16/9/17

Αυτό το δημοψήφισμα θα κρίνει την τύχη της Κύπρου και της Ελλάδας - Δείτε γιατί...

του Σάββα Καλεντερίδη

  • (Φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Στις 25 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος σε 46.000 εκλογικά τμήματα, ενώ έχει προβλεφθεί και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για να συμμετέχουν και οι Κούρδοι του εξωτερικού, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Το ψηφοδέλτιο έχει ήδη τυπωθεί και έχει αποσταλεί στα εκλογικά τμήματα, είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (κουρδικά, ασσυριακά, αραβικά και τουρκικά για τους Τουρκομάνους), και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν με «Ναι» ή «Όχι» οι ψηφοφόροι είναι: «Θέλετε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή του Κουρδιστάν και στις κουρδικές περιοχές που βρίσκονται εκτός της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης;».

Το ψηφοδέλτιο του κουρδικού δημοψηφίσματος
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι κουρδικές περιοχές που βρίσκονται εκτός της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, στις οποίες προβλέπεται να στηθούν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, είναι επαρχίες της περιφέρειας Νινευή, που έχει πρωτεύουσα τη Μοσούλη, επαρχίες της Χανεκίν και της Σελαχαντίν και η περιφέρεια Κιρκούκ. Αυτές οι περιοχές θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, κατόπιν απόφασης των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται ότι στην επικράτεια της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης (ΑΚΔ), με βάση το Σύνταγμα του Ιράκ, του 2005, υπάγονται οι περιφέρειες Ερμπίλ, Ντόχουκ, Σουλεϊμανίγια και Χαλέπτζε, ενώ για την περιφέρεια του Κιρκούκ υπάρχει πρόβλεψη στο Άρθρο 140, με την οποία αναγνωρίζεται στους κατοίκους το δικαίωμα να αποφασίσουν για το αν θέλουν να ανήκουν στην ΑΚΔ ή στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Ενώ μένουν μόνο δέκα μέρες για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, αυξάνεται η ένταση στη Δαμασκό, την Άγκυρα και την Τεχεράνη, καθώς και οι σχετικές πιέσεις και απειλές προς τους Κούρδους.
Το ιρακινό Κοινοβούλιο παίρνει διάφορες αποφάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μέχρι και η απειλή πολέμου εναντίον των Κούρδων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να αποσχιστούν από τη Βαγδάτη, το Ιράν με τη σειρά του απειλεί κι αυτό τους Κούρδους με τους σιίτες πολιτοφύλακες της Χάσντι Σάμπι, ενώ η Άγκυρα δηλώνει επίσημα ότι «πρόκειται για ιστορικό λάθος και οι Κούρδοι θα πληρώσουν τίμημα γι’ αυτό»!
Οι ΗΠΑ φέρονται να μην εγκρίνουν το δημοψήφισμα –ή τουλάχιστον να προτείνουν την αναβολή του, για να μην προκύψουν προβλήματα στην καταπολέμηση του ΙΚ από τις ρωγμές που θα παρατηρηθούν στη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ πεσμεργκά και ιρακινού στρατού–, ενώ η ΕΕ τηρεί στάση ευνοϊκής προς τους Κούρδους ουδετερότητας.

(Φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Η Ιταλία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες φέρονται να στηρίζουν το δημοψήφισμα, χωρίς όμως να το κάνουν ανοικτά, με τη μόνη χώρα που στηρίζει το δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν να είναι το Ισραήλ, στάση που μάλλον δημιουργεί προβλήματα...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

38 σχόλια:

  1. 1. Ποιες ειναι συγκεκριμενα οι προυποθεσεις που θα οδηγησουν τους Τουρκους στην αποδοχη αυτονομιας του Τουρκοκρατουμενου Κουρδισταν?
    2. Γιατι θεωρουμε πως η συμμετοχη των Κουρδων στην εξουσια μιας ομοσπονδης Τουρκιας θα συμβαλει στην εξομαλυνση των Ελληνοτουρκικων σχεσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να μας ωφελεί η ανεξαρτησία τους αλλά γιατί να πάρουν οι Κούρδοι περιοχές που ήσαν χριστιανικές και μέχρι πριν πέντε ετών.και στο μέλλον , πάλι γιατί να πάρουν περιοχές του τουρκικού κράτος που πριν τον κεμαλ ησαν χριστιανικές;

