2/10/17

Επείγουσα Ανάγκη Αναθεώρησης των Θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Οι πενταμερείς διασκέψεις της Γενεύης για το Κυπριακό το 2017, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την εμμονή της Τουρκίας, για εσαεί έλεγχο της Κύπρου με πρόφαση την προστασία των Τουρκοκυπρίων (ΤΚ) και πραγματικό λόγο, την ασφάλεια της Μικρασιατικής χερσονήσου και την προώθηση των γεωστρατηγικών βλέψεων της στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Οι θέσεις της Τουρκίας, στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού, στοχεύουν στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας(ΚΔ) και την αντικατάσταση της από ένα καθεστώς το οποίο θα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της, πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, δημογραφικά και ενεργειακά.Η λύση ΔΔΟ, εξυπηρετεί πλήρως αυτήν την στοχοθεσία.

Οι δικές μας θέσεις στο Κυπριακό, πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την στρατηγική της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, που ακολουθείται σταθερά από την δεκαετία του 1950 (Νιχάτ Ερίμ). 

Ιδιαίτερα οι θέσεις μας στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας, παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες και θα πρέπει απαραίτητα να αναθεωρηθούν. Οι αδυναμίες εστιάζονται στην υποβάθμιση δύο παραγόντων. Της στρατιωτικής ισχύος και της Τουρκικής στρατηγικής για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, όπως περιγράφεται πιο κάτω:

Αποστρατικοποίηση 

Με την πρόταση μας για αποστρατικοποίηση του Κυπριακού κράτους, το οποίο δεν θα έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις(ΕΔ) μετά την λύση:
Ακρωτηριάζεται η κρατική του υπόσταση.
Εκμηδενίζεται η στρατιωτική του ισχύς και η δυνατότητα αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών και προστασίας των συνόρων του σε μια από τις στρατηγικότερες περιοχές του πλανήτη.
Παραβιάζεται το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, και αποτελεί βασική παράμετρο της Συνθήκης της Λισσαβόνας (με το άρθρο 42 δεσμεύονται τα κράτη μέλη της ΕΕ, να βελτιώνουν τις στρατιωτικές δυνατότητες τους και να παρέχουν βοήθεια με όλα τα μέσα τους σε κράτος – μέλος, που θα δεχθεί ένοπλη επίθεση και εφόσον αυτό ασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στα πλαίσια του άρθρου 51)
Εξυπηρετείται η Τούρκική επιδίωξη για εσαεί παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, με πρόσχημα την προστασία του, από εξωτερικές απειλές. Για την Κύπρο η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή προέρχεται από την Τουρκία.
Το κυπριακό κράτος, όπως όλα τα ελεύθερα κράτη, θα  πρέπει να έχει το δικαίωμα να έχει ΕΔ δύναμης,σύνθεσης,οργάνωσης κατά την δική του βούληση, με τμήματα στρατού,ναυτικού και αεροπορίας.

Παραμονή Τουρκικών Στρατευμάτων

Η πρόταση μας για παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων για μια μεταβατική περίοδο, μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης, είναι θανάσιμο λάθος γιατί εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των Ελλήνων της Κύπρου δεδομένου ότι:

Δεν θα υπάρχει η ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), που θα έχουν διαλυθεί.
Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τις Συνθήκες/Συμφωνίες, που υπογράφει και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αμάχων (Κύπρος 1974)
Δεν θα υπάρχει καμιά εγγύηση ότι ο Τουρκικός στρατός, θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις εφαρμογής της λύσης και θα παραμείνει προσωρινά και όχι μόνιμα στο νησί. Είναι γνωστές οι μέθοδοι προβοκάτσιας, που ακολουθεί η Τουρκία, προκειμένου να επικαλεσθεί πρόβλημα ασφάλειας των ΤΚ (Κωνσταντινούπολη 1955, Κύπρος 1963-64). Είναι επίσης γνωστό, ότι δεν σέβεται τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΗΕ, όπως το 353/1974, που αξίωνε άμεση απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο μετά την εισβολή, που παραμένει ανεκτέλεστο από το 1974, λόγω άρνησης της Τουρκίας.
Αμετακίνητη θέση μας, πρέπει να είναι η απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

