19/11/17

Στην Αίγυπτο ο Χαρίρι

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ-Χαρίρι, πρόκειται να επισκεφτεί την Αίγυπτο τη Δευτέρα

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ-Χαρίρι, πρόκειται να επισκεφτεί την Αίγυπτο την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις ηγετικού στελέχους του κόμματος του Χαρίρι «Κίνημα για το Μέλλον».
Ο Χαρίρι που βρίσκεται από το Σάββατο στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει πως θα επιστρέψει στον Λίβανο μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, έχει επισημάνει πως δεν θα δεχθεί την παραίτηση του Χαρίρι, έως ότου του επιδοθεί προσωπικά και όλες οι πλευρές στη Βηρυτό έχουν ζητήσει την επιστροφή του το ταχύτερο δυνατό.

Η παραίτησή του Χαρίρι, προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο και έφερε στην πρώτη γραμμή μια σύγκρουση εξουσίας στην περιοχή ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν.

Στη δήλωση παραίτησής του ο Χαρίρι επέκρινε το Ιράν και τη σύμμαχό του, Χεζμπολάχ, ένα ένοπλο κίνημα που συμμετέχει στη λιβανική κυβέρνηση, και είπε πως φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν. Εκτός από ένα σύντομο ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη μετάβασή του στη Γαλλία.

Η παραμονή του εκεί είχε ως αποτέλεσμα Λιβανέζοι αξιωματούχοι και πολιτικοί να κατηγορήσουν τη Σαουδική Αραβία ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί, κατηγορία την οποία ο ίδιος και το Ριάντ αρνήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Χαρίρι έγραψε στο Twitter, πως η παρουσία του εκεί ήταν για «διαβουλεύσεις για το μέλλον της κατάστασης στον Λίβανο και τις σχέσεις του με την αραβική περιοχή που τον περιβάλλει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιούν την Κυριακή, έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο, την οποία έχει ζητήσει η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.