29/6/17

Οι δικοί μας εξαπατούσαν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια, οι Πορτογάλοι δούλευαν ενωμένοι - «Πράσινο» στο αίτημα της Πορτογαλίας για πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών προς ΔΝΤ

Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης.
Την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 9,4 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλει η Πορτογαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εποχή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ - EFSM), εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους.
Δίνοντας την έγκριση του στο αίτημα της Πορτογαλίας, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΧΣ παράλληλα παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ζητήσει την ταυτόχρονη πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της Λισαβόνας προς αυτόν.
Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Ήδη έχει αποπληρώσει το μισό από το οφειλόμενο ποσό προς το Ταμείο.
Το ΔΝΤ είχε συμβάλει περί το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που συνεισέφερε το ΔΝΤ έχουν υψηλότερα επιτόκια τόσο από εκείνα που δάνεισε στη Λισαβόνα η ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες τιμές στα αγορές δανεισμού — κάτι που σημαίνει ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποπληρώνει το ακριβότερο αυτό χρέος πρόωρα εκδίδοντας ομόλογα.
Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς και κυμαίνονται περί το 3% αφού η χώρα κατέγραψε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

15 σχόλια:

  1. Έλα Κιτσάρα, άργησες.
    Γράψε μας κάτι καλό, να συνέλθουμε, να συνέλθουν και οι Πορτογάλοι.
    Ακούς εκεί, να πληρώνουν πριν την ώρα τους τα χρέη προς το ΔΝΤ.
    Όρμα σε παρακαλώ και κάντους φέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπρεπε να ντρέπεστε που υποστηρίζετε την χώρα τού Σαλαζάρ και αυτούς που καταπίεζαν τούς ιθαγενείς στις αποικίες!!
    Εμείς έχουμε λεβεντιά!!!!!
    Μπορεί να χρωστάμε και τα χρέη μας όλο να υποτροπιάζουν, αλλά ουδέποτε εξεθρέψαμε Σαλαζάρ και ομοίους μακράς διαρκείας δικτάτορες! (και αν είχαμε και κάποιους ιμιτασσιόν που τα έκαναν μπάχαλο, αυτοί δεν μετράνε).
    Και οι Πορτογάλοι θα έπρεπε να ντρέπονται διότι μετά τούς Κύπριους (άλλοι και αυτοί !) χαλάνε την πιάτσα και αποδυναμώνουν το δόγμα Κατρούγκαλου
    Βαρουφάκη. Τούς δανειστές πρέπει μόνο να προσπαθείς να τούς ξεγελάσεις και όχι να ακολουθείς συναλλακτικούς κανόνες. Εμείς έχουμε λεβεντιά, αμέ;
    Αλλά και εσείς ένα σοβαρό site να προβάλλετε τέτοια είδηση ως θετική!;
    Ακούς να εξοφλούν τα δανεικά νωρίτερα και να μειώνουν τούς τόκους από τούς καημένους/κακούς δανειστές.
    Πού πάμε κύριοι; Πού πάμε ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίτωνα
      ζητώ έλεος και αιτούμαι τη συγνώμη σου.
      Ομολογώ δεν θα το ξανακάνω και αν είναι δυνατόν, για να αποδείξω πόσο καλός είμα, διατίθεμαι να πάω επί ένα μήνα να δουλέψω στα σούπερ μάρκτ τροφίων της Βενεζουέλας, που δίνουν τρόφιμα στο λαό, από αυτά που θα αγόραζε το κυβερνών κόμμα για τους Έλληνες ιθαγενείς.
      Ζητώ συγνώμη για όλα, θα επανορθώσω.

      Διαγραφή
  3. Χαχαχα!!!
    Ωραίος!!!
    Χρόνια πολλά Κ.Σάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να σκεφτεί κανείς ότι ένας κλάδος που δίνει σημαντική ώθηση στην αναπτύξει στην Πορτογαλίας είναι η υποδηματοποιία η οποία όχι απλώς δεν συρρικνώθηκε η ακόμα και δεν καταστράφηκε αλλά με πολύ δουλεία κρατήθηκε και άνθισε. Ποιος το ξέρει οτι ενα μεγάλο μέρος τον υποδημάτων που πωλούνται στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι πορτογαλεζικα! Υπονοώντας εν τέλη ότι χωρίς δουλεία και σωστή πολιτική η ανάπτυξη και η απεξάρτηση από τα μνημόνια δεν βρίσκετε μόνο στις δαντελωτές μας ακρογιαλιές …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχνάτε όλοι –ή το κρύβετε- ότι η αγαπητή παραδειγματική Πορτογαλία σας μετονομάστηκε από πολλούς σε «Χώρα Λιντλ»;
    Μήπως τα πορτογαλέζικα παπούτσια κατασκευάζονται για τη Λιντλ και προωθούνται από αυτή μέσω της τεράστιας εμπορικής αλυσίδας της.
    Δεν λέω, επιτυχία είναι και αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριστιάν
      δεν έχω αντίρρηση ότι η Πορτογαλία βγαίνει τσαλακωμένη από την κρίση.
      Το θέμα είναι τι κεντρική επιλογή θα κάνεις.
      Εφ' όσον έκανε κεντρική επιλογή να μείνει στο δυτικό σύστημα και την ΕΕ η Πορτογαλία, η πορεία της είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας, με λιγότερο κόστος για τυος Εργαζόμενους αλλά και για τη χώρα.
      Δεν υποθήκευσε την εθνική περιουσία και πλούτο για 99 χρόνια.

