16/12/17

H πρωινή επίσκεψη ακόμη και σε ένα απλό σουπερ μάρκετ σε ένα χωριό της Ολλανδίας, είναι πάντα ενδιαφέρουσα.


Κατ'αρχήν η ποιότητα και η ποικιλία των προιόντων είναι πολλές κλάσεις ανώτερη, ακόμη και από το καλύτερο Ελληνικό. Κυριολεκτώ σε αυτό.
Όλα είναι πεντακάθαρα, όμορφα τακτοποιημενα και φρεσκότατα.
Όπως καταλαβαίνετε, λόγω επαγγελματικής διαστροφής, το ενδιαφέρον μου τράβηξε ο πάγκος μαναβικής. Εντυπωσιάστηκα απο το πλήθος των επιλογών, απο την φρεσκότητα και απο τις εξελιγμένες ποικιλίες που συνάντησα. Οι τιμές είναι φυσικά υψηλότερες απο τις αντίστοιχες Ελληνικές, αλλά 100% αξίζει ο κόπος. Ακόμη και ένα μάτσο φρέσκα κρεμμυδακια, εδώ έχει διαφορά. Είναι μικρά, ολόφρεσκα, σε κλειστή συσκευασία αποκλειστικά φτιαγμένη γι'αυτά, με ωραία γραφιστικά στην ετικέτα τους. Τα αγοράζεις, τα πλένεις ελαφρώς και είναι πανέτοιμα για την σαλάτα. 
Η οποιαδήποτε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί αντίστοιχα στην ελλάδα, είναι απλώς τραγική. Ένα καλό σουπερ μάρκετ κρίνεται κυρίως απο την προσοχή που δείχνει στα φρέσκα προιόντα. Δείτε πως είναι πεταγμένα τα μαρούλια, οι σαλάτες, τα κρεμμυδάκια, το σέλινο κτλ σε ένα Ελληνικό. 
Δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον στο να έρθουν σε επαφή και συνεργασία οι υπέυθυνοι των σουπερ μαρκετ με τους παραγωγούς και να αναβαθμίσουν τα προιόντα κάνοντας τα πιο φιλικά προς τους πελάτες. Έχουν βρει την εύκολη λύση. Αν θέλουν πιο ποιοτικά, αγοραζουν απευθείας απο την Ιταλία ή την Ολλανδία, δυο φορές ακριβότερα και κάνουν την δουλειά τους. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει. Άσε δε που τα εισαγώμενα, τα πληρώνουν τοις μετρητοίς, ενώ τους έλληνες παραγωγούς τους πληρώνουν έξι μήνες μετά την παράδωση των προιόντων στις αποθήκες τους.
Την ίδια θελκτική εικόνα συνάντησα και στα φρούτα. Δοκίμασα μια πολύ όμορφη Ολλανδική ποικιλία η οποίο βρισκόταν, απο πλευρά τιμής, περίπου στον μέσο όρο των επιλογών που είχα. 
Η γεύση, το άρωμα και η υφή ήταν απλώς θεσπέσια. Εύρος τιμών ανάμεσα στα 1.90 και 2.90 το κιλό.
Το έψαξα λίγο περισσότερο, μιας και κάθε μήλο είχε ένα χάρτινο αυτοκόλητο με το όνομα την ποικιλίας (μια ακόμη διευκόλυνση για τον πελάτη). Ήταν μια ποικιλία με το όνομα Elstar, η οποία προέκυψε to 1950 απο την διασταύρωση μια δανέζικης ποικιλίας (Ingrid Marie) και των γνωστών Golden Delicius απο έναν καθηγητή του διασημότερου Ολλανδικού γεωπονικού Πανεπιστημίου Wageningen. Aπο αυτή τη νέα ποικιλία προέκυψαν αργότερα άλλες τρεις εμπορικές ποικιλίες οι οποίες κατα κύριο λόγο καλλιεργούνται στο Τυρολο της Ιταλίας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να προτείνω, σε κάθε Έλληνα παραγωγό αγροτικών προιόντων, πως μια επίσκεψη σε ένα σουπερ μαρκετ μιας Ευρωπαικής πόλης είναι πολύ χρήσιμοτερη από την συνήθη κλάψα μεταξύ μας στα καφενεία των χωριών. 
Από αυτή την βόλτα μπορούν να προκύψουν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες φυσικά και θέλουν πολύ περισσότερη έρευνα και προσπαθεια, αλλά μερικές φορές, ακόμη και απλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη δημιουργικότητας.