      Και γιατί θα κάνει τον Ερντογάν πιο αδύναμο; Δεν πρόκειται να χάσει αυτός γης,η Συρία και το Ιράκ θα χάσει; Τι τον ενδιαφέρει; Αφού τα βρήκε με τον βαρζανι.θα τα βρει και πάλι με τους ανεξάρτητους Κούρδους

      Διαγραφή
  2. Αυτά που γράφεις και τα διαβάζω εγω εδώ, γιατί δεν τα στέλνεις και σ αυτούς τους άσχετους της κυβέρνησης, μπας και ανοίξουν τα στραβά τους ; Γιατί, το πιστεύω, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό !! και εγω προσωπικά είμαι της άποψης , ΝΑΙ, να δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης
    Αποτελεί μεγάλη εθνική κατάντια, Ελλάδα και Κύπρος (και οι δύο είναι αμφίβολο αν θέλουν να σωθούν) να περιμένουν να τις σώσουν οι Κούρδοι !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέει κανείς πουθενά να σωθεί;
    Θα κρθεί η τύχη της Ελλάδας και της Κύπρου γράφω.
    Αν η Τουρκία απορροφήσει τους Κούρδους, θα γίνει υπερδύναμη.
    Αν γίνει υπερδύναμη, Κύπρος και Ελλάδα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γίγαντα, επιθετικό, επεκτατικό.
    Αν οι Κούρδοι αποκτήσουν την ελευθερία τους, σταδιακά, το όνειρο του Ερντογάν για να γίνει η Τουρκία υπερδύναμη και ηγέτιδα χώρα των μουσουλμάνων όλου του κόσμου, καταρρέει.
    Σε μια τέτοια περίπτωση, Κύπρος και Ελλάδα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία που παλεύει για την ακεραιότητά της, παλεύει για να μη χάσει εδάφη και για να κρατήσει τον έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μερσίνα και τα Άδαν, όπου οι Κούρδοι βγάζουν δεκαπέντε βουλευτές.
    Πόσο $$$$ θα πρέπει να είναι ο Έλληνας που δεν κατανοεί αυτήν την απλή πραγματικότητα και λέει διάφορες $$4$ εδώ κι εκεί.
    Αμαν πια, βαρέθηκα να αποκρούω τις #$%^ του ενός και του άλλου.
    Αν δεν έχετε να πείτε κάτι, κουκουλωθείτε στο κρεβάτι σας και περιμένετε τον νεοοθωμανικό σας θάνατο.
    Έτσι δεν θα αποθαρρύνετε τουλάχιστον εκείνους που θέλουν να παλέψουν για τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο χίλια μπράβο Σάββα..Έτσι να τα λες έξω από τα δόντια στους νεοραγιαδες που φοβούνται και τον ίσκιο τους...Φοβούνται οι άθλιοι την Τουρκία...Πια Τουρκία βρε με 15 εκατομμύρια Κούρδους 15 εκατομμύρια Αλεβίτες και άλλα τόσα κρυπτοχριστιανους..Εμείς θα παλεύουμε μαζί σου Σάββα για τον ελληνισμο και τα δίκαια του...

      Διαγραφή
    2. ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΗΣΟΥΝ ΑΨΟΓΟΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΑΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΥΣ.Ο ΠΟΛΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

      Διαγραφή
  5. Ευριπίδης Μπίλλης
    Πιστεύετε δηλαδή ότι οι κατοχικοί εν Ελλάδι που υποδούλώσαν την Ελλάδα παγκοσμιοποιημένα (ή μήπως δεν την υποδούλωσαν)και την εξισλαμίζουν και οι εν Κύπρω παγκοσμιοποιημένοι Αναν-στας, Άντρος και σία, θέλουν να σωθεί η Ελλάδα και η Κύπρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να πω τίποτα.
      Σηκώνω τα χέρια ψηλά και παραδίνομαι.
      Ανίκητος γαρ....