      Εμείς μιλήσαμε για τον άλλο δρόμο, της ρήξης, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, του σκισίματος των μνημονίων και τελικά ακολουθήσαμε τον άλλο δρόμο.
      Και αυτό κόστισε, κόστισε πολύ σε όλους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, την πατρίδα.
      Αυτό είναι το θέμα και τίποτε άλλο.
      Δεν είναι θέμα ιδεολογικό.
      Και αν έκαναν τη ρήξη, εμείς πάλι με την πατρίδα θα είμασταν, θα στηρίζαμε.
      Η υποκρισία και η απάτη στηλιτεύεται, πάντα πολιτικά.
      Δεν ανέχομαι να μας δουλεύουν οι ανίδρωτοι, ανεύθυνοι καταλληψίες και από πάνω να μας λένε ότι τα έκαναν καλά και δεν τα έκανε καλά η Πορτογαλία.

      Διαγραφή
    2. Οι ανίδρωτοι, ανεύθυνοι καταληψίες δεν μίλησαν ποτέ για τη Πορτογαλία, έχουν άλλα ενδιαφέροντα, αμφιβάλλω αν ξέρουν που πέφτει.
      Η παρατήρηση μου για «Χώρα Λιντλ» δεν είναι ελληνικής προέλευσης. Υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις μου –από ξένες πηγές και έγκυροι ξένοι αναλυτές- που αναλύουν τη κατάσταση στη Πορτογαλία και έπεσε και αυτή υπό πλήρη γερμανική κατοχή.
      Από τι ξέρω από οικογενειακές πηγές (Βέλγιο, Λουξεμβούργο) οι μετανάστες από Πορτογαλία είναι παρά πολλοί τα τελευταία χρόνια.
      Δεν γνωρίζω κατά πόσο δεν ισχύει και για αυτή η υποθήκευση της εθνικής περιουσίας και πλούτου για 99 χρόνια, αν είναι για περισσότερα ή λιγότερα. Η χώρα έχει αδειάσει πάντως, όπως και αρκετές άλλες.
      Το ανυπόγραφο άρθρο της Ναυτεμπορικής από ΑΜΠΕ, Reuters μου φαίνεται να είναι μετάφραση από κάποια ανακοίνωση της Επιτροπής των ΕΕ, του ΔΝΤ, ίσως της πορτογαλικής κυβέρνησης..

      ΥΓ από κάτω, κάποιος σχολιαστής μιλά για μπούρδες, να του απαντήσω;

      Διαγραφή
    3. Κριστιάν
      είμαι ξεκάθαρος.
      Η Πορτογαλία διάλεξε το ίδιο δρόμο με μας, χωρίς πισωγυρίσματα και δολιχοδρομίες και ξεπληρώνει το καταραμένο ΔΝΤ μια ώρα αρχύτερα.
      Με κόστος, αλλά δεν έχει μνημόνια, δεν έχει τρόικα, δεν έχει ΔΝΤ.
      Εμείς, ξέρεις που είμαστε, να μην τα ξαναλέω.
      Σου είπα, η απάτη με ενοχλεί, όχι η ξεκάθαρη πολιτική θέση κάποιου.

      Όχι, μην απαντάς, το σχόλιο δεν αφορά εσένα.

      Διαγραφή
    4. Τι να κάνουμε Σάββα, αυτούς έχουμε!

