28/11/17

Βλήματα Σαουδικής Αραβίας, "βλήματα" Ελλάδος και ευτελισμός στη Βουλή

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
Ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου που παρακολουθήσαμε κατά τη συζήτηση «περί πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία» και του σκανδάλου που όζει, ήταν σπουδαιότερη διαπίστωση από την επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλύψει παράνομες μεθοδεύσεις. Δεν θα θυμίσω μόνο το επίπεδο των πολιτικών συζητήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και των επόμενων πολιτικών αρχηγών καθώς και των διαδικασιών που κρατούσαν οι Πρόεδροι της Βουλής.
Στη Βουλή, είχαμε μια, καθόλα, συζήτηση φοιτητικού αμφιθεάτρου. Μερικές σύντομες παρατηρήσεις από τη συζήτηση: Η πρώτη είναι το ερώτημα, από πού προκύπτει ότι οι βουλευτές δικαιούνται να αποχωρούν από την αίθουσα όταν ολοκληρώνουν την ομιλία τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αν αυτό έγινε παράδοση, να αλλάξει. Μήπως είναι καιρός να ζητήσουμε να συνδεθεί η... αποζημίωσή τους με την παρακολούθηση συνεδριάσεων;
Η δεύτερη είναι η ουσία της συζήτησης η οποία μόνο με υπονοούμενα, κυρίως του κ. Βορίδη, προκύπτει. Η μεν αντιπολίτευση λέει πως τα όπλα θα πωλούντο στη Σαουδική Αραβία μέσω μεσάζοντα –που με νόμο έχουν καταργηθεί– του Βασίλη Παπαδόπουλου, που έχει και εργοστάσιο πυρομαχικών στην Αξιούπολη. Τα βλήματα δεν θα ήταν μόνο 100.000, που ζητούσε η Σαουδική Αραβία, αλλά 300.000. Τα υπόλοιπα 200.000 που θα πήγαιναν; Αναρωτήθηκαν, ευλόγως, οι βουλευτές. Και έθεσαν και θέμα εξαπάτησής τους από τον κ. Καμμένο ως προς τον αριθμό των προς πώληση βλημάτων.
Η δε κυβέρνηση επιχείρησε μεν να απαντήσει ως προς το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου και να τον χαρακτηρίσει όχι μεσάζοντα αλλά εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το σπουδαίο αυτό ζήτημα δεν διασαφηνίστηκε. Ούτε η κυβέρνηση έπεισε, ούτε η αντιπολίτευση με στοιχεία.
Η αντιπολίτευση απάντησε, επικαλούμενη τον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ, πως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν άλλος και όχι ο κ. Παπαδόπουλος. Εδώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν, καθώς ο κ. Τσίπρας ενέπλεξε στην υπόθεση και άλλο πρόσωπο. Ήταν η γκρίζα ζώνη της συζήτησης την οποία προσπάθησε να διαλευκάνει ο κ. Βορίδης με υπονοούμενα συνηθισμένα στο επάγγελμά του.
Για τον αριθμό των βλημάτων υπήρξε κυβερνητική σιωπή.
Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι για άλλη μια φορά η επίκληση του απορρήτου χρησιμοποιείται για να καλυφθούν πράξεις που μπορεί να κρύβουν καταδικαστέες σκοπιμότητες. Μια τέταρτη επισήμανση θα μπορούσε να είναι η κομπορρημοσύνη Τσίπρα «σιγά να μην απέφευγα τη συζήτηση γιατί θα φοβόμουν να αντιπαρατεθώ με τον Μητσοτάκη». Δείχνει, πράγματι, και το ήθος του ανδρός και, πολύ φοβάμαι, το ήθος ενός μεγάλου μέρους της συριζαίας αριστεράς.
Το παλιό πολιτικό σύστημα μπορεί να κατηγορήθηκε για πολλά. Το πολιτικό ήθος, όμως, των πολιτικών αρχηγών ήταν διαφορετικό. Τέτοιον εξευτελισμό και των αρχηγών και του Κοινοβουλίου δεν βλέπαμε. Τέλος, κάτι πρέπει να γίνει με τα συνήθη λάθη του κ. Τσίπρα. Κάνει προσπάθεια να μεταφέρει στη δημοτική εκφράσεις της καθαρεύουσας και δεν τα καταφέρνει ή τόσα ξέρει; «Ο εν λόγω» έγινε «ο εν λόγος». Ήμαρτον.
Παντελής Σαββίδης

8 σχόλια:

  1. Όντως, το επίπεδο τής σημερινής Βουλής είναι ντροπή για την χώρα. Βεβαίως, ο λαός τούς ψηφίζει, δείχνοντας έτσι και την δική του κατάντια.