      Διαγραφή
    2. Ευριπίδης Μπίλλης
      Ευχαριστώ για την "παράδοση". Επιστρέφω το κομπλιμέντο.
      Με την επιπλέον παρατήρηση ότι δείχνετε έξυπνα να διαφωνείτε για την υποδούλωση της Ελλάδα;

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. [...] Το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει μια εκεχειρία στα δυτικά του σύνορα χωρίς όμως καμία παραχώρηση, για να είναι ελεύθερο να δράσει στα ανατολικά του ενάντια στον κουρδικό λαό. Σήμερα η Τουρκία όχι μόνο δεν επιδιώκει, αλλά αντίθετα έχει λόγους να φοβάται έναν πόλεμο με την Ελλάδα. Η φιλία Βενιζέλου - Ατατούρκ άνοιξε το δρόμο στο δεύτερο για τη γενοκτονία του κουρδικού λαού στην περιοχή Ντερσίμ το 1938. Θα έχουμε πάλι επανάληψη του ίδιου κύκλου; Το τουρκικό καθεστώς αφού υπέταξε το κουρδικό κίνημα, επανήλθε στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο, όταν ο λαός μας αγωνιζόταν ενάντια στην ξένη γερμανοϊταλική κατοχή το 1942. [...]
      Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ - Ιανουάριος 1988, Νταβός: Η εθνική υποχώρηση

      Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείστε με τα σχόλια ανθρώπων που στερούνται αυτής της βασικής πολιτική αντίληψης κύριε Καλεντερίδη. Αν θέλετε μια σύντομη πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αν πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ένα ναι.

      Ευχαριστούμε για το άρθρο.

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει κάτι περισσότερο ή συγκεκριμένο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, εκτός από το να είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα στην περιοχή και να "πουλήσει ακριβά το τομάρι της" εάν αποφασίσουν να την εμπλέξουν στην επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή;

    Άσχετα από την επάρκεια ή την ανεπάρκεια των κυβερνούντων (γνωστή άλλωστε), μήπως το παιχνίδι σε αυτή την γωνιά του κόσμου δεν είναι για τα μέτρα μας;

    Νίκος Μαργαρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλο γεγονός.το παρακολουθώ διότι εχω φίλους στο τουιτερ Κούρδους πολλούς υπερ και πολλούς κατα του Μπαρζανι αλλά βλέπω οτι μερικά κόμματα κουρδικά δεν το υποστηρίζουν η υποστηρίζουν το οχι.Ουτως η άλλως μας συμφέρει η ανεξαρτησία και ως ανθρώπους του δικαίου και ως Έλληνες.Η εθνικη ανεξαρτησία των Κούρδων ειναι δικαίωμα τους.
    ΥΓ : Βλέπω οτι πολλοί φίλοι Κούρδοι ειναι κατα του Μπαρζανι και τον κατηγορούν για ... δικτατορία.Δεν γνωρίζω αν εχουν δίκιο πάντως φαίνεται οικογενειοκρατικο το πολιτικό σκηνικό του Βορείου Κουρδισταν άσχετα με το οτι εχουν δίκιο στο δημοψήφισμα,Καταλονια και Κουρδισταν κατα τη γνώμη κου ειναι τα δυο δημοψηφίσματα με πολλές και μεγάλες συνεπείες για την Ελλαδα που Δυστυχως δεν καλύπτονται δημοσιογραφικών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατα ...εναν παραξενο λογο αυτη η οικογενειοκρατια και η στυλ δυναστη αρχη...ειναι θεαρεστη..σε σχεση με τον....τερατωδη δυναστη....Ασαντ που το πρωι δεν πινει καφε αλλα ..αιμμα δυστυχων οντων...ακομη πιο θεαρεστες ειναι και οι αρχαιες δουλοπαροικιες των εμιρατων και της σαουδικης αραβιας...απο αποψη ιστορικη κατι σαν τον ..χομο ερεκτους..μολις βγηκε απ τα σπηλαια..με ροπαλα...

