20/8/17

Το Δελτίο Χρέους

Βγήκε το τριμηνιαίο δελτίο χρέους του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ, της 30 Ιουνίου 2017. Πριν από οποιαδήποτε εκταμίευση από την τρόικα και πριν την έξοδο στις αγορές.
Το χρέος εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο, κατά €1.14 δισ - είχαν πληρωθεί ομόλογα τον Απρίλιο και δεν είχε γίνει εκταμίευση από τον Οκτώβριο.
Το εντυπωσιακό είναι πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ξεπερνούν πια τα €35 δισ - €15 δισ έντοκα, €15 δισ repos και €5.13 δισ βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
 Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν μπαίνουν στο χρέος - είναι χρέος εν αναμονή (με την τελευταία απόφαση Eurogroup θα πληρώνονται 2/3 με λεφτά του ESM - νέο χρέος, δηλαδή - και 1/3 από ιδίους πόρους). 
Είναι άγνωστες και οι μη βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτιμώμενες γύρω στα €2 δισ.

Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι η αύξηση των repos το πρώτο εξάμηνο κατά €3.64 δισ. Δηλαδή, με χρηματοδοτημένο μνημόνιο και θηριώδες υπερπλεόνασμα €6 δισ το 2016, η κυβέρνηση καταφεύγει σε υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό.
Τα διαθέσιμα του δημοσίου εμφανίζονται μειωμένα κατά €1.5 δισ, στα €1.4 δισ - είναι το χαμηλότερο ύψος διαθεσίμων από το καλοκαίρι του 2015 και πολύ χαμηλότερο από τα διαθέσιμα καθ' όλη την περίοδο από τον Ιούνιο 2012 μέχρι Δεκέμβριο 2014.
Εδώ και έξι χρόνια παρακολουθώ της διαχείριση με βάση το σύνολο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης. Το ονομαστικό χρέος είναι μέρος μόνον της εικόνας. Το γράφημα που επισυνάπτεται είναι επικαιροποιημένο με τα τελευταία στοιχεία και το κρεμάω κάθε τρεις μήνες από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Δείχνει 
(α) το "ονομαστικό" χρέος - πράσινη γραμμή (παρατηρήστε την απότομη μείωση αρχές του 2015 με την επιστροφή των €11 δισ του ΤΧΣ, 
(β) το "μακροπρόθεσμο" χρέος, μπλε γραμμή - στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το "χρέος εν αναμονή" και αφαιρείται το ανακτήσιμο κομμάτι του ονομαστικού χρέους (παρατηρήστε πως η μείωση του ονομαστικού χρέους αρχές 2015 άφησε ασυγκίνητο το μακροπρόθεσμο, δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβανόταν σ' αυτό ως διαθέσιμα στο ταμείο του ΤΧΣ), (γ) οι "υποχρεώσεις" του δημοσίου, κόκκινη γραμμή - συμπεριλαμβάνει τα πάντα, διαθέσιμα σε όλα τα ταμεία, ανακτήσιμα, εγγυήσεις, τα πάντα όλα πλην των μη βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων και του ύψους του λογαριασμού ΔΝΤ, ο οποίος μπορεί και να μην αναπληρωθεί ποτέ που λέει ο λόγος.
Η βασική παρατήρηση είναι πως το "ονομαστικό" χρέος σταθεροποιείται ή και μειώνεται - υποχρεωτικό μιας και η συμφωνία της 15/6 προβλέπει πως δεν θα υπερβαίνει τα €326 δισ (τώρα €325.4 δισ). Οι "υποχρεώσεις" της κυβέρνησης όμως αυξάνουν σταθερά, όπως και το "μακροπρόθεσμο" χρέος.
Το αγγούρι για τους εθνοσωτήρες είναι ο συνδυασμός των δύο απαιτήσεων, μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (μέρος με νέα δανεικά) και το όριο των €326 δισ στο ονομαστικό χρέος. Για παράδειγμα, η δόση μετά τη συμφωνία αυξάνει το χρέος κατά €1.6 δισ και η έξοδος στις αγορές κατά €1.5 δισ - σύνολο €3.1 δισ. Πρέπει να μειωθούν τα repos ή/και τα έντοκα κατά σχεδόν €3 δισ - αυτό σημαίνει πως από κάπου αλλού πρέπει να βρεθούν τα λεφτά ως έσοδο της κυβέρνησης. 
Τρεις οι πηγές: 
(α) οι επιστροφές από τα ομόλογα ΕΚΤ (δεν μπαίνουν στο έλλειμμα/πλεόνασμα όμως ταμειακά κάνουν τη δουλίτσα τους), (β) αποκρατικοποιήσεις - ανακοινώθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι για ακόμη μια φορά εκτός στόχων, 
(γ) μέτρα που απ' ό,τι ακούγεται ήδη τα ζητάει το ΔΝΤ.
Οψόμεθα!


2 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ.ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ 100 ΔΙΣ ΤΟΥ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΤΟΥ ADPIK ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ? ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "... από κάπου αλλού πρέπει να βρεθούν τα λεφτά ως έσοδο της κυβέρνησης".

    Η χώρα μας είναι Φόρου Υποτελής.
    Είναι γνωστό ότι έχει υποθηκευθεί η περιουσία του Δημοσίου καθώς και τα δημόσια έσοδα, μέσω των Μνημονίων. Αυτό σημαίνει όχι μόνο η Δημόσια περιουσία θα "εκποιηθεί" για την πληρωμή του Δημοσίου χρέους αλλά και η Ιδιωτική θα λεηλατηθεί μέσω βαρύτατης φορολόγησις.
    Έχουμε ήδη φόρους ΕΝΦΙΑ σε πλασματικά πολύ υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όπως και φόρους σε φανταστικά τεκμαρτά εισοδήματα.
    Έχουν προγραμματίσει και το Περιουσιολόγιο με σκοπό σταδιακά να δημεύσουν και την κινητή περιουσία των Ελλήνων. Πώς; Mέσω κουρέματος, εκτάκτων εισφορών, καθώς και με ένα νέο ετήσιο φόρο, τον Net Wealth Tax.
    Όταν ο πολίτης θα αδυνατεί να πληρώσει τους εξωπραγματικούς και υψηλότατους φόρους θα του γίνονται κατασχέσεις λογασιασμών, θυρίδων, ακινήτων, καθώς και της κινητής του περιουσίας.
    Θα ακολουθούν βέβαια οι νέοι ταχύτατοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

    Μας έβαλαν με δόλο στο Μνημόνιο 1.
    Είχαμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε το χρέος από ευρώ σε νέο εθνικό νόμισμα σε μία νύχτα και νομίμως να το συρρικνώσουμε σημαντικά δια του πληθωρισμού. Αντί αυτού, μας παγίδεψαν με τα ρήτρα ευρώ και το Αγγλικό Δίκαιο, με το Μνημόνιο 2.
    Ακολούθησε και το Μνημόνιο 3 ...

    Κάποιοι "δικοί" μας ασφαλώς ήταν και είναι άνθρωποι των Δανειστών μας.
    Δέν λένε πως τα κάστρα πέφτουν με προδοσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.