17/8/17

Οι Λίβυοι κατηγορούν τη Γαλλία και το Κατάρ ότι διέταξαν άμεσα τη δολοφονία του Καντάφι

Για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λιβύης κατηγόρησε ρητά τη Γαλλία και το Κατάρ ότι διέταξαν απ’ ευθείας τη δολοφονία του. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε ακέραιο από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, η Επιτροπή κατηγορεί ευθέως και ονομαστικά τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ-Θάνι, ότι διέταξαν τη δολοφονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και του γιου του Μουατασσίμ λίγο μετά τη σύλληψή τους από Γάλλους, Γερμανούς και Τούρκους μισθοφόρους, μετά τον βομβαρδισμό της λιβυκής νηοπομπής κοντά στη Σύρτη από βομβαρδιστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. 
Μετά τη σύλληψή του, οι καταδρομείς δολοφόνοι παρέδωσαν τον Καντάφι σε μια πολιτοφυλακή της Μισράτα για ένα λιντσάρισμα γυρισμένο σε βίντεο για να δοθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι ήταν η εξέγερση η οποία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του. Ένα κακό προγραμματισμένο remake της εκτέλεσης του Ντούτσε Μπενίτο Μουσολίνι στο Guilino di Mezzegra (Ιταλία) τον Απρίλιο του 1945. 

Όλοι οι αντάρτες που εμφανίστηκαν στο βίντεο του λιντσαρίσματος του Καντάφι εξοντώθηκαν μεταξύ 2011 και 2015 από την φυλετική βεντέτα που προκλήθηκε από τους Ουαρφάλα (Warfalla) και τους συμμάχους τους, μεταξύ άλλων και των αντιπάλων τους. 

Η Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της θέση του Καντάφι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη βομβιστική επίθεση της συνοδείας του από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. 

Περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα, η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε χάος με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δεκάδες ελεύθερες πόλεις που μάχονται για την μοιρασιά των πόρων της χώρας. 

Από το 2011, η Λιβύη έχει γίνει ένα από τα κυριότερα λιμάνια αναχώρησης για τα εκατομμύρια των Αφρικανών μεταναστών προς την Ευρώπη, μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση της οποίας τα κέρδη τροφοδοτούν πολύ μεγάλες τοπικές περιουσίες μεταξύ των οποίων, ηγετών πολιτοφυλακών και ισχυρών ανδρών που προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία.

Οι υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος δεν κρύβονται πλέον και κρατάνε την εξουσία σε πάνω από δέκα περιοχές γύρω από το Banu Walid, το προπύργιο της ισχυρής φυλετικής συνομοσπονδίας των Ουαρφάλα, της οποίας οι ηγέτες υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ ενάντια στην κυβέρνηση της Τρίπολης και της δημοκρατίας της Μισράτα. 


Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
Strategika51 | 17 Αυγ., 2017 URL: 





1 σχόλιο:

  1. Επειδη το 1976-77 ετυχε να ταξιδευω με μεσογειακο πλοιο στο δρομολογιο Μασσαλια,Τριπολη,Ελλαδα και Τουρκια,θαυμαζαμε την προοδο που συνετελειτο στην Λιβυη σε ολους τους τομεις.
    Ο Κανταφι τους εβγαλε απι τις σκηνες και τους δημιουργησε μεχρι τον μεγαλυτερο σιτοβολωνα με νερο απο την υπογειο Σαχαρα.
    Ειλικρινα δεν ξερω πως λειτουργησε με την παροδο του χρονου αλλα μου φαινεται οτι υπεγραψε την καταδικη του απο την στιγμη που κρατικοποιησε τα πετρελαια και αρχισε να χρηματοδοτει επαναστασεις.
    Ας προσεχαν οι Λυβιοι οπως και οι γυρω λαοι που πιστεψαν στις σειρηνες της Χιλαρι και στην αραβικη της ανοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.