25 σχόλια:

  1. Δεν αμφιβάλω σ αυτά που λέει ο φίλος, αλλά και εγώ στην Γερμανία ζω και έχω πάει Ολλανδία δεκάδες φορές, πάνω κάτω όλα Ολλανδία - Γερμανία τα ίδια είναι μόνο που δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι αφορά τα λαχανικά ιδικά τα λαχανικά προέλευσις Ολλανδίας δεν τρώγονται εκτός αν τα έχει συνηθισει και τα θεωρεί νόστιμα, καλά που είναι οι τουρκαλάδες μανάβηδες εδώ στην Γερμανία και τρώμε που και που καμιά καλή ντομάτα από Ελλάδα η τουρκία ναι σωστά το διαβάζετε οι τούρκοι εισάγουν ελληνικά προϊόντα και καρπούζια αποκλειστικά από Ελλάδα παρακαλώ γιατί είναι απλά τα καλύτερα, ελιες και φέτα τα πουλάνε για τούρκικα λόγο της καλύτερης ποιοτητας στους τούρκους και ελληνικά στους Γερμανούς που γνωρίζουν. Αρνάκια, Κατσικάκια, χύμα γιαούρτι.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τheo θα συμφωνησω μαζι σου. Και μενω Ολλανδια αρκετα χρονια. Αυτοι που ξερουν πανε σε ξενα μαναβικα.
      ΑΛΛΑ αυτο που που κανει τα Ελληνικα προιοντα νοστιμα ειναι ο ηλιος. Αλλα ο ηλιος δεν παραγει ουτε πουλαει προιοντα. Οι ολλανδοι δεν εχουν ηλιο ΑΛΛΑ εχουν επαγγελματισμο. Και νομιζω οτι αυτο θελει να πει ο αρθρογραφος.
      Δεν πρεπει να ημαστε ΑΛΛΑ πρεπει και να φενομαστε. Εντος Ελλαδος και στις τοπικες λαικες ειναι νταξει να ειναι λιγο μη προσεγμενα πανω στον παγκο. Και Ολλανδια στις λαικες ετσι ειναι. ΑΛΛΑ πρεπει να γινουμε επαγγελματιες. Δεν μπορει να μην μπορουμε να αυξησουμε τις εξαγωγες μας χωρις λιγο φινετσα k ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ. Κοιταξτε τους μαφιοζους τους Ιταλους, κανανε μοδα τον καφε, την πιτσα, τα μακαρονια, το λαδι (το δικο μας) και αλλα πολλα brand name.
      Πρεπει να γινουμε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και να εργαστουμε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.

      Ειναι ποιος θα κανει την αρχη, θα ριξει τον εγωισμο του και θα κατσει διπλα στους λιγοστους πετυχιμενους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ να εργαστει κ να μαθει την δουλεια.

      Φιλικα, Τεο.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο αλλά δεν πιστευω ότι δεν υπάρχει επαγγελματισμός στην Ελλάδα αλλού είναι το πρόβλημα από την δικιά μου οπτική. Τώρα αν γνωρίζεις λίγο το τι παίζετε με τα λαχανικά και φρούτα θα γνωρίζεις ότι εδώ στην βόρεια Ευρώπη τρώμε αποκλειστικά ειδικά στην Ολλανδία υβρίδια πολύ μα πάρα πολύ κοντά στα μεταλλαγμένα εγώ πλέων τα λέω μεταλλαγμένα.

      Τα λαχανικά και φρούτα όλα ίδια σε μορφή, μέγεθος και χρώμα άνοστα μας τα παρασέρνουν σε όμορες συσκευασίες και μας βοηθάνε στο να αναπτύξουμε καρκίνο μια ώρα νωρίτερα. Στην Ελλάδα δεν σε επιτρέπει το κράτος να είσαι επαγγελματίας, οι νόμοι και τα συμφέροντα.

      Δεν λέω από λαμόγια έχουμε πολλά, αλλά και εδώ τα ίδια είναι!

      Διαγραφή
  2. Κάπως σαν να μου ακούγεται... αγοράζετε μόνο ολλανδικά προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα εξηγούνται όλα· το πως δλδ οι Ολλανδοί έγιναν ο ψηλότερος λαός του κόσμου!

