17/8/17

Οι ρόλοι και οι ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας

Εάν, παρά τις επισημάνσεις της στρατιωτικής ηγεσίας περί ανακολουθίας στρατιωτικών μέσων και στρατιωτικών στόχων, η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να αδρανεί καθιστώντας έτσι επισφαλή την προάσπιση ζωτικών συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας, τότε η στρατιωτική ηγεσία οφείλει δια της παραιτήσεώς της να καταστήσει γνωστό το πρόβλημα στον ελληνικό λαό, διαφορετικά η σιωπή της την καθιστά συνυπεύθυνη.

Με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του Αρχηγού των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Βιλιέ, ίσως επί τέλους είναι καιρός να δούμε το πώς το δικό μας κράτος μπορεί να εστιάσει με υπευθυνότητα στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων (το οποίο δεν αφορά πρόσωπα αλλά είναι δομικού χαρακτήρα), με αποκλειστικό γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.
Η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής και ο πολιτικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) είναι αυτονόητος για κάθε σώφρονα πολίτη αλλά και για κάθε στέλεχος των ΕΔ, το οποίο γαλουχείται ανάλογα και ενστερνίζεται συνειδητά την εν λόγω αρχή. Πρότυπο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών αποτελούν αμετάκλητα οι ευνομούμενες Δημοκρατίες Δυτικού τύπου, ενώ παραμένει πάντοτε μια ισχνή κοινωνική μειοψηφία, η οποία αντλεί τα οράματά της από γραφικά κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας και η οποία θα υιοθετούσε κάθε μορφής και αποχρώσεως ολοκληρωτισμό ως το σωτήριο πολίτευμα της χώρας (στο όνομα πάντοτε του λαού…).

Για τη συνέχεια ForeignAffairs

7 σχόλια:

  1. Συγκρινοντας την κατασταση των νοοτροπιων αναμεσα στη Γαλλια και την Ελλαδα:

    Η Γαλλια ειναι μια υπερδυναμη,μελος του συμβουλιου ασφαλειας του ΟΗΕ με ισχυρες ενοπλες δυναμεις (διαθετουν ατομικα οπλα και ενα αεροπλανοφορο).
    Αρα η συμβολη των ενοπλων δυναμεων στη διαμορφωση της Γαλλικης πολιτικης σιγουρα εχει βαρυτητα.Νομιζω οτι οι Γαλλοι επιτελαρχες αντιμετωπιζονται με σεβασμο απο την Γαλλικη πολιτικη ηγεσια,ειδικα τα τελευταια χρονια οπου η τρομοκρατια εχει πληξει σοβαρα την χωρα τους και ο στρατος συνεισφερει στην δημοσια ασφαλεια των πολεων (Παρισι).Ισως γιαυτο ο αρχηγος του στρατου αντεδρασε αμεσα στο προγραμμα περικοπων του προεδρου Μακρον,εχοντας συναισθηση του ρολου του και μελλοντικων προκλησεων,ενημερωνοντας τον Γαλλικο λαο.

    Στην νεοελληνικη πραγματικοτητα αντιθετα,αφου η χωρα μας βγηκε ταπεινωμενη πολλες φορες απο το 1974 και μετα.Το 1974 στην Κυπρο χασαμε το 38%.Στη συνεχεια η πολιτικη ελιτ απετυχε να χειριστει τις απειλες του Χορα (1976),του Σισμικ (1987) και των Ιμιων (1996) με τραγικες αντιστοιχες συνεπειες:το πρωτοκολλο της Βερνης (1977) οπου δεσμευομασταν να μην κανουμε ερευνες για υδρ/κες περα των 6 ν.μ.Ακολουθησε η συμφωνια στο Νταβος (1988) οπου ο ανδρεας συμφωνησε ΜΗ ΠΟΛΕΜΟ με τον Οζαλ και αφησαν απ'εξω το Κυπριακο (εκανα λαθος αναφωνησε αργοτερα ο Ανδρεας ή λατινιστι mea culpa).Τελος, ακολουθησαν οι συμφωνιες Μαδριτης (1997) και Ελσινκι (1999) οπου αναγνωρισαμε στους τουρκους οτι εχουν ζωτικα συμφεροντα στο Αιγαιο!