      Διαγραφή
  6. http://www.iefimerida.gr/news/347372/regklingk-i-diakopi-ton-metarrythmiseon-2015-kostise-polla-dis-eyro-stin-ellada

    Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να λέμε μπούρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι έπεσε wannacry πάνε η αράδες που έγραψα!!Άντε να ξαναβάλω τάξη στο γέρικο κεφάλι μου!!Λοιπόν ήθελα να γίνω Κιτσάρας στην θέση του Κιτσάρα. Λοιπόν Πορτογαλία αποπληρωμή της δόσης ΔΝΤ ύψος 9.4 δισ ευρώ που έληγε το 2024 και είχε επιτόκιο 3,6 % .Χμμ τα 9,4 δις από τα βρήκε???Από τις οικονομίες της??Όχι βγήκε στις αγορές!!Και έκδωσε ομόλογο 10ετες και δανείστηκε περίπου με κάτι πάνω από το 3%.Άρα απλά και μπακαλίστικα +9,4 -9,4 = ίδιο χρέος!!Θα μου πείτε κερδίζει από το επιτόκιο 0,6 % η διάφορα.Τα 9,4 του ΔΝΤ με 3,6% θα τα έδινε σε 7 χρόνια(2024) και πήρε 10ετες δάνειο με 3% πόσα κέρδισε σε τόκους επιτέλους!!Το ποσό που δανείστηκε από που το άντλησε??Μήπως το άντλησε από τις τράπεζες της??Θεωρώ ότι η μόνη επιτυχία της Πορτογαλίας είναι ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της από όλα τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές είπαν στον κόσμο το εξής καταπληκτικό.Με ψηφίσετε δεν με ψηφίσετε εγώ θα εφαρμόσω λιτότητα!!!Είπαν την αλήθεια και ας πονούσε!!Δεν έγιναν απατεώνες όπως εδώ άλλα να λένε και άλλα να κάνουν!!Ούτε σαν την σημερινή αντιπολίτευση που έχει αναλάβει χρέη μάγου!!Διαφορετική συνταγή η απάντηση!!Ποια είναι η αλήθεια??Γιατί βρε Κυριάκο δεν μας την λες??Πως θα βγάλεις τα πλεονάσματα που έβαλε ο μάγος Αλέκσης??Θα πας στου Γερμανούς και θα μαλακώσουν(αυτή και αν είναι σπέκουλα)???Θα διώξεις από το δημόσιο???Θα κόψεις μισθούς και συντάξεις??Θα κόψεις από φάρμακα ,από που θα τα βρεις εσύ που ο άλλος δεν μπορεί να το σκεφτεί??Πες μα την αλήθεια Κυριάκο και κύριοι της ΝΔ και μην μας ξανά κοροϊδεύεται.Την αλήθεια όπως στην Πορτογαλία και όχι μαγικά!!Λοιπόν και επειδή πρέπει να φέρω τον ρόλο μου τέλεια θα σας δώσω Μπάμπη(Μάριος Καλογερόπουλος είναι)!!!Λοιπόν μετά την επιτυχημένη συνταγή μνημονίου προτού έρθει ο Αλεκσης ένα βήμα από τις αγορές..με Αντώνη επάνω και με επιτυχημένες συνταγές μνημονίου σε όλη την Ευρώπη...http://www.skai.gr/news/finance/article/278025/ta-hrei-horon-tis-ee-se-infographic-vizualization/.Κιτσάρα σε έφαγα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mavi Kopek
      το ζήτημα είναι πολιτικό, όχι οικονομικό.
      Θέλουν να ξεφορτωθούν μια ώρα αρχύτερα το ΔΝΤ και αυτό είναι το κέρδος.
      Τα άλλα λίγη σημασία έχουν.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ κ.Σάββα Πολιτικό αλλά πρέπει να μας πουν την αλήθεια και όχι να μας παραμυθιάζουν !!!Εκεί πέτυχαν οι άλλοι και αποτύχαμε εμείς.

      Διαγραφή
  8. Απ οτι ξερω, η Πορτογαλια δεν εχει κοιτασματα αεριου ή πετρελαιου. Αν ειχε, δεν νομιζω πως θα ξεμπλεκε. Το χρεος ειναι το μεσο υποταγης μιας χωρας και στην περιπτωση της χωρας μας υπαρχει μεγαλο ενδιαφερον απο τον διεθνη παραγοντα. Πρωτιστως η διψα της Γερμανιας για φτηνη ενεργεια την ωθησαν στο να στησει την παγιδευση μας με εντεχνο τροπο, χρησιμοποιωντας τους πολιτικους τους οποιους εξαγορασαν και μετα εξεβιαζαν. Οι Αμερικανοι δε, εχουν συναρτησει την αξια του νομισματος των με τα κοιτασματα Υ/Α και γι αυτο ο πρακτωρ ΓΑΠ μας τους εφερε εδω. Με λιγα λογια η χωρα ξωφλησε και αυτο εχει ενορχηστρωθει στο παρασκηνιο απο δυναμεις υπερτερες. Για να λεμε του στραβου το δικιο ή θα εκαναν οι πολιτικοι αυτο που τους επεβαλαν οι μαφθιζοι με τις γραβατες ή θα μας μετετρεπαν σε ΣΥΡΙΑ (εχετε δει οτι δεν εχει μεινει σπιτι ορθιο στις μεγαλες πολεις της ΣΥΡΙΑΣ ετσι?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.