      Διαγραφή
  3. Δέν ἔχει σχέση τό παρακάτω βίντεο μέ τά Ὁλλανδικά κρεμμυδάκια καί τό ὄμορφο μανάβικο τῆς Εὐρωζώνης, ἀλλά ἐμεῖς ἔχουμε ἄλλα καλά, πού παραπέμπουν πολύ ψηλότερα, καί πού δέν ἀξίζει νά τά χάσουμε γιά τά τακτοποιημένα ζαρζαβατικά τῆς δυτικῆς Εὐρώπης, οὔτε γιά τήν ψυχολογική ἀσφάλεια γραικύλων (ἐξαιρῶ τόν ἀνωτέρω κ. Χρυσίνα, πού γράφει, προφανῶς, μέ πολύ καλές προθέσεις, δηλαδή γιά νά γίνουμε πιό νοικοκύρηδες - ἀλλά δέν εἶναι ἀναγκαῖο, πρός τοῦτο, νά γίνουμε καί ...δυτικο-"Εὐρωπαῖοι"):
    https://www.youtube.com/watch?v=06bQp6q3DSA&list=RD06bQp6q3DSA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 38 χρονια Γερμανια και ακουγα παντα οτι οι Ολλανδοι εχουν καλυτερα λαχανικα. Ειδικα οταν ακομα υπηρχαν συνορα, εφευγαν κατα χιλιαδες οι Γερμανοι και οι ξενοι να πανε στις συνοριακες Ολλανδικες πολεις να αγορασουν λαχανικα φυσικα σε φτηνοτερες τιμες απο οτι στη χωρα τους. Ποτε, μα ποτε δεν ενιωσα τη νοστημια του ολλανδικου λαχανικου απο οτι το Ελληνικο και ας ηταν παρατημενο σε καποια γωνιτσα σε καποιο Ελληνικο μαναβικο, και ποτε δεν θα συγχωρησω στον Ολλανδο, οτι για να βγαλει αυτη τη γενια λαχανικων εχει ρημαξει τα θερμοκηπια με εκατονταδες τονους χημικων και λιπασματων αμφιβολου ποιοτητας.....μερικοι λενε, λασπη απο τη βρωμοθαλασσα τους συν κοπρανα και κομποστ απο πεταμενα τροφημα....Φιλε αρθρογραφε, καλα θα κανεις να λες και εσυ οτι με το ματι τρωμε καλυτερα, αλλα με το στομα και τη γευση καταλαβαινουμε Ελλαδα και ποιοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν τρώγαμε με τα ματια θα συμφωνούσα απόλυτα με τν γράφοντα.Περιοριζομαι λοιπον να συμφωνήσω ως προς το γενικότερο μάρκετινγκ και μονον.Ειμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς τα αγροτικά προιοντα τους δεδομενου οτι μια σειρα διατροφικών σκανδάλων εχουν αφετηρία τις χωρες αυτες....
    Επειςης ας γνωρίζουμε οτι υπαρχει διαφοροποίηση ειδικα στο χοιρινό κρέας αυτου που έρχεται προς νότο μεριά σε σχεςη με αυτο που πηγαίνει στις αγορές στις βόρειες χωρες
    Ως εκ τουτου προτιμώ το ελληνικο κρεμμυδάκι και ας ειναι οπως ειναι....χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν θα το ηθελα στις τυπου Ολλανδίας συσκευασίες ,που κάποτε θα γίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταϋγέτη.

