14/10/17

Συρία, η κούρσα για τα πετρέλαια των κοιτασμάτων Ομάρ: μετά την ανακατάληψη της Μαγιαντίν, ο στρατός του Άσαντ στα 10 χλμ.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ομάρ είναι τα μεγαλύτερα της Συρίας.
Και ο συριακός στρατός και οι SDF μαζί με τις ΗΠΑ πλησιάζουν 



In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army

IN MAPS: LIBERATION OF MAYADIN CITY FROM ISIS BY SYRIAN ARMY

In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army

These maps provide a general look at the key stages of the Syrian Army operation to liberate the strategic Syrian city of Mayadin from ISIS.
Now, government forces are consolidating their recent gains and preparing for further operations on the both banks of the Euphrates River.
In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army

In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army
.
In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army
.
In Maps: Liberation Of Mayadin City From ISIS By Syrian Army
.

1 σχόλιο:

  1. Το ηθικό των μαχητών του ISIS έχει σπάσει οπωσδήποτε, μετά τις απανωτές ήττες από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τους Κούρδους, αλλά και τον ιρακινό στρατό στα ανατολικά. Συν τοις άλλοις, τις προηγούμενες απέτυχαν να καταλάβουν την στρατηγική πόλη Σούκνα στην κεντρική Συρία, που ελέγχει την πρόσβαση στην ανατολική Συρία στα μισά του δρόμου Παλμύρα - Ντέιρ Εζζόρ και ενώ είχαν κάποιες επιτυχίες αρχικά στην εθνική οδό Σούκνα - Ντέιρ Εζζόρ, που είχαν θέσει εν μέρει υπό τον έλεγχό τους, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τελικά με βαριές απώλειες. Ενδιαμέσως, ο συριακός στρατός κατέβηκε σχεδόν ανενόχλητος προς το Μαγιαντίν και το κατέλαβε γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς (ας ελπίσουμε να μην υπάρχουν παγίδες του ΙΣΙΣ μέσα ή γύρω από την πόλη, κατά τη συνήθη τακτική τους).

    Η ήττα του ΙΣΙΣ στη Σούκνα δείχνει ότι ούτε στα υπερεκτεθειμένα πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων μπορούν να επιφέρουν κάποια ιδιαίτερη πίεση οι τζιχαντιστές.

    Από την άλλη, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν δύο δυνατά ατού στα χέρια τους:

    1) Οι ισχυρές δυνάμεις που διαθέτουν στα νότια της χώρας στα σύνορα με το Ιράκ, που έχουν "κολλήσει" πριν από σταθμό άντλησης Τ2, που βρίσκεται στον κάθετο άξονα συνόρων - πόλης Ντέιρ Εζζόρ στην ομώνυμη επαρχία. Κάθε φορά που ο στρατός επιτίθεται στον Τ2, οι τζιχαντιστές αναγκάζονται να αποσύρουν δυνάμεις από αλλού για να τον υπερασπιστούν.

    2) Κυρίως, το προγεφύρωμα που έχει ήδη γίνει στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, απέναντι από την πόλη Ντέιρ Εζζόρ, που αυτή τη στιγμή επεκτείνεται προς Βορρά, αλλά αν αποσύρουν δυνάμεις από εκεί οι τζιχαντιστές για να υπερασπιστούν τα πετρέλεια του Ομάρ, αμέσως ο στρατός θα προελάσει προς Νότο.

    3) Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ και για την ακρίβεια οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης που δεν είναι τακτικός στρατός δηλώνουν αποφασισμένες να φθάσουν στα συρο-ιρακινά σύνορα, κάτι που αυξάνει την πίεση να μην αποσύρουν στρατεύματα από το Ιράκ για να αφιερωθούν στην αντιμετώπιση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

    Στην ουσία δηλαδή η πίεση των τζιχαντιστών από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας είναι σε τρία μέτωπα (Μαγιαντίν, προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην Ντέιρ Εζζόρ και νοτίως του Τ2), ενώ υπάρχει και η ισχυρή πιθανότητα (αν όχι βεβαιότητα) για αντίστοιχη πίεση στο Ιράκ. Με τη δυνατότητα αντεπιθέσεων να έχει ήδη αποδειχθεί μειωμένης αποτελεσματικότητας.

    Αν βάλει κανείς και το μειωμένο ηθικό του ΙΣΙΣ, τα πράγματα φαίνονται μάλλον εύκολα για το στρατό του Άσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.