      Διαγραφή
  8. Είναι μεγαλοστομία μεν "ότι κρίνεται η τύχη μας", αλλά σίγουρα τέτοιες εξελίξεις πρέπει όχι μόνο να παρακολουθούνται, αλλά ει δυνατόν και να επηρρεάζονται με έμμεσο ίσως τρόπο, μέσω συνεννοήσεων κλπ. Επίσης θεωρώ ότι ναι μεν η Ροζάβα θα ακολουθήσει σχεδόν ανακλαστικά τυχόν επιτυχές εγχείρημα κουρδικού κράτους στο Ιράκ, όμως σχετικά με την ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, αυτό θα επηρρεαστεί και από άλλους μελλοντικούς και προς το παρόν αβέβαιους παράγοντες. Η Ελλάδα και η Κύπρος (που είναι λίγο στον κόσμο τους, ιδίως η πρώτη) θα έπρεπε να είναι απλά....πάντα έτοιμοι για όλα, αν και στην παρούσα φάση ο Ερντογάν έχει τόσα εσωτερικά κυρίως μέτωπα, που η Ελλάδα είναι περίπου το νούμερο 50 θέμα στο μυαλό του, άσχετα αν εκτοξεύει διάφορες χαζομάρες κατά καιρούς για λαϊκή κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι ...Ροζαβα...κι οχι Κουρδισταν .?? Δεν ειναι κουρδισταν αυτο..?? Ντρεπονται να το πουν οπως ειναι...η κατι πονηρο αλλο τρεχει ...? Μαλλον το δευτερο.. Δεν ειδα εναν κουρδο να διαμαρτυρεται για το ονομα !! Αν ειναι Ροζαβανοι ολοι τοτε γιατι επιμενουν οτι εινσι Κουρδοι ?? Απο αυριο να τους λεμε ...Ροζαβανους .Αυτο το Ροζα...κατι εβραικο θυμιζει γυναικειο ονομα ..πχ Ροζα λουξεμπουργκ...Ροζα Ροτσιλντ...Ροζα γκολντμαν..σαξ....

      Διαγραφή
    2. Ειδα ενα τεραστιο πανω κουρδων διαδηλωτων για την ανεξαρτησια ..στην Γαλλια..ενεινα αφωνος..εγραφε "Ροζαβα--οχι θεος..οχι κρατος..κοινοτητες ..ελευθερια..""!!!! Και γυρω αλλαλαζοντα πληθη..Τι ειναι αυτο ?? Ξερει καποιος συμπαθης κουρδος να μας πει ?? Περιμενω με απορια μεγαλη....

      Διαγραφή
    3. @ Δημητρης Κ
      Απαντήσεις στα 2 ερωτήματα σου ίσως να βρεις εδώ:

      https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/09/blog-post_723.html

      Διαγραφή
    4. Κριστιαν καλό ειναι αυτο το άρθρο αλλα ειναι πολυ μεροληπτικό υπαρχει καποια εκτίμηση πιο απομακρυσμένη από τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα ;

      Διαγραφή
    5. Αν έχεις άρθρο με καλύτερες απάντησεις, ανάρτησε το σύνδεσμο για να συμβάλλεις στο διάλογο.
      Ιδίως για τους αναρχικούς που πολεμούν στο πλευρό των ΗΠΑ.

      Διαγραφή
    6. αναρχικοί και ισλαμιστες ειναι χρονια επικουρικός στρατος των ΗΠΑ και της ΣΙΑ.Τους πιάσανε παλι κορόιδο και τους στείλανε στο PYD.Το οποίο για το δημοψήφισμα αμφιταλαντεύεται ; Οι μισθοφόροι στο μέλλον θα ειναι ιδεολόγοι που δεν κοστίζουν και τιποτα...

