13/10/17

Δήλωση Μητροπολίτου Αλεξ/πόλεως Ανθίμου για την νομική αναγνώριση της "Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης"

ΔΗΛΩΣΗ 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ
για την νομική αναγνώριση της "Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης"
Η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας με την οποία υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αναγνώριση σωματείων και η οποία επιτρέπει πλέον την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να υποβάλει εκ νέου αίτηση για τη νομική αναγνώριση της μου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς.
Η μεταφορά της ευθύνης λήψης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης στα Ελληνικά δικαστήρια μοιάζει με δύσκολο και δισεπίλυτο γρίφο. Υπερβαίνοντας τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα, θα πρέπει να τεκμηριώνεται η απόρριψη του αιτήματος σε λόγους εθνικής η δημόσιας ασφάλειας και όχι στην ουσία της υπόθεσης. Φοβάμαι ότι η χώρα μας θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». Θα πρέπει να μας προβληματίσει και η υπόθεση της Καταλονίας και να αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβεί και στην Ελληνική Θράκη.

8 σχόλια:

  1. Η μουσουλμανική μειονότητα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης είναι θρησκευτική μειονότητα.

    Η συνθήκη της Λωζάνης καθώς και τα παραρτήματα της δεν είναι απλά μία διμερής συμφωνία και μεταξύ των κρατών που την συνυπογράφουν εκτός της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι και μία πλειάδα άλλων κρατών εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρω μερικά είναι και τα Η.Β., Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σοβιετική Ένωση και συνεπώς οι διάδοχες σημερινές χώρες της όπως Ρωσία κτλ. και επομένως δεν κατανοώ για ποιο λόγο έγινε μία παρόμοια τροπολογία.

    Για να αντιληφθούμε πόσο γελοίο και αντιστρόφως ανάλογα επικίνδυνο είναι το ζήτημα όπου μία διεθνής σημαντική συνθήκη κρίνεται δια της πλαγίας οδού από Έλληνες δικαστές και μόνο, αρκεί να φανταστούμε κατά τον ίδιο τρόπο ένα ελληνικό δικαστήριο να "σηκώνει το βάρος" της δικαιοδοσίας να κρίνει για παράδειγμα εξίσου σημαντικά μέρη της συμφωνίας με την οποία προσαρτήθηκαν το 1947 τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

    Μήπως με αυτό τον τρόπο νομίζουμε ότι είμαστε πολύ βέβαιοι στον έλεγχο των αποφάσεων των δικαστηρίων μας; Και αν τελικά το ελληνικό δικαστήριο αποφασίσει κατά τρόπο παρά την συμφωνία τι γίνεται;

    Τότε θα θέτουμε με μία σειρά δικαστικών αποφάσεων Ελλήνων δικαστών και στην πράξη θα ακυρώνουμε εκτός από τα κατοχυρωμένα εθνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα άλλων κρατών που θα τα έχει κατά βάση ακυρώσει ο κάθε Χ έλληνας παπαδικαστόπουλος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτη σιωπή από όλα τα ΜΜΕ και τα κόμματα για αυτό το έκτρωμα που ψηφίστηκε εγκληματικά από όλους όσους έχουν βλέψεις εξουσίας. Είναι κρίμα πραγματικά να επαφίεται η ασφάλεια της Θράκης των Δωδεκανήσων της Ηπείρου και της Μακεδονίας σε μια φράση που μάλλον δε σημαίνει τίποτα. Επειδή όμως οι μειονοτικοί λέει δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο είναι καλό... Η λογική πλέον έχει χαθεί οριστικά στον τόπο αυτο. Παραδόξως με εξέπληξε η θέση της Κασσιματη του σύριζα η οποία εξέφρασε τις ενστάσεις της για εθνικούς λόγους και καταψήφισε το νομοσχέδιο οι άλλοι εξαρτώνται από τις ψήφους της πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Από όλα τα κόμματα που έχουν βλέψεις εξουσίας είναι νομίζω ξεκάθαρο

      Διαγραφή
    3. Καθόλου ξεκάθαρο. Η ΧΑ είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα τής Βουλής, είτε σού αρέσει, είτε όχι.

      Διαγραφή
  3. Ο Άνθιμος ειναι Οικουμενιστης, παράξενο που διαφωνεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.