31/3/18

Η Ρωσία καλωσορίζει την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να κατασχέσει τα πλούτη των Ρώσων ολιγαρχών

La Russie accueille avec joie la décision de la Grande-Bretagne de s’emparer des richesses des oligarques russes
Inessa Sinchougova
Η σύγχρονη Βρετανία δεν είναι ούτε η ισχυρότερη ούτε η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα. Αλλά θεωρείται ένα από τα κύρια μητροπολιτικά κέντρα του πλανήτη, χάρη στη σταθερότητά της: οι πλούσιοι όλου του κόσμου είναι πεπεισμένοι ότι τα βρετανικά δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις σε απόλυτη συμμόρφωση με τους νόμους, χωρίς τροποποιήσεις που σχετίζονται με την πολιτική συγκυρία.
Φυσικά, στην περίπτωση απλών πολιτών (Julian Assange, για παράδειγμα), οι κύριοι με περούκες δεν εξετάζουν τις συμβάσεις, μπορούν να ακούσουν τις φωνές των πολιτικών που ζητούν να λάβουν υπόψη ορισμένες ευαίσθητες συνθήκες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μεγάλα χρηματικά ποσά, οι Βρετανοί δικαστές γίνονται πολύ προσεκτικοί: το δέλεαρ του Λονδίνου για τους πλούσιους βασίζεται αποκλειστικά στην οικουμενική εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα της Βρετανίας.

1516365603
Μέχρι πρόσφατα, οι πολιτικοί και οι δικαστές υπήρχαν χωριστά. Οποιοσδήποτε δισεκατομμυριούχος ήταν εξασφαλισμένος: στο Λονδίνο, τα χρήματά του είναι αξιόπιστα προστατευμένα από τις επιθέσεις και τις αξιώσεις του Κράτους στο οποίο κέρδισε αυτά τα χρήματα. Ένας παράδεισος ασφάλειας για ένα αμφίβολο κεφάλαιο.
Η Ρωσία ήταν ενοχλημένη απ’ αυτή τη βρετανική πολιτική. Ακόμα κι αν κλείσουμε λίγο τα μάτια για το γεγονός ότι πολλοί καταζητούμενοι εγκληματίες βρήκαν άσυλο στο Λονδίνο, θα ήταν πολύ πιο κερδοφόρο για τη ρωσική οικονομία αν οι επενδυτές θεωρούσαν τη Ρωσία ως αξιόπιστο " χρηματοκιβώτιο" για την αποταμίευση. Δυστυχώς, η Ρωσία δεν είναι ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα: μια φήμη μερικών αιώνων δεν κατασκευάζεται σε 10-15 χρόνια.
Αλλά, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λόγω της δηλητηρίασης των Σκρίπαλ, που την απέδωσαν στη Ρωσία, θα μπορούσαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων πλουσίων Ρώσων. Μιλάμε για "προϊόντα αμφίβολης προέλευσης", αλλά είναι σαφές ότι οποιοδήποτε αγαθό ενός πλούσιου Ρώσου μετανάστη μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει σε αυτή τη γενική διατύπωση.
Εάν, για παράδειγμα, οι βρετανικές αρχές αρκεστούν να κατασχέσουν τα έπιπλα στις εγκαταστάσεις της RT TV, η φήμη τους ως "ήσυχο οικονομικό λιμάνι" δεν θα υποφέρει. Αν όμως κατασχέσουν την ιδιοκτησία ενός τουλάχιστον «ιδιώτη» μετανάστη από τη Ρωσία, οι συνέπειες για το Λονδίνο μπορεί να είναι καταστροφικές. Οι πλούσιοι διαφορετικών εθνικοτήτων θα πουν: «Σήμερα πήραν χρήματα από τους Ρώσους, αύριο θα τα πάρουν από τους Κινέζους, την επόμενη ημέρα θα είναι οι Άραβες και τελικά θα είναι η σειρά μου. Θα μεταφέρω τα χρήματά μου σε ασφαλέστερο μέρος». 
Πρόσφατα, μεταδόθηκε μια συνέντευξη με τον αξιόλογο δικηγόρο του Ντμίτρι Γκολολόμποφ. Κατά τη διάρκεια των διάσημων γεγονότων που αφορούσαν τον Yukos, ο κ Γκολολόμποφ εργαζόταν σε αυτήν την επιχείρηση προτού καταφύγει στη Βρετανία, στη συνέχεια, πράγμα πολύ ασυνήθιστο για τους μετανάστες μας, άρχισε να διδάσκει το δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Περιττό να πούμε ότι πρέπει πραγματικά να είσαι εξαιρετικός ειδικός, έτσι ώστε οι Άγγλοι να σε εμπιστεύονται τη διδασκαλία των δικών τους νόμων. 
Χονδρικά, ο δικηγόρος πιστεύει ότι όλοι οι νόμοι για τον "πλούτο ανεξήγητης προέλευσης " δεν θα λειτουργήσουν. Από τη σκοπιά του ποινικού δικαίου, είναι αδύνατο να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι έχει δηλητηριάσει τους Σκρίπαλ - δεν υπάρχει καμία απόδειξη, και η Scotland Yard δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είχε καν ύποπτους. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πράγματι αδύναμη.
1517368934 
Από οικονομική άποψη - μια προσπάθεια να αγγίξει, έστω και λίγο, τους Ρώσους πολίτες οικονομικά θα οδηγήσει αμέσως σε εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, η οποία θα οδηγήσει στο ελάχιστο, στη κατάρρευση της τοπικής αγοράς ακινήτων. Περαιτέρω, πολλοί διεφθαρμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εισέλθει στα βρετανικά σχήματα. Αν αρχίσουν να τους δικάσουν, θα δώσουν τα ονόματα των Λόρδων και των Άγγλων υπουργών που έλαβαν δωροδοκίες από εκείνους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπονομεύσει μάλλον τα θεμέλια της οικονομίας του για να εκτρέψει την προσοχή από τα προβλήματα του Brexit.Παρά ταύτα,  δεν είμαι τόσο σίγουρη για την ιδιοσυγκρασία των Βρετανών. Από τη μία πλευρά, η Βρετανία θα χάσει την κατάσταση του ξενοδοχείου για τους πλούσιους. Αλλά από την άλλη, μπορεί να αποκομίσει τεράστια ποσά υπέρ του Κράτους.
Προσωπικά, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν εντούτοις να απαλλοτριώσουν τα πλούτη που αποκτήθηκαν με άδικο τρόπο. Πρώτον, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη: οι Ρώσοι πολίτες που λεηλάτησαν τη Ρωσία θα λάβουν μια τιμωρία που τους αξίζει για τα παραπτώματα τους και την ευπιστία τους προς τους δυτικούς εταίρους. Δεύτερον, τα χρήματα θα διαρρεύσουν στο εξωτερικό - και ένα μέρος θα επιστρέψει στη Ρωσία υπό τη μορφή επενδύσεων στην οικονομία.
Μετάφραση ρωσικά-γαλλικά:  Avic  -  Διεθνές Δίκτυο
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν ‘Ακκυριά 

Διαβάστε περισσότερα στο
reseauinternational.net/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.