2/10/17

Η Τουρκία άνοιξε στη Σομαλία τη μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στο εξωτερικό

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Η Τουρκία στις 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε τη μεγαλύτερη βάση στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στη σομαλική πρωτεύουσα του Μογκαντίσου. Η βάση εγκαινιάστηκε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον Σομαλό Πρωθυπουργό Χασάν Αλί Κχάιρε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βάση εκπαίδευσης.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Σομαλίας, Τούρκοι και ξένοι διπλωμάτες παρακολούθησαν την τελετή εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
"Η κυβέρνησή μου και ο λαός της Σομαλίας δεν θα ξεχάσουν αυτήν την τεράστια βοήθεια από τους Τούρκους αδελφούς μας. Αυτή η βάση θα μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε τη μη βασισμένη σε φυλή, όχι από ένα συγκεκριμένο μέρος, αλλά από καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν τον λαό της Σομαλίας», δήλωσε ο Κχάιρε κατά την τελετή εγκαινίων.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Ακάρ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα "συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδελφούς μας στη Σομαλία μέχρι να γίνει στρατιωτικά ισχυρότερη η χώρα τους".
Η βάση βρίσκεται νότια του Μογκαντίσου, οι εγκαταστάσεις της βάσης ήταν υπό κατασκευή τα τελευταία δύο χρόνια.
Η βάση εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει την ικανότητα να εκπαιδεύει περισσότερα από 1.500 στρατεύματα τη φορά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σομαλίας.
Περισσότεροι από 10.000 Σομαλοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν από Τούρκους αξιωματικούς στη βάση, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο Reuters.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει πολλούς εξωτερικούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες την βοηθούν στην οικοδόμηση ενός λειτουργικού εθνικού στρατού ικανού να αναλάβει τον αγώνα κατά της μαχητικής ομάδας αλ-Σαμπαάμπ.
Οι μαχητές εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2010, αλλά οι θανατηφόρες επιθέσεις τους παραμένουν ένα από τα βασικά εμπόδια για τη σταθερότητα στη χώρα του χαοτικού Κέρατος της Αφρικής, η οποία βρίσκεται κατά μήκος μιας από τις πιο πολυσύχναστες ναυτικές αρτηρίες στον κόσμο.
Η σομαλική κυβέρνηση επαίνεσε τις τουρκικές επενδύσεις για τη βελτίωση της υποδομής στη χώρα και ο υπουργός πληροφοριών τόνισε τη νέα κίνηση της Τουρκίας στην υποστήριξη της ασφάλειας.
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας παρέχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για τις δυνάμεις ασφαλείας μας", είπε.
"Αυτό είναι κάτι που η Σομαλία δεν έχει δει ποτέ, παρόλο που χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μάς δίνουν εκατομμύρια. Η διαφορά είναι το στρατόπεδο που δημιούργησε η Τουρκία είναι ένας θεσμός που θα παραμείνει για τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.