    Στὸ Λονδῖνο ἔτρωγα τομάτες λές καὶ εἶχαν βγῆ ἀπὸ τὴν ἴδια φόρμα,πολύ ὡραῖες στὴν ὄψι ἀλλἀ ὅταν τὶς ἔκανες γεμιστές ἔσπαγαν καί θύμιζαν χαρτὶ στὴν γεῦσι.
    Ἀποφάσισα λοιπὸν νὰ γεμίζω κόκκινες πιπεριὲς γιὰ νὰ θυμίζη τὸ ταψί Ἑλλάδα.
    Τό σπανάκι ἐρχόταν ἀπὸ Ἱσπανία καί ἦταν ἄγευστο,τό πράσσο τό ἴδιο.
    Τό δέ κατσικίσιο γάλα δὲν εἶχε καμμία σχέσι μὲ τὸ ἐδῶ.
    Ἄσε ποὺ δὲν ὑπῆρχε περίπτωσι νὰ κάνης βουτιὰ σὲ Ἑλληνικὴ σαλάτα μὲ τὲτοιες τομάτες.
    Συμπέρασμα:
    Σὰν τὴν Ἑλλάδα πουθενὰ ἀκόμα καὶ μὲ ὁποιαδήποτε κυβέρνησι ἤ ἀκυβέρνητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Απο τους αγαπητους Ελληνες μεταναστες, η Ελλαδα και συμφωνω απολυτα, ειναι μια ευλόγημενη χωρα, (ο ηλιος ειναι το μυστικο της), αλλα πασχει απο τη εγωιστικη νοοτροπια του λαου της.... Κι αν αυτό ΔΕΝ αλλάξει, που ΔΕΝ θ' αλλάξει, θα δούμε χειρότερα και θα μείνουμε ΠΟΛΥ πισω απο την υπολοιπη ευρωπη, ειδικα τωρα που ΕΞΑΓΟΥΜΕ και τα καλυτερα μυαλα μας στο τσαμπα και ΟΥΔΕΙΣ ενδιαφερεται ή αναρωτιεται τι θα γινει... Είμαστε αξιοι της τυχης μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζω Ολλανδια απο το 1976.
    Συμφωνο με τον αρθρογραφω.
    Ταξιδεθω τακτικα Ελλαδα...
    Ζω σε μια ακριβη περιοχη εδω.
    Ακομη και η τιμες στο συπερ μαρκετ της γειτονιας μου,
    ειναι χαμηλοτερες στα περισοτερα, απο αυτες του χωριου μου στην Ελλαδα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καποτε βρεθηκα σε ορεινο χωριο κατω απο το αυλακι. Ο οικοδεσποτης εφερε στο τραπεζι μηλα απο ενα μικρο οπωρωνα που ειχε εκει κοντα. Η οψη ασχημη. Η γευση απαραμιλλη. Μεχρι τοτε δεν ηξερα οτι κοβωντας ενα μηλο θα ευωδιαζε ολο το δωματιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω τι λέει ο αρθρογράφος για τα Ολλανδικά λαχανικά.

    Ναι στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων είμαστε πίσω αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε και Ολλανδοί σε αυτό. Να πάρουμε κάποια θετικά στοιχεία. Μέχρι εκεί.
    Ναι να μην τα πετάμε χύμα όπως να ναι.
    Nαι να προσέξουμε λίγο τις συσκευασίες μας.
    Ναι να υπάρχει ετικέτα με κωδικούς προέλευση παραγωγού και τυποποίησης.
    Αρκεί ένα όμορφο τακτοποιημένο καφάσι αλλά με ετικέτα κωδικών πάνω.

    Αλλά πχ καρπούζι σε κομμάτια και με ζελατίνα ΟΧΙ!
    Ποιός τους είπε ότι αυτό είναι το ιδανικό?

    Δεν έχει φάει μάλλον από βιολογικό λαχανόκηπο στην Ελλάδα.

    Διότι αν είχε φάει θα έκανε όπως δύο Γάλλοι φίλοι μου φοιτητές Γεωπονίας που τους γνώρισα στο Erasmus. Τρώγανε τα αγγουράκια και τα καρπούζια του Έλληνα φοιτητή Γεωπονίας σαν μην είχαν ξαναφάει λαχανικά και φρούτα. :)

    Μετά την εξεταστική σηκωθήκαμε Ελληνογαλλική παρέα φοιτητών και πήγαμε Χαλκιδική. Πήγαμε λοιπόν και αρχίσαμε ψήσιμο σουβλάκια, μπριζόλες, παϊδάκια και τηγανητά κεφτεδάκια της θείας μαζί με...τσίπουρα, κρασιά, μπύρες και...βιολογικές ντομάτες, βιολογικά αγγουράκια, βιολογικά κολοκυθάκια, βιολογικά καρπούζια και στο κρέας από πάνω βιολογική ρίγανη. Και οι πατάτες (που τηγανίσαμε με λάδι από βιολογικό ελαιώνα) επίσης από τον βιολογικό λαχανόκηπο. Πλήρης αυτάρκεια!

    Όλα χωρίς εντομοκτόνα, χωρίς μυκητοκτόνα χωρίς λιπάσματα εμπορίου. Αυστηρά βιολογική γεωργία και αυτόματο σύστημα ποτίσματος με δυνατότητα χειρισμού και από μακριά και δύο κάμερες με δυνατότητα κίνησης και μεγέθυνσης για έλεγχο χώρου μέσω λάπτοπ. Σκυλί να "περιπολεί" στην αυλή και συγγενείς στο σπίτι.

