28/6/17

Κυπριακό - Ερασιτέχνες ή τυφλοί ουραγοί αγγλοαμερικανικών πολιτικών;

Κωστάκης Αντωνίου
Το Λονδίνο εμβολίαζε τον Έιντε με  φιλοτουρκικές προσεγγίσεις
και το Προεδρικό χαιρέτιζε τις "κοινές θέσεις" με τη Βρετανία, στο έγγραφο Έιντε!
 
O Πρόεδρος Αναστασιάδης να αφήσει τις  τζάμπα μαγκιές και τις εποχικές φουστανελοφόρες δηλώσεις στα διαγγέλματα και στις δηλώσεις στο εσωτερικό, και να επιδείξει τον πολιτικό ανδρισμό που διαθέτει στα δείπνα, στις πενταμερείς διασκέψεις και στις  τριμερείς συναντήσεις. Διότι στις εσωτερικές μαγκιές αριστεύει, αλλά στις κρίσιμες συναντήσεις και διασκέψεις, μηδενίζεται. Και κάθε μηδενικό που λαμβάνει,  αποδεικνύεται ολέθριο και μοιραίο για την εθνική υπόθεση.
Έχουμε καταγράψει ένα προς ένα, σε επανειλημμένα άρθρα μας, τα ολέθρια λάθη που έκαμε και τις μοιραίες παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Μουσταφά Ακιντζί. Στα τρία Μον Πελεράν και στη Γενεύη. Και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης. Αν συνεχίσει με τα ίδια μυαλά και την ίδια φιλοσοφία, θα υποστεί ακόμη ένα Βατερλώ στα βουνά της Ελβετίας. Που θα είναι το τελευταίο και το οδυνηρότερο για την εθνική υπόθεση. Στις εσωτερικές μαγκιές μπορεί να κερδίζει μερικούς άκριτους απορριπτικούς, αλλά τα λάθη που διαπράττει σε κρίσιμες συνόδους, αφανίζουν όπλα και δίκαια της εθνικής υπόθεσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να κατανοήσει, επιτέλους, πως από τα δικά του λάθη κατρακύλησε η εθνική  υπόθεση στον πάτο. Πρέπει να κατανοήσει πως το έγγραφο Έιντε, το οποίο ορθά έχει απορρίψει, δεν είναι ουρανοκατέβατο. Είναι αποτέλεσμα δικών του λαθών και δικών του ολέθριων χειρισμών και παραλείψεων, που ο ίδιος κατά συρροήν διέπραξε,  με τελευταίο την παγίδευσή του στην τριμερή της Νέας Υόρκης.
Ερωτούμε:
1. Γιατί αποδέχθηκε όπως τα Ηνωμένα Έθνη βάλουν την άμαξα μπροστά από το άλογο, και εξαγγείλουν ημερομηνία σύγκλησης της νέας διάσκεψης πριν από την ετοιμασία του εγγράφου-οδηγού; Πρώτα έπρεπε να εξαγγείλουν το σχέδιο-οδηγό, ή άλλως κοινό έγγραφο, να συμφωνηθεί από όλα τα μέρη και μετά να ανακοινώσουν ημερομηνία σύγκλησης. Δεν αντελήφθη το πονηρό της σκέψης της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών; Με την εξαγγελία ημερομηνίας σύγκλησης της διάσκεψης, ήθελαν να "δέσουν" τα μέρη και να τα δεσμεύσουν να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως περιεχομένου του εγγράφου. 
2. Γιατί άφησε τον Έιντε να αλωνίζει και να καταστεί συντάκτης του εγγράφου; Δεν εγνώριζε τους φιλοτουρκικούς προσανατολισμούς του Νορβηγού διπλωμάτη; Δεν έμαθε τίποτε από τις παγίδες που είχε στήσει επανειλημμένα στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Δεν πέρασε από το μυαλό του ότι το έγγραφο που θα συνέτασσε θα ήταν μία φιλοτουρκική προσέγγιση, ώστε να στρέψει τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση που ευνοούσε την Τουρκία; 
3. Ως πολιτικός που εγνώρισε σε όλη της την έκταση τη βρετανική ανάμειξη και δολιότητα, δεν αντελήφθη ότι το Λονδίνο αλλά και η Ουάσιγκτον θα εμβολίαζαν το έγγραφο Έιντε με δικές τους φιλοτουρκικές  προσεγγίσεις; Τι νομίζει ο Πρόεδρος ότι είναι τελικά η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών; Γειτονιά αγγέλων; Ο υπογράφων, προ εικοσαετίας είχε διαγνώσει και γράψει πως η Γεν. Γραμματεία αποτελεί "φωλεά φιλοτούρκων". Ελέγχεται από τους Αγγλοαμερικανούς, επιλέγει τους ειδικούς αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και επιβάλλει σε αυτούς πώς θα κινούνται. Αλλά είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε οι συνεργάτες του είτε το Υπουργείο Εξωτερικών είναι τόσο αχάμπαροι, ή κινούνται στη βάση της αγγλοαμερικανικής πολιτικής, ώστε ενσυνειδήτως, ή  εξαιτίας της αμάθειας τους,  επιτρέπουν στον αγγλοαμερικανικό άξονα να αποτελεί τον πραγματικό καθοδηγητή των χειρισμών των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.
4. Ο "Φιλελεύθερος", στο δημοσίευμά του που αποκάλυπτε τις απαράδεκτες αναφορές του Έιντε στο έγγραφο, σημείωνε ότι η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφειλόταν σε "δάκτυλο" του Λονδίνου. Ο υπογράφων σε άρθρο του στο Sigmalive τόνιζε ότι η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ενεργούν ως ουραγοί του Έιντε και της Βρετανίας. Αντί το Προεδρικό και το Υπουργείο Εξωτερικών να  διερευνήσουν την περίπτωση ανάμειξης του βρετανικού παράγοντα,  τι έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Στις 23 Ιουνίου συνάντησε τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης βγήκε και δήλωσε: "Είναι άξιον αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές, αν θέλετε, τοποθετήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο Έιντε που έχει  κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη". Τι επιπολαιότητα, τι ερασιτεχνισμός, τι αμάθεια διακρίνουν το Προεδρικό! Να συμφωνεί με τη Βρετανία, την ίδια στιγμή που η Βρετανία, μέσω του Έιντε άνοιγε τον τάφο των ελληνοκυπριακών θέσεων. 
Τα λάθη, η απρονοησία, η αμάθεια, ο εφησυχασμός, η απουσία κάθε προληπτικής κίνησης ώστε να προλαβαίνουν αρνητικές εξελίξεις και να τις ανατρέπουν, κατήντησε ενδημική ασθένεια στο Προεδρικό. Ούτε μελετούν, ούτε ερευνούν, ούτε ανατρέπουν και πάντοτε τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις που δημιουργούν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους.
Είναι στιγμές που διερωτάται κανείς: Μα είναι τόσο ερασιτέχνες αυτοί που διαχειρίζονται την εθνική υπόθεση; 'Η  ενσυνειδήτως ακολουθούν τυφλά όσα τους υποβάλλουν το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον;
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.