26/8/17

Δύο νέες παράνομες NAVTEX από την Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ "BARBAROS" ΑΠΟ ΤΗΝ 14/08/2017
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Για θερμό φθινόπωρο προετοιμάζει το «έδαφος» η Άγκυρα, καθώς παρά τις σοβαρές και ζωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία με το Κουρδικό, την Συρία αλλά και τις προβληματικές σχέσεις της με το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, επιμένει στην διατήρηση και κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Liberal, η Τουρκία μάλιστα επιδεικνύει ευρηματικότητα στις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς πρακτικά και μέχρις ότου μπορέσει να αποκτήσει δικό της γεωτρύπανο ώστε να επιχειρήσει τετελεσμένα, αρκείται στο να παρενοχλεί και να συντηρεί τις αμφισβητήσεις της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δυο νέες NAVTEX η Τουρκία ανήγγειλε και παράνομη δραστηριότητα με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής αλλά και ταυτόχρονη πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης στην ίδια περιοχή, που παραπέμπει σε επιχείρηση «κάλυψης» του άλλου τουρκικού σκάφους. Και οι δυο παράνομες δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για τις 31 Αυγούστου αφορούν εκτεταμένη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ που περιλαμβάνει μάλιστα και την περιοχή που έχει παράνομα δεσμεύσει η Τουρκία για τις σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους BARBAROS.

Με την NAVTEX 819/17 η Τουρκία αναγγέλλει ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος θα κάνει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Αυγούστου, ενώ με την NAVTEX 818/17 αναγγέλλει ότι για την ίδια ακριβώς περιοχή, (με τις ίδιες συντεταγμένες) θα πραγματοποιηθεί τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της γεώτρησης στο Ονησίφορος στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση της ENI/TOTAL να γίνονται γνωστά τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο η ΕΝΙ έχει ενημερώσει την Λευκωσία ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την διαδικασία για νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 του οποίου έχει τα δικαιώματα σε κοινοπραξία με την TOTAL.

Το Οικόπεδο 6 είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς σημαντικό μέρος του Οικοπέδου η Άγκυρα θεωρεί αυθαίρετα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκεί ακριβώς πραγματοποιεί τις παράνομες έρευνες το Barbaros.
Ν.Μ.

Οι τουρκικές NAVTEX ΕΔΩ: notam-turkey-aoz01


Παρά τις σοβαρές και ζωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία με το Κουρδικό, την Συρία αλλά και τις προβληματικές σχέσεις της με το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, επιμένει στην διατήρηση και κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον της Κύπρου.

mignatiou.com

Η Λευκωσία κατήγγειλε στους διεθνείς οργανισμούς τις νέες παράνομες Navtex της Τουρκίας

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κλήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ότι η Τουρκία εξέδωσε χθες δύο νέες Navtex με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «η Τουρκία συνεχίζει την συνήθη προκλητική της τακτική με παραβάσεις στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγοντας αεροναυτικές ασκήσεις δυτικά της Πάφου και παραβίαση της ΑΟΖ μας με το Barbaros ενάντια σε όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

«Ως η μέχρι σήμερα τακτική μας, δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για το θέμα που στόχο έχει από πλευράς Τουρκίας την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

ΑΛΛΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/08/2017 12:06

/mignatiou.com

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ "BARBAROS" 14/8/2017 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 26/8/2017 ΜΕΣΗΜΕΡΙ














1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.