    Από το τέλος του πρώτου έτους φοιτητής το ξεκίνησα με ένα λάστιχο, μία τσάπα και 20 φυτά και σιγά σιγά βελτίωση...το φτάσαμε σε "επίπεδο NASA" που έλεγε με περηφάνια και γελώντας ο συγχωρεμένος ο παππούς μου.

    Από αυτό τον βιολογικό λαχανόκηπο φάγανε οι Γάλλοι συνάδελφοι. Ο ένας έτρωγε ενθουσιασμένος λέγοντας και ξαναλέγοντας για την γεύση. Έτρωγε σαν λαγός σε λαχανόκηπο :)

    Ναι να βελτιωθούμε οι βαλκανοταλιμπάν σε κάποιες νοοτροπίες μας. Που αρκετούς (συνήθως άνω των 60 ετών) τους λες όταν σε ρωτάνε τι να ψεκάσουν, σε ποια δόση και πότε και πως να πειραματιστούν με νέες καλλιέργειες για να βγάλουν χρήμα και δεν καταλαβαίνουν και μετά κλαίγονται.
    Ναι να πάρουμε τα θετικά στοιχεία (σε τεχνικές καλλιέργειας κ.α.) των Ολλανδών,των Ιταλών, των Ισραηλινών, των ΝοτιοΚορεατών, των Ιαπώνων.

    ΑΛΛΑ

    πχ Καρπούζι σε φέτα και με μεμβράνη, να το ξεχάσουν κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γράφεις πολύ εντυπωσιασμένος αγαπητέ Χρυσίνα: «Τα αγοράζεις, τα πλένεις ελαφρώς και είναι πανέτοιμα για την σαλάτα.» Καί, καλή του όρεξη.
    Άν όμως ήξερες ΤΙ ΤΡΩΣ δεν θα έγραφες αυτές τις μπούρδες. Χημικά, Ορμόνες,
    ειδικά λιπάσματα,Ζιζανιοκτόνα,Φυτοφάρμακα..κλπ. Κυρίως, όλα αυτά τα «γυαλιστερά» φυτά, δεν έχουν δεί ποτέ το χώμα της Γής.. Και τι άλλο δεν μας ταΐζουν... Να είσαι καλά και να μάθεις να τρώς σωστά έστω και άν το όποιο Ζαρζαβατικό δεν είναι γυαλιστερό ή λίγο στραβό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Γεωπονία χωρίζεται σε διάφορους τομείς-κλάδους. Όπως σε κάθε επιστήμη υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι δεν συμπαθούν πολύ ο ένας τον άλλο. Έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ για παράδειγμα ασχέτως επιδόσεων στο μάθημα, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά σε θέμα νοοτροπίας με τον κλάδο οικονομίας-μάρκετινγκ-τυποποίησης κτλ.
    Σχεδόν όλοι οι καθηγητές αυτού του τομέα, σε ντύσιμο και νοοτροπία μου βγάζανε το "κρύο" Βρετανογερμανολλανδικό.

    Στο μάθημα της τυποποίησης γεωργικών προϊόντων ήμουν καλός, το πέρασα με 7,5 αλλά τον καθηγητή δεν τον συμπαθούσα, κοιτούσα πάντα το ρολόι και πάντα ερχόταν με...πολύ γραβάτα και πολύ Βρετανία-Ολλανδία-Γερμανία νοοτροπία.

    Αντίθετα στο μάθημα της Βιολογικής γεωργίας ήμουν άριστος (10) και ο καθηγητής εκτός του είχε περισσότερα τυπικά προσόντα, δεν ερχόταν κάθε φορά με γραβάτα αλλά μόνο όταν έπρεπε. Είχε πολλές γνώσεις, η πόρτα του γραφείου του πάντα ανοιχτή να ακούσει όποιον ήθελε να του μιλήσει και ήταν καταπληκτικός Δάσκαλος. Δεν υπήρχε φοιτητής να διαμαρτυρηθεί για τον συγκεκριμένο καθηγητή ακόμα και αν τον έκοβε σε μάθημα(διότι δεν χάριζε, ότι άξιζες σε βαθμολογούσε).