      Διαγραφή
  9. Υπαρχει και μια τριτη εκδοχη...η φυση ειναι κβαντικη.Δεν ειναι γραμμικη και προβλεψιμη.Ολοι εκει εχουν σχεδια.Πολλα.Αλλα η φυση ειναι απροβλεπτη.Οι γερμανοι αποτομα..απροβλεπτα..γυρισαν πισω 22 χλμ εξω απ την Μοσχα..τοσο ελεγε η ταμπελα στο δρομο τοτε..Τα θιγκ τανκς ολα πηγαν για ..μπροκολα.Κι εδω κατι ιδιο θα γινει απροβλεπτο.Ενας μεγαλυτερος πολεμος ? Ισως...Σαν πολλα κοκορια πηγαν εκει.Βαβελ...Ολα εχουν ..σχεδια.Αλλα ταιριαζουν με της φυσης ?? Δεν μπορω να το πιστεψω αυτο γιατι ειναι ..αφυσικο.Αλλιως θα το προβλεπαμε το μελλον.Η αμερικη ολο σχεδια εχει τελεια για ολα..οχι μονο δεν βγηκε ενα...αλλα παρακμαζει κιολας ραγδαια...Αναποδα ολα. Ο θεος γελαει συγκαταβατικα στο κουνουπι που ..νομισε οτι ..θεοθηκε απο μονο του ! Δεν ξερω αν γινει κουρδισταν η οχι..η γινει κατι αλλο..Ναστε σιγουροι ομως οτι θα γινει κατι απροβλεπτο...ανομοιο με καθε σχεδιο οποιουδηποτε..ακομη και των κουρδων οπως τους ξερουμε σημερα ..Κι εδω θα γινει κατι απροβλεπτο..στην χωρα μας..ναστε σιγουροι...Εξω απ τα σχεδια των Γερμανογαλλων..βαρβαρων..Διοτι η φυση ειναι κβαντικη..σχετικη...απροβλεπτη..κι ολα αλλαζουν ..επειδη μια πεταλουδα χτυπησε τα φτερα της στην Αλασκα..Βεβαια ο Θεος την επετρεψε να τα χτυπησει.. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω θα πρέπει να σταματήσει ο μηδενισμός της εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας. Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος ακολουθείται διαχρονικά από όλα τα κόμματα και ποτέ δεν έγιναν τα εθνικά θέματα πεδίο Πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην Τουρκία μάλιστα Μας θεωρούν άριστους διπλωμάτες , ο λαός δε , χλευάζει συχνά τους Τούρκους πολιτικούς γιατί δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν ένα τόσο μικρό κράτος όπως η Ελλάδα. Δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει λάθη ! Αλλά είναι μεγάλη μαγκιά της Ελλάδας το ότι σήμερα που τα στρατόπεδα της παγκόσμιας σκακιέρας έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται εμείς παραμένουμε προνομιακοί συνομιλητές όλων των υπερδυνάμεων. Τα χρόνια που θα έρθουν είναι κρίσιμα για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό δείχνει η κλιμακούμενη ένταση και η λογική , ας μάθουμε να ακούμε λίγο περισσότερο και να μην αφήνουμε τον θυμό μας να επηρεάζει την κρίση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια πηγαίνουμε από επιτυχία σε επιτυχία ειναι φανερό αυτο ....

      Διαγραφή
    2. Και κατι ακόμα αν νομίζετε οτι με ένα μαγικό ραβδάκι μπορεί να διαχωρίζετε την εσωτερική από την εξωτερική πολιτική τοτε είστε πολυ βαθειά νυχτωμένοι. Δεν ειναι καθόλου τυχαίο το οτι με την αλλαγή της κυβέρνησης παλεύουν οι αμερικανοί να λύσουν ο,σ τα ζητήματα με την Τουρκία τα σκοπια την Αλβανία γιατί βρήκαν Παππα να θάψουν πέντε έξι, Για τοτς Αμερικανούς η λύση ειναι να πάψει να υφίσταται ένα ζήτημα για μας ειναι φυσικά λιγο πιο πολύπλοκο γιατί εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες της οποίας λύσης που από ο,τι φαίνεται προωθεί συστηματικά η υπάρχουσα κυβερνηση.

