14/12/17

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ευτυχής με τις κυρώσεις κατά Μόσχας

Υπέρ της άρσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τάσσεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διά του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Μάλιστα, στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 8/12/2017, ο κ. Κασουλίδης δημοσιοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει προς συζήτηση στις Βρυξέλλες, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το θέμα της άρσης των κυρώσεων, αφήνοντας να νοηθεί ότι η Δημοκρατία συναίνεσε στη λήψη των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας με βαριά καρδιά. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα εξής:
* Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ ευτυχής με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διότι πάντα πίστευε ότι αυτές θα ήσαν αναποτελεσματικές. Έδωσε τη συγκατάθεσή της για επιβολή τους ως πράξη αλληλεγγύης προς εκείνα τα κράτη μέλη που αισθάνονται ότι η ασφάλειά τους διακυβεύεται μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μάρτιο 2015), η διάρκεια των κυρώσεων συνδέθηκε με την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Επισημαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τις ενέργειες Γερμανίας και Γαλλίας, ως τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του Σχηματισμού της Νορμανδίας για την υλοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ, και έκτοτε συνδέει τη στάση της με εκείνη της Γαλλίας και της Γερμανίας.
* Διαπιστώνεται μια κόπωση σε πολλά κράτη μέλη από τη συνέχιση των κυρώσεων, αλλά, δυστυχώς, οι προϋποθέσεις για άρση αυτών των κυρώσεων δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Η άρση των κυρώσεων προϋποθέτει ομοφωνία.
* Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, όταν αρχικά το 2014 είχε αποφασισθεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε όλες τις δυνατές ενέργειες, σε συνεργασία με ομονοούντα κράτη μέλη, για μετριασμό των κυρώσεων, ούτως ώστε να αποφευχθούν, στον βαθμό του δυνατού, αρνητικές συνέπειες για την οικονομία μας. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να θέσει προς συζήτηση το θέμα της άρσης ή και της σταδιακής άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημειώνει ότι οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν και έλαβαν από την Ε.Ε. αντιστάθμισμα στα ρωσικά αντίμετρα που αφορούν στην απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων της ΕΕ από τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων και μέτρων στήριξης προς τους επηρεαζόμενους παραγωγούς.
 
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού  
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Έχει απόλυτο δίκιο. Η ΕΕ έμπλεξε στους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς και χάλασε τις σχέσεις της με την Ρωσία, πληρώνοντάς το μάλλον ακριβά. Το κακό είναι ότι συμπαρέσυραν κι εμάς και πάθαμε ζημιά, διότι οι Ρώσοι, μεγάλοι αγοραστές των αγροτκών μας προϊόντων και καλοί τουρίστες, μάς έγραψαν στον μαυροπίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.