    Α και ως κλασσικός Έλληνας και πραγματικός Δάσκαλος και όχι “τυποποιημένος” ΒρετανοΓερμανολλανδός, κάθε χρόνο διοργανώνει στο τέλος κάθε εαρινού εξαμήνου μετά την εξεταστική γλέντι στο αγρόκτημα της σχολής με τους φοιτητές του(τσίπουρα, κρασιά, μπύρες, κρεατικά, λαχανικά) και ανεβάζει τις φωτογραφίες στο Facebook για να πατάμε βροχή τα like οι παλιοί φοιτητές του :) Μερικές φορές πηγαίνουμε και παλιοί φοιτητές του με δώρα στα χέρια ..άλλος κρασιά, άλλος τσίπουρα, άλλος μέλι, κ.α. Διότι αυτό εννοούμε με τον όρο γεωπονία-αγροτική παραγωγή...δίπλα στη φύση.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ” !

    Όχι σαν τον άλλο μας έκανε το μάθημα στο αμφιθέατρο με ένα ντύσιμο και ένα ύφος λες και ήταν όχι στο οικονομικό, πολιτικών επιστημών ή νομική... ο τύπος την είχε δει Χάρβαρντ αστροφυσική. Ερευνητικές εργασίες και επαφή με την φύση όμως...από μακριά..πολύ μακριά.

    Εντάξει όχι και με σκισμένο τζιν ή βερμούδα στο πανεπιστήμιο, οφείλεις να σέβεσαι τον χώρο αλλά ούτε και συνέχεια με γραβάτα.΄΄Ενα απλό καλό παντελόνι και μια απλή καλή μπλούζα φτάνει. Γεωπονία μόνο με σακάκι δεν γίνεται! Γεωπόνος με σακάκι στο πανελλήνιο συνέδριο ή σε κάποια απονομή. Στο εργαστήριο άσπρη ποδιά και στον αγρό φόρμες, γαλότσες και ορμάς.
    Στο κάτω κάτω εμείς οι γεωπόνοι είμαστε λίγο του εναλλακτικού, λίγο του ροκ κτλ διότι είμαστε και παιδιά της φύσης με κλαδευτήρι, γαλότσες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στη δεκαετία του 80 τα ελληνικά χωριά αδειασαν, τα πιο "έξυπνα" και πιο χαρισματικα παιδιά, σπουδαζαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γράφτηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στελεχωσαν τον κρατικό μηχανισμό.
    Στα χωριά μας έμειναν οι λιγότερο έξυπνοι και έπαιρναν επιδοτήσεις και πουλαγαν νόστιμα λαχανικά σε 22κιλο πλαστικό καφασι ή πουλούσαν κουτουρου στον λαχαναγοριτη αφού οι συνετερισμοι τον έκλεψαν..... ΗΛΊΑ ΡΙΧΤΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από το Στρατό διατήρησα τη φιλία ενός ανθρώπου που άφησε πολύ νωρίς μιά καλοπληρομένη θέση καθηγητού σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας για να αφοσιωθεί στο μεγάλο κτήμα που κληρονόμησε από τον παππού του. Πάντα μιλάμε για βιολογική καλλιέργεια. Κουράστηκε πολύ, αλλά έστησε μιά εξαγωγική (κυρίως) επιχείρηση καταπληκτικού μεγέθους η οποία καλύπτει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
    Εχοντας στο νού μου ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό του άρθρου αλλά σε μάρκετ της Γερμανίας όπου ο πολύς κόσμος αγόραζε τα ωραία συσκευασμένα αλλά άνοστα ισπανικά πορτοκάλια, τον ρώτησα γιατί και μείς δεν δίνουμε την δέουσα προσοχή σ' αυτόν τον τομέα ωστε να τους ξεπεράσουμε, αφού έχουμε κλάσεις καλλίτερα προιόντα.
    Μου απάντησε ότι τα προβλήματά μας δεν είναι ούτε οι τιμές , ούτε οι συσκευασίες. Το πρόβλημά μας είναι η έγκαιρη μεταφορά των προιόντων. Όταν αυτός αναγκάζεται να διατηρεί έναν στόλο ψυγείων, με τις δυσκολίες που έχει η παρακολούθησή του , ή συντήρισή του, οι οδικές συνθήκες κυκλοφορίας και η ανάγκη για επάνδρωσή του με προσωπικό που πολλές φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεδομένες συνθήκες και από την άλλη ο Ιταλός και ο Ισπανός ανταγωνιστής του έχει τον σιδηροδρομικό συρμό με τα βαγόνια-ψυγεία έξω από την επιχείρησή του και γνωρίζει με ακρίβεια λεπτού την ώρα άφιξης στον προορισμό τους, πώς να τους ανταγωνισθεί στα ίσια?
    Και δεν νομίζω να έχει άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τά ἀνωτέρω σχόλια τοῦ Γιώργου Γεωπόνου, ἐξήντλησαν τό θέμα.
    Αὐτές εἶναι οἱ δὐο βασικές νοοτροπίες.
    α) Ἡ "εὐρωπαϊκή τυποποίηση" μέ προσοχή στό περιτύλιγμα, ἡ κουλτουριάρα, ἡ περιθωριομανής, ἡ ἐκσυγχρονιστική μειοψηφία - πού ὅ,τι τό φυσικό καί Ἑλληνο-ρωμαίϊκο, τῆς φαίνεται βαρβαρότητα, ἀνατολίτικο, "ἀπολίτιστο". Καί
    β) Ἡ ρωμαίϊκη καί ἑλληνικότατη Ἑλλάδα μας - πού βλέπει σέ βάθος καί ἔχει ὅλες τίς δυνατότητες σέ δράση, πού τήν φρενάρουν παντοῦ πάλι καί πάλι, μέ μύριους τρόπους (νόμους, ὑπουργικές ἀποφάσεις, ἀπαραίτητες ἀδειες καί πρόσθετα δικαιολογητικά, αὐθαιρετοῦντες ὑπευθύνους καί ἀνευθύνους, ὁμοφυλοφιλικές μόδες ἐσχάτως) οἱ "τυποποιημένοι μας".
    Ὅποιος τυποποιηνένος δέν καταλαβαίνει, ἁπλῶς δέν καταλαβαίνει.