    Τα παραπανω βηματα εντος τριων δεκαετιων μονον,οδηγουν εμφανεστατα στον διαμελισμο του Αιγαιου με συνεργεια και γιατι οχι δολο της πολιτικης ελιτ. Φυσικα πιστευω ακραδαντα στην αποψη του Σαββα Καλεντεριδη οτι ολες οι ελληνοτουρκικες κρισεις εχουν σχεδιαστει στις ΗΠΑ και εχουν υλοποιηθει απο τους ντοπιους πολιτικους ωστε να μην επηρεασθει η συνοχη του ΝΑΤΟ στην ανατολικη Μεσογειο.

    Ανεξαρτητα ομως απο την ερμηνεια των παραπανω κρισεων, θα ηθελα να ξερω αν υπαρχουν ιστορικα στοιχεια που να μαρτυρουν οτι ντοπιοι εν ενεργεια στρατιωτικοι-επιτελαρχες εχουν παραιτηθει πριν η μετα απο μια κριση,εκφραζοντας την διαφωνια τους με τις λανθασμενες πολιτικες.

    Δεν νομιζω οτι υπαρχει καμμια περιπτωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπάρχει! Η περίπτωση του Ταξίαρχου Σάββα Καλεντερίδη.

      Διαγραφή
  2. Γιατί ο Α/ΓΕΣ Ζαζιας που παραιτήθηκε τι έγινε, άλλαξε κάτι; Ξεφτιλισε τον υπουργό Παναγιωτόπουλο και τους υφυπουργούς (ανωτατους ε.α.) για τις στημένες κρίσεις σε "σκονάκια" και παραιτήθηκε. Δεν το αναφέρει κανεις όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Θεσπρωτε.
      Εγω δεν αναφερα στο σχολιο μου τον στρατηγο γιατι η περιπτωση του δεν ειχε να κανει με εθνικη κριση.Ομως ο στρατηγος Ζιαζιας πραγματι ειναι απο τους λιγους λεβεντες που μας ανοιξαν τα ματια και ενημερωσε απαντες για το θεμα της αξιοκρατιας και πως επιλεγονται οι ηγετες του στρατου μας.

      Η πραξη του περιεχει ασφαλως και την εννοια της προειδοποιησης σε ολους μας, οτι δηλαδη η λαθος επιλογη ηγετων εχει και συνεπειες ενιοτε...

      Διαγραφή
  3. Σιγά τις "ευνομούμενες δυτικές δημοκρατίες", που θα τις πάρουμε και για παράδειγμα σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, τις δημοκρατίες που έχουν στηριχτεί πάνω σε αιώνες πλιατσικολογήμτος μέσω της αποικιοκρατίας, του πιο αισχρού και πιο στυγνού καθεστώτος εκμετάλλευσης και δουλείας που διανοήθηκε ποτέ ο άνθρωπος, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε ακόμα σήμερα στο λεγόμενο τρίτο κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πλιατσικολόγημα δεν είναι Δυτική εφεύρεση αλλά ανθρώπινη από καταβολής σύμπαντος κόσμου. Ο αντιδυτικισμός ας μη μας κάνει να ξεχνάμε ότι η καταπίεση ανθρώπων φυλών εθνών ολόκληρων έχει ρίζες πιο παληές κι από το ηλιακό σύστημα... Αν θες να βρίσεις τη Δύση βρες κάτι που να στέκει, υπάρχουν πολλά.
      ΥΓ Ας μην ξεχνάμε και τι έκαναν οι Ινδιάνοι σε Ινδιάνους αιώνες πριν την άφιξη Ισπανών και Πορτογάλων. Ζωντανοί αλληλοτρωγόντουσαν κυριολεκτικά. Μη τυχόν και γινόσουνα φυλή-σκλάβος άλλης φυλής. Όλες οι ταινίες φρίκης που έχουν γυριστεί είναι παιδική χαρά μπροστά στα ήθη και έθιμα της εποχής και περιοχής. Η φρίκη της φρίκης ώ φρίκη...

      Διαγραφή
  4. Δε 'μπορούμε να στηριχθούμε 'σε πολύπειρες αποικιοκρατικές δυνάμεις που στοχεύουν 'στην επέκταση,την κτητικότητα,την εξουσία.Πλήρες αδιέξοδο.Έχουμ'εμποτισθή με αηδίες(δυτικογενή νάματα-και τραύματα-της πλάκας και της καρπαζιάς)και αυτο-εγκλωβισθή 'στο αστείο Διευθυντήριο(έν'ακόμη-νέο..!-ιερατείο)των Βρυξελλών,του Λουξεμβούργου,των Άλπεων των ελβετικών καντονίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.