κάτω-κάτω δεν νιώθουν οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της ΚΔ, ούτε και αντιλαμβάνονται τόσο πολύ τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους ενδιαφέρει το κέρδος και όταν δουν πως το ρίσκο θα είναι τέτοιο που δεν τους συμφέρει, τότε θα πάνε κάπου αλλού. Αυτό θέλει η Τουρκία, όχι όμως η ΚΔ. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.