18/8/17

Προσπάθεια ενταφιασμού του Κυπριακού από την Άγκυρα

Σε μια περίοδο που και τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων στο Κυπριακό με την ελπίδα ότι εντός Οκτωβρίου θα δουν να επαναρχίζουν οι συνομιλίες, η Άγκυρα έρχεται κατά τρόπο κάθετο να βάλει ταφόπλακα. Μέσω του Ομέρ Τσελίκ διαμήνυσε πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει και δεν βρίσκονται ούτε στο ψυγείο ούτε έχουν ανασταλεί. 
Ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Τούρκος υπουργός επέλεξε τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Άλαν Ντάνκαν προκειμένου να τοποθετηθεί στο Κυπριακό. Ως γνωστό ο Άλαν Ντάνκαν είχε εκπροσωπήσει τη Βρετανία κατά τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα.
Συγκεκριμένα ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε θλίψη γιατί η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα κατέληξε σε αποτυχία. «Γνωρίζουμε την εποικοδομητική και θετική στάση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πραγματικά είναι πολύ κρίμα.  Μας έχει στεναχωρέσει πολύ που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις περιεκτικές συνομιλίες» ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι Τουρκία και Βρετανία βρίσκονται σε στενή επαφή και για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι παρά τη θετική στάση της τουρκικής πλευράς δεν κατάφεραν να φτάσουν σε λύση.
Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι περιεκτικές διαπραγματεύσεις στη διαδικασία έχουν τελειώσει, με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις.
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη μη επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε. Ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι τα διμερή προβλήματα δεν πρόκειται να βλάψουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η δήλωση αυτή της Άνγκελα Μέρκελ αποδυναμώνει την Ε.Ε. ως θεσμό και ανοίγει τον δρόμο για την αλλαγή του χάρτη της Ένωσης.
Οι τοποθετήσεις του Ομέρ Τσελίκ έρχονται ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό με τις οποίες επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και στη Αθήνα για το ναυάγιο των συνομιλιών.
Από τις τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων εξάγεται ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή αναζητούν προσχήματα και δικαιολογίες προκειμένου να στηρίξουν τη θέση τους περί αναζήτησης λύσης μέσω άλλης διαδικασίας ή εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.
Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στις δηλώσεις του ο Μ. Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει ότι δήθεν «η ελληνοκυπριακή διοίκηση [όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία] και η Ελλάδα δεν θα αποδεχθούν ποτέ μια συμφωνία εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών». Η Άγκυρα είχε, από την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα, ανακοινώσει ότι πρέπει να αναζητηθεί μια διαδικασία εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ηχώ στα κατεχόμενα
Η ηχώ των λεχθέντων στην Άγκυρα ακούγεται και στα κατεχόμενα. Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τώρα που η διαδικασία [των συνομιλιών] έχει αποτύχει και γίνεται εμφανές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».
Δείγμα της ταύτισης απόψεων αλλά και προσεγγίσεων που υπάρχει ανάμεσα στην ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων και της κυβέρνησης της Άγκυρας.
Μια προσέγγιση που δείχνει για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανάμεσα σε ψευδοκυβέρνηση και Μουσταφά Ακιντζί.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων απευθύνεται «πρόκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναζητήσει τρόπους ώστε να ζήσει δίπλα-δίπλα ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια σχέσεων καλής γειτονίας».