    Αν από την αρχή τής λεγομένης "κρίσης", είχε σχηματισθεί υπερ- και εξωκομματική κυβέρνηση και είχε κλείσει αυτό το χαμαιτυπείο, τα πράγματα να ήσαν σήμερα λίγο καλύτερα, για να μην πω καλά, πράγμα καθόλου απίθανο. Υπάρχουν άνθρωποι και ικανοί και γνώστες των θεμάτων, που θα μπορούσαν να καταστρώσουν σχέδιο ανάκαμψης τής χώρας, χωρίς να φοβούνται πολιτικό κόστος, όπως τούτοι οι επαγγελματίες πολιτικοί. Αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν, οι μεσάζοντες είναι περισσότεροι από ένας και ταυτοχρόνως είναι φαταούλες βουλιμικοί, σε συνδυασμό με το IQ Όρκ των πολιτικών, η δουλειά χαλάει με βρόντο. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε θα διαταχθεί έρευνα για τι ότι δεν προχώρησε τελικά ή πώληση και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε τελικά 66 πολύτιμα εκατομμύρια ευρώ? Ποιος είναι ο ένοχος, που με πράξεις και παραλήψεις ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο και στραπατσάρισε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και πότε και με ποιόν τρόπο θα τιμωρηθεί? Εγώ θέλω τα 66 εκ., που συμφωνήθηκε ως εύλογο και δίκαιο τίμημα της συγκεκριμένης αγοποπωλησίας, από το Ελληνικό Δημόσιο, το ΚΥΣΕΑ και το Βασίλειο της Σ.Α. Το ποιος πήρε, εάν θα έπαιρνε και πόσο θα έπαιρνε ως μίζα, έπεται της ματαιωθείσας αγοροπωλησίας και αποτελεί αντικείμενο μελλοντικής έρευνας, ως δίκη προθέσεων.Εγώ θέλω τα λεφτά ΤΩΡΑ...Αλλιώς να τα καταβάλλει ο όποιος ένοχος από την τσέπη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τη ουσία διαβάζουμε ένα συγκρατημένο επικήδειο της "μητέρας όλων των μαχών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Οπως και να το χειριστούν επικοινωνιακά ότι και να πουν τα τρόλ και τα μμε η αλήθεια είναι αυτή που λέει ο λαός μας.Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.Θέμα προφανώς υπάρχει και το χρεώνεται η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Greece should not be involved in arm dealings to countries accused of genocide. We have sufferred from this king of practices in Asia Minor. Lead by priciples.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο (του οποίου αναμένω ακόμα την δημοσίευση): Εάν η δημοσιότητα (αρνητική για την Ελλάδα εννοείται) που έχει λάβει το θέμα,λειτουργήσει ως μαγνήτης προσέλκυσης των απανταχού της Γης εξτρεμιστικών-τρομοκρατικών ομάδων να δράσουν ως αντίποινα(στην ήσυχη έως τώρα Ελλάδα)για την εξαγωγή βομβών που θα πλήξουν αθώους αμάχους στην Υεμένη, ποιος θα είναι ο ένοχος? Για τις μίζες και τα σχετικά, εφόσον υπάρχουν, το λόγο ως όφειλαν θα είχαν οι εισαγγελείς.Για την θέσπιση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, που ουσιαστικά απαλλάσσει τον κάθε κατεργάρη, ποιος είναι ο ένοχος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ βλέπω κάνα δυο που θα μπορούσαν να είναι στο πακέτο για Σαουδική Αραβία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.