      Διαγραφή
  11. Κύριε Καλεντεριδη πόσο ενωμένοι είναι οι Κούρδοι σε αυτό το εγχείρημα; Και αν εντέλει δεν είναι τι δομές θέλουν να φτιάξουν στη Συρία ή την Τουρκία για παράδειγμα; Το ότι η Τουρκία ανησυχεί για το δημοψήφισμα είναι ένα καλό δείγμα γραφής αλλά εντέλει αν οι Κούρδοι δεν είναι ενωμένοι ίσως να τους βγει υπέρ τους αυτή η εξέλιξη.
    Αν το Κουρδιστάν είναι ανεξάρτητο τότε δύσκολα θα μπορεί να φιλοξενεί παρακρατικές οργανώσεις κουρδικές ειδικά μάλιστα όταν το κράτος αυτό θα είναι απολύτως εξαρτώμενο από την Τουρκία έχοντας απολύτως εχθρικές σχέσεις με το Ιράκ. Είτε λοιπόν θα εξαρτάται από την Τουρκία είτε από την Ροζαβα τι μας λέει ότι θα επιλέξει την Ροζαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γίγαντα Σάββα, προσυπογράφω το "ανίκητη γαρ ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Σάββα, ξέεις πόσο σε εκτιμώ και ό,τι περιμ΄λενω πολλά απο σένα. Διαβάζοντας και το υπόλοιπο του τόσο σημαντικού άρθρου σου στο Pontoς-news, έχω μια μικρή επιφύλλαξη ως προς την στάση του Ισραήλ. Η υποστήριξη του δημοψηφίσματος από τώρα, κατά τη γνώμη μου, έχει μια σημαντική και ευρύτερη σημασία και επιρροή,για να μην επεκταθώ περισσότερο, από το να περίμενε να το αποδεχθεί εκ των υστέρων, όπως κάθε άλλο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η κατασταση σημερα εχει πολλες ομοιότητες με αυτην πριν εκατο χρονια.
    1.Ενας λαος, οι κουρδοι, που ενα μερος του κατοικει στην τουρκια, παλευει για ελευθερια και εθνική ολοκλήρωση. Τοτε ηταν οι ελληνες, οι αρμενιοι και οι αραμαιοι/ασσυριοι. Οι Έλληνες μαλιστα εχαν ηδη ανεξαρτητο κρατος.
    2.Οι αμερικανοι ειναι υπερ των κουρδων. Τοτε οι αγλογαλλοι ηταν υπερ των ελληνων.
    3.Οι Ρώσοι με τον Λενιν ηταν υπερ της τουρκιας. Και τωρα οι ρωσοι υποστηριζουν την τουρκια.
    4.Η μονη παραφωνια ειναι η σταση της γερμανιας. Απο συνεργος τοτε, ειναι ειναι σκληρος επικριτης σημερα.
    Τι επεδιωξε τοτε η Τουρκια: Να εξαφανισει τους πληθυσμους στο εσωτερικο και οσους δεν προλαβει να καθαρισει, να τους στελει στα γειτονικα κρατη.
    Τελικα βλεπω πως κατω απο τις καταλληλες συνθηκες, το κουρδικο κρατος στο Ιρακ θα εξυπερετισει τα σχεδια της τουρκιας. Θεοι των ελληνων και εσυ παναγαθε Χριστε, προστατευστε τις γυναικες και τα παιδια απο αυτο το κρατος.