    ΥΓ. Ξέρετε, περί τό 1980-1981, εἰσῆλθε στήν Ἑλλάδα, ἴσως καί ὡς ἀποτέλεσμα τοῦ συνθήματος "Ἑλλάς-Γαλλία συμμαχία" πού εἶχε προηγηθῆ, καί μιᾶς αὐξήσεως τότε στήν ἐκμάθηση τῆς γαλλικῆς λόγῳ ΕΟΚ, ἡ χρήση τῆς λέξεως "τύπος" ἀντί γιά τήν λέξη ἄνθρωπος!
    _Στά γαλλικά, λέγεται "le/ un typ" καί ἐννoοῦν τό ἄνθρωπο. Τόν τυποποιημένο βασικά ἄνθρωπο, ἀλλά καί τόν ἰδιαίτερα στυλάτο, τόν sui generis (τόν ἰδιαίτερο ἤ ἐξατομικευμένο "τύπο" ἀνθρώπου).
    Στήν Ἑλληνική γλῶσσα, "εἶδα ἕναν τύπο" σημαίνει ὅτι ὁ ἄνθρωπος γίνεται τρόπον τινά μιά καρικατούρα στό ὀπτικό μας πεδίο, ἕνα τρισδιάστατο περίγραμμα ἀνθρωπου. Ἀπο-ἀνθρωποποιεῖται, ὑποσυνείδητα. "Τυποποιεῖται".
    Μέ τά γυαλιά τῆς εὐρωπαϊκῆς τυποποιήσεως, πᾶν ὅ,τι δέν χωράει, κόβεται ἤ τεντώνεται μέχρι καταστροφῆς του. Μέ τά γυαλιά τῆς εὐρωπαϊκῆς τυποποιήσεως, πᾶν ὅ,τι δέν χωράει, πρέπει νά μετατραπῆ σέ ἐνταγμένο καί ὅμοιο, γιά νά ἀφομοιωθῆ. Ἀλλιῶς, ψάχνουν γιά κάποιον Προκρούστη πού θά ἐπιβάλῃ τήν "τάξη"....πάντα στό ὄνομα κάποιας θεωρητικῆς κατασκευῆς περί ὅλου (τοῦ συστήματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ό,τι πιο άνοστο είναι Ολλανδικής παραγωγής, το καλό προϊόν δεν είναι αυτό που είναι καλά τυλιγμένο σε ζελατίνη. Οι πιο ψαγμένοι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες προτιμούν να αγοράζουν από τούρκους μανάβηδες τούρκικα, ελληνικά, κλπ προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακρως ενδιαφερουσα η "διεγερση", που εφερε το αρχικο αρθρο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο αγαπητός αρθρογράφος έχει τόση γνώση περί των αγροτικών και της παραγωγής όση έχουμε εμείς περί της αστροναυτικης, εφόσον κρίνει από την ομορφιά και την συσκευασία τα προϊόντα. Αν ασχοληθεί λίγο παραπάνω με την ποιότητα και τη χρήση των φυτοφαρμάκων και τις παραδοσιακές ποικιλίες θα καταλάβει πολλά.
    Για την τακτοποίηση στα σούπερ δεν φταίει ο παραγωγός. Για την συσκευασία επίσης γιατί δεν την πληρώνει το Σούπερ που τα θέλει τσάμπα.
    Όσο για την προώθηση σε εξαγωγές είναι άλλη ιστορία που απαιτεί συνεργασίες και χρήμα Για το Μάρκετινγκ ,που γνωρίζουμε τι έγινε σε όλη την Ελλάδα με τους Συνεταιρισμούς. Βεβαίως τώρα προωθούνται και επιδοτούνται οι ομάδες αγροτών αλλά τώρα πλέον δεν υπάρχουν από τους περισσότερους αγρότες ούτε το ποσοστό συμμετοχής του 30-40%.
