2/10/17

Αύξηση των τουρκικών εξαγωγών το Σεπτέμβριο του 2017

Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% και έφτασαν τα 11,3 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Εξαγωγών (TİM).
Τον Σεπτέμβριο, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέβαλε το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών με 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 10,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε η TİM.
Οι τομείς της ένδυσης και της χημικής βιομηχανίας ακολούθησαν με 1,29 δισ. Δολάρια και 1,28 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, πρόσθεσε η TİM.
Ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας ήταν η Γερμανία με συναλλαγές αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άνοδο 8,3%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., την Ιταλία και το Ιράκ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της TİM.

Οι εξαγωγές της χώρας προς τις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 36,5%, προς την Βρετανία κατά 14%, προς την Γερμανία κατά 8,3%, προς το Ιράκ κατά 2,2% και προς την Ιταλία κατά 1,5%, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2016.
Μεταξύ των 20 πρώτων χωρών που έλαβαν τουρκικές εξαγωγές το Σεπτέμβριο, η Ρωσία παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση με 54%, σύμφωνα με την TİM.
Οι εξαγωγές προς τον κύριο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, την ΕΕ, σημείωσαν ετήσια αύξηση 10,2%, ανέφερε η Ένωση.
Η TİM σημείωσε ότι οι εξαγωγές τους τελευταίους 12 μήνες είχαν φτάσει τα 153,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9% από έτος σε έτος.
"Αναφέραμε αύξηση των εξαγωγών για 11 μήνες από τον περασμένο Νοέμβριο", δήλωσε ο Mehmet Büyükekşi, πρόεδρος της TİM.
Τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές της Τουρκίας επηρεάστηκαν θετικά από το υψηλό επίπεδο της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, σημείωσε ο Büyükekşi.
Η μέση ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,1915, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Η θετική επίδραση της ισοτιμίας ήταν περίπου 234 εκατομμύρια δολάρια στις εξαγωγές του μήνα", δήλωσε.
Ωστόσο, η συνολική επίδραση του υψηλού δολαρίου στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας είχε αρνητική επίδραση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές της χώρας από τις αρχές του έτους, πρόσθεσε ο Büyükekşi.
Ο μέσος δείκτης δολαρίου / λίρας ήταν 3,5768 τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.
Ο κ. Büyükekşi δήλωσε ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς ελπίζουν να επιτύχουν το στόχο των εξαγωγών ύψους 156,5 δισ. Δολαρίων το 2017, το οποίο αναθεωρήθηκε από το 153,3 δισ. δολάρια στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (MTP).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.