    ΕΚΑ. Την τορνευτήν ασπίδα του Έχτορά μου
    χάμω πιθώστε· πίκρα των ματιών μου
    κι όχι χαρά πια. Ω Αχαιοί, στη μάχη
    πιο δυνατοί παρά στο νου, ποιόν φόβο
    είχατε απ᾽ το παιδάκι αυτό, και τέτοιον
    βρήκατε για το θάνατό του τρόπο;
    Την γκρεμισμένη Τροία μην ξαναχτίσει;
    Ώστε είστε τιποτένιοι, αφού ένα βρέφος
    σκιαχτήκατε, την ωρ᾽ αυτή που η πόλη
    έπεσε πια κι οι Τρώες ξολοθρευτήκαν,
    ενώ ο χαμός μάς ρήμαζε όταν μύρια
    παλικάρια και πρώτος ο Έχτοράς μου
    γερά σας πολεμούσαν· κατακρίνω
    το δίχως βάση, τον ανόητο φόβο.
    ....
    Τί ποίημα θα σου γράψουνε στο μνήμα;
    «εδώ ειν᾽ ένα παιδάκι που οι Αργείοι
    κάποτε το σκοτώσανε από φόβο»;
    Επίγραμμα ντροπή για την Ελλάδα.
    ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
    Τρῳάδες (1156-1206)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα σοβαρα πιστευετε οτι η τουρκια θα αποδεχτει μια ομοσπονδοποιηση της ετσι απλα επειδη θα γινει ενα δημοψηφισμα στο β.Ιρακ;
    Αν ηταν τοσο απλο οσο μας το παρουσιαζετε,η τουρκια θαχε αφεθει να διαλυθει πολυ πριν απο αυτο...
    Οι κουρδοι πρεπει να χυσουν πολυ αιμα και χρειαζονται πολυ μα παρα πολυ βοηθεια απο τους δυτικους για να το πετυχουν...
    Οσο για την κυπρο,τι να πω...ενα θαυμα θαταν η λυση...παντως αν η τουρκια σπρωχθει μακρυα απο την δυτικη επιρροη εξαιτιας της πολιτικης ερδογαν,με τελικο αποτελεσμα την εκπαραθυρωση της απο το ΝΑΤΟ εξαιτιας του κουρδικου,ισως θα εμενε περιθωρειο για αισιοδοξες προβλεψεις.
    Πιστευετε ομως οτι οι δυτικοι ειναι ετοιμοι για κατι τετοιο;
    Η απλα περιμενουν και ευελπιστουν στην αλλαγη πολιτικης εκ μερους της τουρκιας κατω απο τις όποιες πιεσεις προσπαθουν να της ασκησουν;
    Αποψη μου ειναι οτι το κυπριακο εγινε με την βοηθεια και την ανοχη της δυσης.Αρα η δυση εθεσε εαυτον με τροπον εχθρικο απεναντι στον ελληνισμο.
    Εμεις ομως επιμενουμε να ανηκουμε στην δυση και να γλυφουμε τους υπερ παντων συμμαχους μας...Τι να πω...Με αυτα τα μυαλα οχι δεν θα λυσουμε το κυπριακο,αλλα θα χαθουμε απο προσωπου γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σωστα τα λες.Αλλα πες αυτα σε ολους..που μιλανε μισα αγγλικα και μισα ελληνικα..Θα σε κραξουν σαν ..πρωτογονο..Εχουν διαβρωθει αθορυβα απ την Δυση τοσο πολυ..εως το μεδουλι.Κι εξωγηινοι ναρθουν εδω..αν φεν μιλανε ..αγγλικα..θαναι καθυστερημενοι γι αυτους..που τοχουν καμαρι..ναναι στυποχαρτα στον βοθρο..Οχι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δηλαδή, ἐὰν ἔχουμε μυαλό, θὰ ἐκμεταλλευθοῦμε τὴν εὐκαιρία, τὸ πῶς βοηθᾶμε στὴν δημιουργία της ὄμως, λίγα λέγει πρὸς τὸ τέλος τὸ ἄρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η δημιουργια ενος κουρδικού κρατους μονο θετικά μπορει να επιδράσει για την ελλαδα υπο τις παρούσες συνθηκες .Υποψιαζομαι οτι ολα τα ισχυρά μερη που εμπλέκονται στην περιοχη λογω της συμπεριφοράς της Τουρκίας ,το πήρανε απόφαση να την κοντύνουν,γιατι αν δεν το κανουν τωρα ,στο μελλον θα εχουν περιςςοτερα και σοβαρότερα προβλήματα ολοι τους ,ανεξαρτήτως του με ποιον θα εχει καλές σχεσεις η γείτονα σημερα .Πιστευω οτι και ο ρωσσος που ΦΑΙΝΕΤΑΙ οτι κερδίζει το παιχνίδι των συμμαχιών μαζι της ,σε καμια περιπτωςη δεν εχει ξεχάσει ολα τα προηγηθέντα μεταξυ τους....Απλα ο ρωσσος, οπως και ο κινέζους δεν μιλάνε αλλα πράττουν.Βεβαια ενα δημοψήφισμα σε καμια περιπτωςη δεν θα περαςει ετσι στο ντουκου αλλα θα δημιουργήσει επ αλλήλους κύκλους αντιδράσεων στην περιοχη ,τους οποίους θα πρεπει να ξεπεράσουν.αΔεν ειναι τυχαίο οτι τοσο η ΗΠΑ όσο και άλλοι έμπειροι δυτικοί διπλωμάτες τους συμβουλευσανε να μη βιάζονται.Το τι θα καταφέρουν στο τελος κανεις μας δεν μπορει να προβλέψει ,ουτε ακομη και αυτοι που κανουν τα σχέδια επι Χαρτου..μια και οι χάρτες του ενος τέμνονται απο τους άλλους...
    Απο την άλλη μεριά πιστεύω οτι μια τουρκια υπο άλλη εξουσία ,θα μπορουςε να εξαργυρώσει τις ανατολικές περιοχές της με δυτικές κτήσεις, που άπτονται βασικών ελληνικών συμφεροντων.Και το τονίζω αυτο γιατι μια νεα κωλοτουμπα της Τουρκίας στο μελλον δεν μπορω να την αποκλείσω ,ίσα ίσα την θεωρω πολυ πιθανη ειτα με την μορφή της ανατροπής του σουλτάνου,ειτε με μορφή νέας κωλοτουμπας του ίδιου ώστε να διασωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.