    Τρια χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον καλλιτέχνη αρθρογράφο:
    1ο. Μικρος Παραγωγός με ποιοτικό χωρίς φάρμακα σπανάκι όταν πήγε να πουλήσει την παραγωγή του σε λαικατζη του είπαν 30 λεπτά αγοράζουν από την λαχαναγορα , επομένως μειον το μάζεμα και τα μεταφορικά στην πόλη τι μένει στον παραγωγό; 10 λεπτά και στο σούπερ η την λαϊκή 80-100+. Άρα το ποιοτικό σπανάκι το τρώνε οι γλάροι και ο παραγωγός μένει μόνο με την επιδότηση γιατί έτσι τον μάθανε.
    2ο. Σε βιολογικό χωράφι που καλιεργηθηκαν ρεβύθια γέμισε αγριόχορτα και βεβαίως μείωση παραγωγής ενώ μία λωρίδα 2χ200μ που είχε καταπατηθεί από τον γείτονα και καλιεργηθηκε από τον ιδιοκτήτη, ήταν πεντακάθαρη από αγριόχορτα λες και ήταν ξυρισμενη λόγω της πολύχρονης χρήσης φυτοφαρμάκων. Καταλαβαίνει λοιπόν και ο πλέον αδαής τι τρώμε όταν βλέπουμε μόνο ομορφιά και συσκευασία.
    3ο. Σε ένα γείτονα Άγγλο που του δίνω κάθε χρόνο ένα μπουκάλι κρασί από την παραγωγή της χρονιάς (χωρίς ειδική συσκευασία ή επειτιδευμενη οινοποίηση) όταν τον ρώτησα εάν του άρεσε το φετινό μου είπε ότι δεν το δοκίμασε για να το ανοίξει στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Οταν βεβαίως έκανα το λάθος παλιότερα και τον κάλεσα για τραπέζι κόντεψε να μου αδειάσει το βαρέλι.
    Ξέρει όμως ότι πλην της μοναδικής ποικιλίας το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι το θειαφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάθε σεβασμό, μάλλον ολίγον τι, ένεν υπερβολικός ο χαρακτηρισμός σας... «καλλιτέχνης αρθρογράφος»;;;... χαχαχα!

      Δηλαδή πώς ακριβώς θα τον χαρακτηρίζατε, αν τολμούσε π.χ. ν' αντικαταστήσει τα κολλαγονο-υαλορουνικά σακχαρόνερα (*)... με θειάφι και θειοχαλκίνη; Θα αυξήσει έτσι - λέτε - την τρέχουσα παραγωγή του, ώστε να μπορεί να πουλάει - με εύλογο πάντα κέρδος - και στους πάγκους των (πολυδιαφημιζόμενων - εσχάτως στην TV - σε στυλ: «απ' τον παππού στον εγγονό») Λαϊκών μας Αγορών;;;

      (*) των (τηλεοπτικώς προβεβλημένων) φίλων του, με τα οποία τώρα (φαντάζομαι ότι) ραντίζει τα εκλεκτά κηπευτικά του και έτσι τα... «μοσχοπουλάει» μόνο στα καλά ξενοδοχεία (κατά δήλωσίν του)!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.