13/10/17

Έκθεση Saxo Bank: «Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στο πανίσχυρο δολάριο» - Απειλή η πολιτική της Κίνας

«Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στο πανίσχυρο δολάριο» είναι ο τίτλος τριμηνιαίας έκθεσης στην οποία ο Τζον Χάρντυ, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της Saxo Bank, υποστηρίζει ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει γίνει «όλο και πιο δυσλειτουργικό» και συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασής του. 
Σύμφωνα με τον αναλυτή, την έκθεση του οποίου φιλοξενεί το CNBC, ένας συνδυασμός γεωπολιτικών πιέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ειδικότερα, ο Χάρντυ υποστηρίζει ότι η πίεση στο δολάριο οφείλεται στα ακόλουθα τρία γεωπολιτικά ζητήματα:

Πρώτον, στη συνεχιζόμενη άνοδο της Κίνας, η οποία αποκτά μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ιδίως στο πώς αυτή θα διαχειριστεί την πολιτική κατάσταση και τις υπερβολές της πιστωτικής της φούσκας –εν όψει του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2017 -χωρίς να διαταραχθεί η εγχώρια αλλά ούτε η παγκόσμια οικονομία.

Δεύτερον, στις προσπάθειες του καθεστώτος της Β.Κορέας να διατηρήσει την αξιοπιστία και την ακεραιότητά του ως πυρηνική δύναμη και πώς αυτό επηρεάζει τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις αλλά και το πώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την απειλή αυτή, τόσο από την άποψη της εγχώριας όσο και της εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτον, στη χαλάρωση της ευρωατλαντικής συμμαχίας και πώς η Ευρώπη και η ΕΕ στέκονται ως περισσότερο ανεξάρτητες υπερδυνάμεις ή όχι μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Ο Hardy βλέπει την «αποδολαριοποίηση» ως άμεση προοπτική που μπορεί να προκύψει από την κατάσταση της Κίνας, καθώς η χώρα φαίνεται να ενθαρρύνει τη ζήτηση για το δικό της γουάν.

ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό για τον κόσμακη. Ζήτω η πολυπολοκωτητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο βασιλιας δεν νομιζω να επιτρεψει να πεθανει τοσο ευκολα τουναντιον μπορει να μετατρεψει τον πλανητη σε ενα απεραντο σφαγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.