18/1/18

Ανταπόκριση από Φλόριντα 7 - Παρατηρήσεις- σχόλια μιας σκεπτόμενης ελληνίδας για το Σκοπιανό

Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες,
Σε προχθεσινή εκδήλωση στον απόηχο των εορτών, που παραβρέθηκα, και όπου ανάμεσα σε Αμερικανούς ήταν και αρκετοί Καναδοί, ειπώθηκαν από διάφορους για τη χώρα μας τα εξής:
-‘’Greece is a dream land’’
-‘’Greece is a dream country’’
-‘’Το ωραιότερο μέλι το έφαγα στη Σαμοθράκη. Είναι θεϊκή τροφή’’
-‘’Το σαμιώτικο κρασί είναι καταπληκτικό, ιδανικό για απεριτίφ’’
-‘’Αχ, μαγευτική Σαντορίνη!’’
-‘’Μύκονο δεν σε χόρτασα όσο θα ’θελα! Μας άφησαν πολύ λίγο με την κρουαζιέρα’’
-‘’Έπινα κρασί Μπουτάρη, δεν μου άρεσε η ρετσίνα’’
-‘’Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η τρελλή αδελφή μου χώρισε τον Έλληνα σύζυγό της. Εγώ πάντως ερχόμουνα κάθε χρόνο στην Αίγινα και θα εξακολουθήσω να έρχομαι, γιατί τη λατρεύω. Θα ’ρθω και φέτος’’
-‘’Επισκέφτηκα μόνο Αθήνα, Ολυμπία και αρχαία Ελευσίνα. Πόσο θα ’θελα να είχα περισσότερο χρόνο!’’
-‘’Έχετε 6.000 νησιά; Αυτή η απίστευτη ομορφιά κάνει ξεχωριστή την Ελλάδα και πολυπόθητο όνειρο για διακοπές’’
-‘’Η Ελλάδα έχει βγάλει τους καλύτερους φιλοσόφους’’
Μπορώ να συνεχίσω λίγο ακόμα  με αυτά που άκουσαν τ’αυτιά μου κουβεντιάζοντας. Όμως είναι πάνω κάτω στον ίδιο τόνο.
Πηγαίες εκφράσεις, αυθόρμητες, αυθεντικές από ανθρώπους μέσης τάξης, που περιέγραφαν με απλό τρόπο αυτό που είχαν δει με τα μάτια τους, μακρυά από πολιτικές σκοπιμότητες, υπολογισμούς και υστεροβουλίες. Αν τώρα σ αυτά που είναι ορατά, προσθέσουμε τον υπόγειο και τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας μαζί με την περίοπτη στρατηγική της θέση, είναι να αναρωτιόμαστε γιατί έλκουμε τα μάτια αυτών που μπορούν να διαφεντεύουν σήμερα τον κόσμο χωρίς να δίνουν λογαριασμό; 
Ενεργειακά αποθέματα, αγωγοί, εμπορικοί δρόμοι, αγορές, ΑΟΖ, θαλάσσια οικόπεδα και ένα σωρό άλλες σχετικές έννοιες, δυσνόητες εν πολλοίς για μας τους απλούς ανθρώπους, απασχολούν όλο και περισσότερο τις ειδήσεις τα τελευταία χρόνια, δίνοντάς μας το μήνυμα ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα αποτελούν τον καταλύτη των εξελίξεων. Ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός των βασικών πόλων της διεθνούς ισχύος, που νομίζαμε ότι αφήσαμε στο παρελθόν, βρίσκεται πάλι μπροστά μας με μιά μάλιστα αποσταθεροποιητική δυναμική. Κύριες εστίες η Μέση Ανατολή, μια περιοχή με ιστορικά μόνιμη αστάθεια, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια με μιά δυναμική που φαίνεται να οδηγεί την περιοχή προς την κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης. Άραγε το Μακεδονικό μας θέμα, που ήρθε τόσο έντονα στην επιφάνεια σήμερα, όπως και δυόμιση εικοσαετίες πριν όταν το 1992 κατεβαίναμε στους δρόμους για να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια, είναι τυχαίο; Μα φυσικά και όχι. Μα φυσικά και εντάσσεται στο πλαίσιο του αναταγωνισμού για έλεγχο της περιοχής από ΗΠΑ- ηγέτιδες δυνάμεις ΕΕ και Ρωσία.
Και τότε εμείς τι κάνουμε; Ε, κάτι πρέπει να κάνουμε. Όταν η μεγαλύτερη μερίδα ενός λαού αποφασίζει να κατεβεί στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δίκαιά του, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. «Μα η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» θα μας πουν στην καλύτερη περίπτωση όσοι από τους πολιτικούς μας που χειρίζονται το ζήτημα, συμβαίνει να μπορούν να χειρίζονται και με κομψό τρόπο τη γλώσσα μας. Πράγμα πολύ σπάνιο βέβαια, αν κρίνουμε από την απογοητευτική εικόνα των περισσοτέρων στα κανάλια. Έστω όμως. Μα και μείς το εφικτό ζητάμε ‘’αγαπητοί’’ μας εθνοπατέρες. Δεν ζητάμε το ανέφικτο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας πείθετε ότι αγωνίζεστε για το εφικτό. Εκτός και δεν είστε ικανοί γι αυτό, οπότε παραδεχτείτε ότι είχατε υπερεκτιμήσει τους εαυτούς σας όταν μας δίνατε τις μεγάλες υποσχέσεις και κανονίστε την πορεία σας, μήπως μπορέσουμε και μεις ν’ ανασάνουμε λίγο!
Πριν αναλάβετε τα ηνία της εξουσίας, εμφανιζόσασταν λίγο ως πολύ ως ηρακλειδείς που θα τα βάζατε με τους γίγαντες και θα τους νικούσατε κιόλας. Αντί όμως να βλέπουμε ηρακλειδείς, βλέπουμε μόνο ρόπαλα να μας κραδαίνουν από κάθε κατεύθυνση και μεις να είμαστε της συνεχούς υποχώρησης. Το ότι καταφέρατε να πείσετε έναν απογοητευμένο λαό να σας πιστέψει, είναι όντως μία τέχνη. Οι κενές υποσχέσεις σας όμως και οι ανακολουθίες σας απέδειξαν ότι η τέχνη αυτή είναι χωριζομένη της αρετής, που σημαίνει ότι πανουργία εστί, κατά τον Αριστοτέλη μας. Όσο τουλάχιστον μπορούμε ακόμα να τον επικαλούμαστε και να καμαρώνουμε γι αυτόν, γιατί για αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει ούτε και γι αυτόν!
Άντε εγώ τώρα να συγκεράσω στο μυαλό μου, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, την αιθέρια εικόνα της χώρας μας που μου έδωσαν οι απλοί αλλά αρκετά καταρτισμένοι άνθρωποι εδώ πέρα, με την γκρεμισμένη και τσακισμένη εικόνα των αρχόντων του ψεύδους εκμεταλλευτών και σφετεριστών, εγχώριων και εξωχώριων. Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω, για να μην πω τρελλαίνομαι, πώς συμβαίνει οι υποτιθέμενοι εκφραστές των λαών να είναι σε τέτοια αντιδιαστολή με την βούληση των λαών!
Όχι κύριοι! Δεν θα σας επιτρέψουμε! Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας. Ο ελληνισμός της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό παρακολουθούν κάθε σας βήμα στο θέμα του Μακεδονικού και στέλνουν τα μηνύματά τους. Εσείς θ’αντέξετε τη δύναμή του απέναντί σας; Εμείς δεν κιοτεύουμε, απλά πονάμε!

Φρίντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.