Παρακολούθηση Εφαρμογής της Λύσης 

Η αποδοχή συμμετοχής Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη και ρόλου στις εγγυήτριες δυνάμεις (συντονιστικός και συμβουλευτικός) εμπεριέχει κινδύνους και πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί μετατρέπει τους εκτελεστές της λύσης και σε επιτηρητές. Αυτές οι προτάσεις της δικής μας πλευράς (6 Ιουλίου 2017) δεν συνάδουν με την αρχική θέση μας ότι οι Συνθήκες Εγγυήσεως/Συμμαχίας ,πρέπει να τερματισθούν με την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

Συμμαχία με την Τουρκία 

Η πρόταση του Προέδρου της ΚΔ στη διάσκεψη της Γενεύης (13 Ιανουαρίου 2017) για συμμαχία(Alliance) της αφοπλισμένης Κύπρου με την Τουρκία, μετά την λύση, με το σκεπτικό ότι οι δύο χώρες μοιράζονται «κοινές ανησυχίες και προκλήσεις» είναι ανεδαφική και επικίνδυνη. Πρέπει να αποσυρθεί. Η Τουρκία αποδεδειγμένα ακολουθεί επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου , τα ζωτικά συμφέροντα των δύο χωρών, βρίσκονται σε συγκρουσιακή σχέση μεταξύ τους (ΑΟΖ, FIR, Φυσικό Αέριο, εποικισμός,Τούρκοι υπήκοοι, εγγυήσεις/στρατεύματα,κατοχή κ.α.) και αυτό δεν επιτρέπει τη σύναψη συμμαχίας, γιατί θα έχει ως συνέπεια την εσαεί παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, με πρόσχημα την συμμαχία. Θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην ασφάλεια των Ελλήνων της Κύπρου ,αλλά και στα συμφέροντα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΚΔ, στην Αγγλική, περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών της ΚΔ, που εκδόθηκε την 14:50 ώρα της 13 Ιανουαρίου 2017 και είναι απορίας άξιον, γιατί ένα τόσο σοβαρό  θέμα δεν προβλήθηκε στα ΜΜΕ και δεν σχολιάσθηκε απο τα κόμματα.
 Συμπέρασμα
Η πρόταση μας για την ασφάλεια,όχι μόνο αφήνει εντελώς απροστάτευτο το κράτος μας  απο εξωτερικές απειλές, αλλά παραδίδει το κενό ασφάλειας που θα προκληθεί απο  τον αφοπλισμό του, στον μεγαλύτερο μας εχθρό, την Τουρκία που θα καλύψει το κενό λόγω εγγύτητας,ισχύος και στοχοθεσίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

*αντιστράτηγος ε.α.     

3 σχόλια:

  1. No country can exist in the long run if they don't have the means to defend themselves from invaders. This is what history has taught us for thousands of years. Until Cyprus can defend themselves they will under serious risk to become Turkish territory.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά επισημαινεις τους κινδύνους που ελοχεύουν,από το αναξιόπιστο Τουρκικό κράτος.Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου δεν τους λαμβάνουν υπ'όψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγέ μου, λέγε μου σε παρακαλώ, γιατί στην Κύπρο δεν πιάνετε στο στόμα σας τους συστηματικούς εγκληματίες του κυπριακού ελληνισμού και μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων: του Εγγλέζους!! Έχουν τις πιό σύγχρονες βάσεις στον κόσμο πάνω στο νησί και οι Αμερικανοί διευκολύνονται άριστα σε αυτό. Ουσιαστικά αυτοί είναι και οι δολοφόνοι του λαού της Κύπρου, αλλά κανένας σας δεν ασχολείται με αυτούς, ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.