18/8/17

Γαλλική φρεγάτα σε άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Με τη συμμετοχή και γαλλικής φρεγάτας διεξάγεται σήμερα η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης, για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε με Notam, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο «Φ», μεγάλης έκτασης περιοχή που επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που με βάση σχετική Navtex της Τουρκίας, διεξάγει παράνομες δραστηριότητες από τα μέσα του περασμένου μήνα του σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».
Η επίσκεψη την Πέμπτη του ακόλουθου Άμυνας της Γαλλίας στην Κύπρο, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, δεν ήταν προφανώς άσχετη με τη σημερινή άσκηση.
Η γαλλική συμμετοχή, με σύγχρονη φρεγάτα, σε τέτοια άσκηση και ακόμα περισσότερο σε περιοχή όπου κορύφωσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με αφορμή ακριβώς τη γεώτρηση της γαλλικής ΤΟΤΑL στον στόχο «Ονισήφορος» του τεμαχίου 11, προφανώς στέλνει τα δικά της μηνύματα.
Όπως έγραψε την Πέμπτη ο «Φ», η πολυεθνική άσκηση που ανήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγεται την Παρασκευή από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.
Για τον σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε με Notam που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη περιοχή, έκτασης περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων που ξεκινά από απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Πάφου -στο ύψος της Τίμης- και εκτείνεται μέχρι και 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά και με πλάτος περίπου 50 ναυτικών μιλίων προς τα βορειοδυτικά.
Η ζώνη που δεσμεύτηκε για τους σκοπούς της άσκησης με τη συμμετοχή της γαλλικής φρεγάτας, επικαλύπτει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή της παράνομης δραστηριότητας του Μπαρμπαρός.
Παράλληλα, άσκηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με δεύτερη Notam που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα διεξάγεται στα ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας.
Στο μεταξύ, χθες η Τουρκία, με νέα έκτακτη Navtex, που εγείρει σειρά ερωτηματικών, «δέσμευσε» -μόνο για τη χθεσινή μέρα- για ολιγόωρες σεισμογραφικές έρευνες του Μπαρμπαρός θαλάσσια ζώνη που ξεκινά από δυτικά της Πάφου και επεκτείνεται βόρεια μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας.
Ουσιαστικά αφορούσε σε λωρίδα μήκους 100 και πλάτους 5 ναυτικών μιλίων. Η ισχύς της έληξε στις 8:00 το βράδυ.
Στον χάρτη με μωβ χρώμα η περιοχή που «δέσμευσε» με την έκτακτη Navtex η Τουρκία για ολιγόωρες δήθεν σεισμογραφικές έρευνες με το Μπαρμπαρός
Η νέα Navtex αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ δεν δημοσιεύτηκε από το «Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας» της Τουρκίας που εκδίδει και μεταδίδει όλες τις σχετικές ειδοποιήσεις, δημοσιεύτηκε μέσα από τις τυπικές διαδικασίες δημοσίευσης τέτοιων ειδοποιήσεων για την περιοχή Navarea III, μέσω του Ισπανικού Βασιλικού Ναυτικού, με αριθμό αναφοράς 533.
Πρακτικά, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν σεισμογραφικά σε μερικές ώρες στην εν λόγω ζώνη, ενώ και το «έκτακτο» και επείγον της Νavtex δείχνει ότι η Τουρκία, είτε έχει προβλήματα με τα σκάφη που πραγματοποιούν τις παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είτε προσφεύγει σε «ενδιάμεσες» λύσεις μέχρι να αποφασίσει τις επόμενες προκλήσεις της, αφού οι μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθεί δεν αποδίδουν τα αποτελέσματα που επιδιώκει.
Να σημειωθεί ότι αργά χθες το Μπαρμπαρός κινείτο εκτός της ζώνης της «έκτακτης» παράνομης Navtex και κατευθυνόταν από το τεμάχιο 1 της κυπριακής ΑΟΖ προς το τεμάχιο 7, στο ανατολικό όριο της περιοχής «δέσμευσης» της προηγούμενης παράνομης Navtex, αλλά σε χώρο που δεν επικαλύπτεται από την περιοχή στην οποία διεξάγεται σήμερα η πολυεθνική άσκηση. 
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στην άσκηση ή φοβόμαστε μήπως "προκαλέσουμε" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.