Κι αυτός κάνει επαφές
Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εμφανίζεται συνεχώς να ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση και να είναι υπέρμαχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάθε άλλο παρά δείχνει να καταθέτει οποιαδήποτε διαφωνία επί των όσων η ψευδοκυβέρνηση ανακοινώνει στο Κυπριακό.
Ο ίδιος το μόνο που κάνει, μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είναι να πραγματοποιεί επαφές με διάφορες οργανώσεις και κόμματα προκειμένου να εξηγήσει τη θέση του. Συναντήσεις, ωστόσο, που κυρίως αποσκοπούν στα να πείσει ο ίδιος ότι είχε ουσιαστικό ρόλο στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και δεν ισχύουν τα όσα είχαν μεταδοθεί τότε που τον εμφάνιζαν να είναι απλώς παρατηρητής.
Σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους «μη κυβερνητικών οργανώσεων». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση θα γίνει στο «προεδρικό» και αποτελεί συνέχιση των ενημερώσεων του κ. Ακιντζί με κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς στην τ/κ κοινότητα σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα.
Η «επιτροπή ακίνητων περιουσιών» στα κατεχόμενα χρησιμοποιήθηκε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ως ένα όργανο για δημιουργία δεδομένων επί του εδάφους. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαιτούσε από την Τουρκία να προχωρήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ένδικου μέσου, το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα.
Πέραν όμως από την καθαρά νομική πτυχή του θέματος για την τουρκική πλευρά η «επιτροπή» χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός που θα βόλευε τα σχέδια της Άγκυρας. Μέσω της καταβολής αποζημίωσης προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι περιουσίες να περνούν υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους. Αυτό εξάλλου προνοείται και από τη σχετική «νομοθεσία» που διέπει τη λειτουργία της «επιτροπής».
Γι’ αυτό και ευθύς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα στους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς μπήκε ως ένα από τα πρώτα θέματα και η «επιτροπή». Να γίνει σχεδιασμός ώστε η «επιτροπή» να βρει τα χρήματα που χρειάζονται για να μπορεί να προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων για την καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό δεν προέκυψε τυχαία αλλά πηγάζει από την όλη συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες δεν διαφαίνονταν εξελίξεις στο Κυπριακό. Από τη μια το γενικότερο πολιτικό κλίμα –ότι δεν υπάρχει προοπτική λύσης και επιστροφής– και από την άλλη κάποιες αποφάσεις –με δέλεαρ υψηλά ποσά αποζημιώσεων– συνέβαλαν στο να καταγραφεί μια μαζική προσέλευση αιτητών.
Μετά τον Μάρτη του 2010, οπόταν και λήφθηκε η απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος, παρουσιάζεται μια μαζική προσέλευση αιτητών στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πάνω από πέντε χιλιάδες αιτήσεις καταχωρήθηκαν στην «επιτροπή» από τον Μάρτη του 2010 μέχρι και το τέλος του 2014.
Μετά τα πρώτα εκατομμύρια που έδωσε η Άγκυρα –αφού και ο μόνος χρηματοδότης της «επιτροπής»– για να καταβληθούν ως αποζημιώσεις, τα ταμεία στέρεψαν και ενώ ανακοινώνονταν αποφάσεις κανένα έμβασμα δεν γινόταν στη συνέχεια.
Το ποσό των 262 εκατομμυρίων ευρώ (239 εκατομμύρια στερλίνες) που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της «επιτροπής» ως αποζημιώσεις που πληρώθηκαν κάθε άλλο παρά πραγματικό είναι. Πρόκειται για ποσό που αποφασίστηκε να δοθεί, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα και είναι άγνωστο εάν θα καταβληθεί και πότε.
Και οι αποζημιώσεις των €262.119.564 αφορά σε 860 αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την «επιτροπή» που είναι μόλις το 14% του συνόλου των αιτήσεων που ξεπερνούν τις 6 χιλιάδες. Μέχρι και χθες το σύνολο των καταχωρήσεων ήταν 6.331 αιτήσεις. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αναλογιστεί ποια είναι τα ποσά που χρειάζονται από την «επιτροπή» προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι όσοι έχουν καταφύγει ενώπιόν της μέχρι τώρα.
Πέραν όμως από τις τοποθετήσεις που είχαν γίνει ευθύς μετά το Κραν Μοντάνα για «αναβίωση της επιτροπής» λήφθηκαν και μια σειρά από αποφάσεις για να καταβληθούν αποζημιώσεις.
Μεταξύ 14ης Απριλίου και 30ής Ιουνίου λήφθηκαν συνολικά 29 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 28 αφορούσαν αποζημιώσεις. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 4.213.360 στερλινών ή 4.633.653 ευρώ.
Σε μια περίπτωση που αφορά περιουσία στην Ακανθού η «επιτροπή» αποφάσισε αποζημίωση και αποκατάσταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «επιτροπή» είχε λάβει και στο παρελθόν άλλες δύο αποφάσεις που είχαν να κάνουν με αποκατάσταση περιουσίας και πάλι στην περιοχή της κατεχόμενης Ακανθούς.

Στοχευμένες εξαγορές
Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της «επιτροπής» θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε πάντοτε στοχευμένη εξαγορά περιουσιών από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Μια σειρά από αποφάσεις τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της «επιτροπής» αφορούσαν ακίνητες περιουσίες στις βόρειες ακτές της κατεχόμενης Κύπρου και κυρίως στην περιοχή Κερύνειας.
Πρόκειται για περιοχές όπου καταγράφηκε έντονη ανάπτυξη με την ανέγερση τουριστικών και άλλων μονάδων. Μια ανάπτυξη με την οποίαν είχαν συνδεθεί άτομα από τον στενό κύκλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε και σε άλλες περιοχές στον Πενταδάκτυλο και την χερσόνησο της Καρπασίας. Εκεί και όπου σημειωνόταν ανάπτυξη τα ακίνητα εξαγοράζονταν μέσω της «επιτροπής».
Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός το τελευταίο διάστημα να καταγράφονται διάφορες εισηγήσεις για την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου, που παραπέμπουν σε πρακτικές εξαγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών. Πάντα μέσω της «επιτροπής», ώστε η όλη πράξη να μπαίνει κάτω από έναν μανδύα νομιμότητας. Κι αυτό γιατί θεωρείται πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνει η «επιτροπή» είναι νόμιμες λόγω ΕΔΑΔ.
Από την αρχή της λειτουργίας της «επιτροπής» προ δεκαετίας λήφθηκαν 26 αποφάσεις για περιουσίες που αφορούν τη Μόρφου. Για τις υποθέσεις αυτές έχουν καταβληθεί ή υπάρχει πρόθεση να καταβληθούν αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ (4,2 εκατομμύρια στερλίνες) με τα ακίνητα να είναι από μερικές εκατοντάδες μέχρι και 80 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Ελάχιστες αιτήσεις φέτος
Μόλις 23 αιτήσεις έχουν καταχωρηθεί φέτος ενώπιον της «επιτροπής» στα κατεχόμενα. Και κάθε μήνα ο αριθμός αυτών των αιτήσεων δεν ξεπερνά τα δάκτυλα του ενός χεριού: Τον Γενάρη και μέχρι στιγμής τον Αύγουστο από τέσσερις αιτήσεις, τους μήνες Μάη, Ιούνη, Ιούλη και Φεβράρη από τρεις αιτήσεις, δύο τον Απρίλη και μία τον Μάρτη.
Πέρσι η κατάσταση δεν ήταν πολύ διαφορετική αφού υποβλήθηκαν συνολικά 50 αιτήσεις, αριθμός πολύ μικρός εάν συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια: 100 αιτήσεις το 2006, 197 το 2007, 76 το 2008 και 70 το 2009.
Μετά είχαμε 397 το 2010, 1.926 το 2011, 1.601 το 2012, 1.337 το 2013, 375 αιτήσεις το 2014, 182 το 2015, 50 το 2016 και 23 το 2017
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.