10/9/18

Φορολογία και λαϊκές εξεγέρσεις

από τη Στάση του Νίκα, στον Ορνιθοπόλεμο και τον Ματωμένο Γάμο στην Κρήτη!

Του Πέτρου Δούκα*
Από τις εφημερίδες: «Με το καλημέρα του νέου έτους έρχονται αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα φορο-μέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ... Από την 1η Ιανουαρίου 2017ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο...».
Το παρακάτω κείμενο είναι σημείωση για τις λαϊκές εξεγέρσεις από το 500 - 1700 μ.Χ., στο επερχόμενο βιβλίο μου «Μαρξισμός και η Ανάπτυξη Κομμουνιστικών Ιδεών στην Αρχαία Ελλάδα»!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν λαό ή κάποιο μέρος του σε εξέγερση, όπως πολύ αναλυτικά τους κατέγραψε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά!
Μια εθνική ταπείνωση, ο εθνικισμός και ο πόθος για ανεξαρτησία και ελευθερία, η αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών και των αρχόντων, ο θρησκευτικός φανατισμός, κάποια νέα ιδεοληψία κ.ά., χωρίς να υποτιμάμε και τον ρόλο του έρωτα! (βλ. παραπομπή 1. στο τέλος του κειμένου).
Βέβαια, αυτά ήταν οι σπίθες που άναψαν τις φωτιές. Ήταν οι καταλύτες. Αλλά η οικονομική απόγνωση είναι το κύριο αίτιο που παρακινεί τους ανθρώπους να βρούνε τις αφορμές για ξεσηκωμό!

για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Good historical background. Include Misopogon to the must read list of books and you have a 360 view of politics in Greece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 240 χρονια κρατησε στο πριγκηπατο της Αχαιας η Φραγκοκρατια με τους κατοικους ως δουλοπαροικους. Εγενε καμμια επανασταση? Οχι !!!! πολυ περισσοτερο δεν προκειταιθ να γινει σημερα που οι μεθοδοι διαχειρησεως των λαων ειναι πιο "σοφιστικε".......Α, ξεχασα: Και ο Σοφρωνιος του Εσσεξ εχει πει πως το 2020 θα ειμαστε στην Κων/πλη (προφητειες απο το ΥΠΕΝ του Αγ. ορους με τη συνεργασια της ΜΙ6 κα δημοκρατικων δυναμεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.