18/6/17

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρου κα Ντόχερτι: Η καλύτερη ευκαιρία για να λυθεί το κυπριακό

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Ως πιθανόν την καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 43 για να λυθεί το κυπριακό, χαρακτήρισε τη σημερινή, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, Καθλίν Ντόχερτι, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αστόρια. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με το «Βραβείο Αριστείας» ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας, Νίκος Μούγιαρης.
Αναφερόμενη στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη και μεταφέροντας - όπως σημείωσε – τις απόψεις της και της απόψεις της κυβέρνησής της -  η Αμερικανίδα πρέσβης είπε αστειευόμενη ότι κατ' ακρίβεια θα συναντηθούν σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ελβετίας «όπου δεν μπορούν να δραπετεύσουν», μαζί με αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρουσία της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών.

«Πολλοί από εσάς ίσως δεν γνωρίζετε ότι οι Κύπριοι ηγέτες συναντήθηκαν περισσότερες από 70 φορές στα δύο τελευταία χρόνια και οι διαπραγματευτές 150 φορές. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν μαζί μου ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τα τεράστια επιτεύγματα που έχουν κάνει. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας πολύ ισχυρής, βιώσιμης, ζωντανής και ισχυρής ομοσπονδιακής Κύπρου».

Η κ. Ντόχερτι πρόσθεσε ότι «τα κεφάλαια της ασφάλειας/εγγυήσεων και του εδαφικού θα είναι πολύ σημαντικά και βλέπουμε την Τουρκία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε σε 43 χρόνια για να επιλύσουμε τη διαίρεση του νησιού. Ελπίζω ότι θα είναι επιτυχής, διότι πιστεύω πολύ σθεναρά στις δυνατότητες της Κύπρου τόσο στο πλαίσιο της επανένωσης όσο και εκτός του πλαισίου της επανένωσης».

Για την περίπτωση της επανένωσης, ανέφερε ότι οι ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι ατέλειωτες, σημειώνοντας τους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, τον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιοϊατρική κ.α. Αναφέρθηκε ακόμη και στις ευκαιρίας που υπάρχουν και σήμερα, όπως εκφράζονται με την παρουσία της Exxon, της Noble Energy της Hard Rock Casino Integrated κλπ.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη με το μέγεθος του αμερικανικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντόχερτι, που επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για εκπαίδευση νέων Κυπρίων για να γίνουν επιχειρηματικοί ηγέτες, αλλά στις δυνατότητες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ.

«Μόνο 18.000 αμερικανοί επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο κι αυτό είναι πράγματι τραγικό», σημείωσε.

Η Αμερικανίδα πρέσβης μίλησε θερμά για τον τιμώμενο Νίκο Μούγιαρη, για τις πολλές επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπειρία της δικής της οικογένειας, με τον πατέρα της μετανάστη από την Ιρλανδία, που αν και δεν μορφώθηκε, προόδευσε επιχειρηματικά και είδε την κόρη του πρέσβη της Αμερικής στην Κύπρο.

Η κ. Ντόχερτι θα επιστρέψει στην Κύπρο την Κυριακή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

2 σχόλια:

  1. Αυτη τι προσφερε στους τουρκους,το κορμι της ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλισε η γλώσσα μας 40χρόνια τώρα κι όσο εμείς έχουμε το κεφάλι στο φούρνο οι Αμερικανοί κατά το ομάδα ή συστημα που σκοράρει δεν την/το αλλάζεις. Παίρνεις κάτι από Τουρκία της δίνεις κάτι άλλο. Εδώ τι κάνει νιάου νιάου; Πάρτε Κύπρο με ψευδολύση για 5-10 χρόνια ώστε μετά τις σφαγές που θα ακολουθήσουν παίρνετε κι άλλη. Ελλάς Κύπρος, αιμοδότες της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.