22/11/17

Πούτιν προς Τραμπ: Η στρατιωτική φάση στη Συρία τελειώνει

Τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία είχαν οι δύο Πρόεδροι
Πούτιν προς Τραμπ: Η στρατιωτική φάση στη Συρία τελειώνει
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι εργάζεται για «μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση» στη Συρία
Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Συρίας, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εργάζεται προκειμένου να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση» στη Συρία.
Το τηλεφώνημα έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο Πούτιν με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και ενόψει τη σημερινής διάσκεψης Μόσχας, Τεχεράνης και Άγκυρας για το θέμα.
Ο Πούτιν εκτίμησε ότι η στρατιωτική φάση «πλησιάζει στο τέλος της» και προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.
Αφού συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Άσαντ, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «είμαι έτοιμος να εργαστώ ενεργά ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση» με βάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να διασφαλιστεί η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν «να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε μια ενωμένη Συρία ελεύθερη από κάθε βλαπτική παρέμβαση και από τους τρομοκράτες», καθώς και «να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Στις 11 Νοεμβρίου ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν στο οποίο απέκλειαν «κάθε στρατιωτική λύση» στη Συρία και ζητούσαν «μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης.
Η συνομιλία Πούτιν- Τραμπ έγινε μία ημέρα πριν τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου και με τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Χασάν Ροχανί.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.