11/3/18

Οι Τούρκοι στις πύλες του Αφρίν, οι Κούρδοι αλλάζουν τακτική

 

Ήταν 19 Ιανουαρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την επιχείρηση «κλάδος ελαίας» στη Συρία, με εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν. Άμεσα η τουρκική αεροπορία ξεκίνησε να πλήττει στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στο έδαφος YPG στο έδαφος της Συρίας, ενώ δυο ημέρες μετά ανέλαβαν δράση και οι χερσαίες δυνάμεις. Η αισιοδοξία ήταν τέτοια που, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις το Αφρίν θα έπεφτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Σήμερα, εφτά εβδομάδες μετά την χερσαία εισβολή και 51 ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης «κλάδος ελαίας» οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο Αφρίν με μικρό βηματισμό και όχι με «καλπασμό» όπως περίμεναν, φθάνοντας σήμερα περίπου 4 χλμ έξω από την πόλη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο τουρκικός στρατός μαζί με τους μισθοφόρους και τους αντιφρονούντες της Συρίας, βομβάρδιζαν τα προάστια της πόλης για να ανοίξουν δρόμο για την είσοδο σε αυτήν. Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αρκετά από τα χωριά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Δείτε τις κινήσεις στον σχετικό χάρτη.
Δείτε επίσης το video  από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης Αφρίν.

Με τα τουρκικά στρατεύματα προ των θυρών, έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από την πόλη, αναζητώντας πιο ασφαλείς περιοχές.

View image on TwitterView image on Twitter

The displacement of large numbers of civilians in Afrin to places more secure
Αλλαγή τακτικής
Το ενδιαφέρον στην αντίσταση των Κούρδων, δεν είναι μόνο η θέλησή τους να προασπιστούν τα εδάφη που θεωρούν πατρίδα τους, αλλά και το γεγονός ότι είναι ένας ετοιμοπόλεμος στρατός ο οποίος άλλαξε με μεγάλη ταχύτητα την τακτική του.
Οι Κούρδοι της Συρίας οργανώθηκαν και αντιμετώπισαν για περίπου έξι χρόνια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ως τακτικός στρατός. Εκπαιδεύτηκαν με την εκπαίδευση που παρέχει στους στρατιώτες του ένας τακτικός στρατός και υιοθέτησαν την ιεραρχία στην οποία βασίζεται.
Τώρα, έχοντας απέναντί τους ένα τακτικό στρατό, τον τουρκικό στρατό, έχουν υιοθετήσει πρακτικές ανταρτοπολέμου για να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν. Κούρδος διοικητής που μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Independent εκτίμησε ότι όταν οι Τούρκοι πλησιάζουν την πόλη κατακτώντας μέρος των αγροτικών περιοχών, τότε το πιο πιθανό είναι τα κουρδικά στρατεύματα να οχυρωθούν μέσα σε αυτή, οργανώνοντας πόλεμο εντός κατοικημένης περιοχής, ο οποίος είναι τρισδιάστατος.
Εάν αυτό συμβεί, με δεδομένο ότι στο Αφρίν είναι εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, οι απώλειες σε αμάχους μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.
Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι το Αφρίν, αλλά η εθνοκάθαρση των Κούρδων. Την άποψη αυτή εντείναι και η δήλωση του Ερντογάν πριν αρχίσει η επιχείρηση»κλάδος ελαίας»: «Στο Αφρίν το 55% είναι Άραβες, το 35% Κούρδοι και το 7% Τουρκμένοι, ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε το Άφριν στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες».

7 σχόλια:

  1. όσο έδαφος και να κερδίσουν, οι τούρκοι έχουν ήδη χάσει, απλά δεν το γνωρίζουν ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο,τι και να λεμε, στο τελος θα καταλάβουν το Αφριν. Οσον αφορα τις απωλειες τους, οι μονες που θα κλαψουν θα ειναι οι μαναδες των νεκρων.. Ο Ερντογαν δεν συγκινηται από απώλειες.. Δεν καταλαβαινω οταν καποιοι λενε πως "οι Τουρκοι εχουν ηττηθει".. Εγω παντως αν ημουν Κουρδος, αυριο κιολας θα ανακυρηττα κρατος, ειδικα στο Ιρακ, κανοντας ολες τις ενεργειες για αναγνωριση.. Πρεπει να προλαβουν την επομενη εισβολη των Τουρκων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπου διάβασα για μία συμφωνία μεταξύ Τούρκων και Αμερικάνων για τον επόμενο θύλακα που έχει σειρά (Manbij).Εάν ισχύει η συμφωνία δε θα αρέσει στους Κούρδους...Μάλλον θα πάρουν πόδι και από κει...Τελικά οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχολιο του εκτροπου,ο κρυφος μας ποθος,μαλλον ανεδαφικο προς το παρον,αν και βαθυτατο στον στοχασμο και με πιθανοτατη μελλοντικη επαληθευση.
    Το σχολιο του Αρμελ,λογικοτατο.
    Οι τουρκοι βλεπουν τους κουρδους ως αντιζηλους εραστες των δυτικων.
    Οι δε δυτικοι φερονται ως ανικανοιποιητες συζυγοι που βρισκουν νεο εραστη...χαχαχαχαχα!!!(μαυρο χιουμορ)
    Στο τελος,ο εραστης θα παρει ποδι και η συζυγος θα πετυχει να ικανοποιηθει
    τα μεγιστα απο τον συζυγο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τουρκικός στρατός προχωρά με αργά και σταθερά βήματα για κατάκτηση του Αφρίν βάζοντας μπροστά τους φιλό-τουρκους ισλαμιστές αντάρτες και χρησιμοποιώντας τις δικές του δυνάμεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις. Αυτό επιτρέπει στον Ερντογάν να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον στρατό του.

    Σ' αυτό το σημείο ας θυμηθούμε τη συνέντευξη του Μουράτ Καραγιλάν ο οποίος με το πέρας 1 εβδομάδας περίπου από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης είπε ότι η νίκη είναι πιο σημαντική από την αρχική απώλεια εδαφών και ότι η τακτική που θα ακολουθηθεί είναι εφόσον μπουν προς τα μέσα τπυ Αφρίν οι δυνάμεις των τούρκων τότε οι Κούρδοι θα τους προξενήσουν τεράστιες απώλειες και θα νικήσουν. Έφθασε η ώρα λοιπόν να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί αυτό για το οποίο μιλούσε ο Καραγιλάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.