30/6/17

Το γεωτρύπανο της Total στο δρόμο για την Κύπρο

Το γεωτρύπανο της Total στο δρόμο για την Κύπρο

(Φωτ.: ert.gr)
Βάσει χρονοδιαγράμματος φαίνεται να προχωρά η υλοποίηση από την Total  της επικείμενης γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι το γεωτρύπανο West Capella ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης την πορεία του για την Κύπρο. Το γεωτρύπανο βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στον λιμάνι της Τενερίφης.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και να μπει στην Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης, την περιοχή γύρω από το τεμάχιο 11. Με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα αγκυροβολήσει το τρυπάνι της TOTAL για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Αρχικά η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.

Έτσι, μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές παγκοσμίως για το 2017. Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.