18/12/17

Στρατηγικόν, κυκλοφορία νέου περιοδικού

Το Επίμετρο του Κονδύλη
Ο Κονδύλης και η Νίκη σε Έναν Ελληνοτουρκικό Πόλεμο
Κωνσταντίνος Γκίνης
Αυτοκτονία Εμπρός στο Φόβο του Θανάτου
Παναγιώτης Μαυρόπουλος
Η Εθνική Ισχύς και το Πρώτο Πλήγμα από τον Μεταξά στον Κονδύλη
Παναγιώτης Γκαρτζονίκας
Από τον «από Βορρά» στον «εξ Ανατολών» Κίνδυνο
Αναστάσιος Φιλντίσης
Η Έννοια της Στρατηγικής Κουλτούρας
Σπυρίδων Κατσούλας
Νέο Περιοδικό Άλλο ένα ακόμη περιοδικό; Με τι θεματολογία, όταν όλα έχουν καλυφθεί και υφιστάμεθα έναν ορυμαγδό ειδήσεων και πληροφοριών; Στην εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται από πολλαπλές πηγές.
Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι σωστές· παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι στη χώρα μας λείπει ένα βήμα διαλόγου και συζητήσεων για θέματα στρατηγικής.

Η στρατηγική ως αντικείμενο συστηματικής μελέτης στη χώρα μας έχει ζωή μικρότερη των τριάντα ετών. Οι ένοπλες δυνάμεις – και όχι μόνο οι ελληνικές – μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ασχολούνταν κυρίως με την τακτική. Από την άλλη, οι στρατηγικές σπουδές στην πατρίδα μας αποτέλεσαν αντικείμενο ακαδημαϊκής σπουδής κυρίως από τη δεκαετία του 1990 και μετά, όταν ιδρύθηκαν και στα ελληνικά πανεπιστήμια σχολές διεθνών σχέσεων που συμπεριέλαβαν και τις στρατηγικές σπουδές.
Μετά από τριάντα χρόνια ενασχόλησης με τη στρατηγική είναι καιρός οι ακαδημαϊκοί και οι επαγγελματίες, εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, να συναντηθούν και να συνεργασθούν σε ένα επιστημονικό βήμα που θα είναι ένα περιοδικό στρατηγικής.
Το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΝ είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, με διαδικασία ομότιμης αξιολόγησης (peer review) επιστημονικό περιοδικό με διαθεματική προσέγγιση, που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη στρατιωτική στρατηγική, την οποία αντιλαμβάνεται ως γέφυρα που συνδέει τους σκοπούς της πολιτικής με τα στρατιωτικά μέσα.
Το περιοδικό είναι ηλεκτρονικό, ελεύθερης πρόσβασης και θα εκδίδεται αρχικά δύο φορές το χρόνο. Για να αποκτά κάποιος πρόσβαση θα πρέπει πρώτα να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή στην ιστοσελίδα, η οποία γίνεται πολύ απλά και γρήγορα.
Το περιοδικό απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ερευνητές και αναλυτές που ασχολούνται με αμυντικά θέματα και ζητήματα πολέμου και στρατηγικής.
Ταυτόχρονα επιθυμεί να είναι ελκυστικό και ωφέλιμο σε όσους εργάζονται και απασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το χώρο της άμυνας. Τέλος, απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα συναφή ζητήματα.
Η ιστοσελίδα του περιοδικού είναι https://strategikon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.