29/3/18

Αφού εξασφάλισαν το "Γκόρνα Μακεντίνια" δημοσίως από τον Τσίπρα, τώρα επιμένουν για "μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα"



Επιμονή για γλώσσα, ταυτότητα από Ντιμιτρόφ πριν από τη Βιέννη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Στη Βιέννη κρίνεται σήμερα και αύριο η πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για την ονοματολογική διαφορά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου θα συναντηθεί, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει και μια ολιγόωρη ενδιάμεση στάση στα Τίρανα, όπου θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι για να συζητήσουν την πρόοδο των διμερών θεμάτων στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση με διάρκεια «που θα αντέξει στον χρόνο», γι’ αυτό και ετέθη ως προϋπόθεση και η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας». Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται για «οποιαδήποτε λύση», αλλά «με στόχο μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά».

Παράλληλα, από την πλευρά των Σκοπίων, εξακολουθεί να υπάρχει επιμονή για καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα. Σε συνέντευξή του ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, επαναλαμβάνοντας, πάντως, τη διαφωνία του με την εκδοχή που προτιμά η Αθήνα, αυτή της αμετάφραστης ονομασίας. «Η ουσία του συμβιβασμού στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί τη “Μακεδονία” από την ελληνική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι η αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά– πως οι γείτονες μας είναι “Μακεδόνες” που μιλάνε τη “μακεδονική” γλώσσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής. «Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μία αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της “Μακεδονίας” και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Προχθές, στην ομιλία του για το βιβλίο του Ν. Ι. Μέρτζου «Το Μακεδονικό», ο κ. Κοτζιάς έκανε μια εκτενή αναφορά στο ζήτημα της διαφοράς, αλλά και στις ρίζες αυτής ήδη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν μπορεί να φοβόμαστε εμείς, η ισχυρή Ελλάδα, η Ελλάδα με τη μακρόχρονη ιστορία της, η Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ελλάδα της μεγάλης ιστορίας, της φιλοσοφίας, του Αριστοτέλη κ.τ.λ., να φοβάται να κάνει έναν συμβιβασμό μ’ ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του. Να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή. Βέβαια, ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι σάπιος, δεν μπορούμε να πάμε να συμφωνήσουμε ότι θα λέγεται αυτή η χώρα “Μακεδονία” ή “Μακεδονία (Σκόπια)”, όπως θα ήθελαν ίσως οι ίδιοι κάποια στιγμή», είπε ο κ. Κοτζιάς. Και επισήμανε ότι «το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία πάνω του. Διότι τα ίδια τα αλυτρωτικά στοιχεία πρέπει να φύγουν». Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αλλαγής του συντάγματος όχι μόνο για εξασφάλιση της Ελλάδας, αλλά και της ΠΓΔΜ. Διότι, όπως είπε, «ο επόμενος "Γκρούεφσκι" θα τους εγκαλέσει: με ποιο δικαίωμα διαπραγματεύθηκαν μια διεθνή ονομασία που αντίκειται στο σύνταγμά τους». Ο κ. Κοτζιάς κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι παιχνίδι η εξωτερική πολιτική. Δεν είναι παιχνίδι η σχέση μας με τρίτους».
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Ένας βλακας είπε κάτι και αυτοί το πήραν σοβαρά! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τ'α σχολια σας για το βιβλιο Μερτζου
    Τί ρόλο παιζει ο βλαχος που λει για συμβιβασμο με τα σκοπια
    Ενημερωστε οποιος κατεχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Οι Γενναίοι Του Βορρά

    Απο την απαγορευμένη, από το νεοταξικό κατεστημένο, ταινία "Οι Γενναίοι του Βορρά"...
    Απρίλιος του 1941. Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους Κομιτατζήδες. Οι Βούλγαροι αρχίζουν και πάλι την τρομοκρατία και τις βιαιότητες εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού.Ξεκινάει η αντίσταση των Ελλήνων Πατριωτών και ο αγώνας για την εκδίωξή τους .Αγώνας που συνεχίσθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 ως που να αναπνεύσει η Γή της Μακεδονίας τον αέρα της Ελευθερίας.

    https://www.youtube.com/watch?v=UxPQ-2Nz12g

    2)Μπουτάρης Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική

    https://www.youtube.com/watch?v=NNwOERQ8FXY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)ThessNews.gr- Μπουτάρης: Σάχλα το “η Μακεδονία είναι ελληνική”

    https://www.youtube.com/watch?v=OenuOcFCmGk

    2)ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ
    Το 1941 οι Γερμανοί παραδίδουν την Ανατολική Μακεδονία στους Βουλγάρους...

    https://www.youtube.com/watch?v=8cktwGKrlCA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πρώτο lower στα γκορνοματσεντονεζικα θα το καρφωσουν στον τάφο του γκλιγκορωφ.
    Και το δεύτερο στον πάτο του γκρουεφσκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.