29/6/17

Κραν Μοντάνα: Τα «κόλπα» της Τουρκίας και η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό

Του Νίκου Μελέτη
Η Τουρκία άνοιξε τελικά τα χαρτιά της (αλλά μόνον... προφορικά) για το μείζον θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας στο Κυπριακό, αλλά τα χαρτιά αυτά φαίνεται να είναι «σημαδεμένα» από τις Συνθήκες Εγγυήσεων του 1960 καθώς παρά την προσπάθεια να δώσει θετικά μηνύματα και να εξωραΐσει την εικόνα της Άγκυρας, η πρόταση που σκιαγράφησε ο M. Cavusoglu στη Διάσκεψη για το Κυπριακό προβλέπει εκτός των άλλων πλήρη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Σε μια αναμενόμενη κίνηση, η Τουρκία στην απογευματινή συνεδρίαση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό προσπάθησε να κάνει κίνηση εντυπωσιασμού, ανακοινώνοντας δια του υπουργού εξωτερικών της ότι έχει έτοιμη πρόταση με 4 διαστάσεις τη Συνθήκη Εγγυήσεων, Συμμαχίας, τα Στρατεύματα και την Εφαρμογή της Λύσης.
Όμως, η τουρκική «πρόταση» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος μέσα στη Διάσκεψη δήλωσε ότι «δεν άκουσε κάτι καινούργιο...», ενώ λίγο αργότερα εξερχόμενος του κτιρίου που πραγματοποιείται η Διάσκεψη, δήλωσε ότι «η τουρκική πρόταση, δεν μας ικανοποιεί καθόλου».
Και ο Νίκος Κοτζιάς πρόβαλλε ιδιαίτερα στη Διάσκεψη το ρόλο της Ε.Ε. για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, που είναι απότοκα της περιόδου της αποικιοκρατίας…

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.