27/6/17

Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι το Κραν Μοντάνα είναι μια θανατηφόρα παγίδα για την Κύπρο; - Μας το λέει κατάμουτρα ο βρετανός ΥΠΕΞ

Mπόρις Τζόνσον: «Εξαιρετική ευκαιρία» το Κραν Μοντάνα
Ως «εξαιρετική ευκαιρία» για εύρεση λύσης στο Κυπριακό χαρακτηρίζει τη διάσκεψη για την Κύπρο με δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν αναχωρήσει για το Κραν Μοντάνα. Ο κ. Τζόνσον καλεί επίσης τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε επίδειξη «δημιουργικότητας και ευελιξίας».
Όπως αποφασίστηκε τελικά μέσα στο τελευταίο τριήμερο μετά από συνεχείς επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θα είναι και ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στο ελβετικό θέρετρο με σκοπό «να υποστηρίξει» τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανέφερε το Foreign Office. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται στην Ελβετία απόψε (Τρίτη).
Ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον «δείχνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης».

Ο κ. Τζόνσον θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό του αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν. Επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών του Foreign Office θα είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Τζόναθαν Άλεν.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει με δήλωσή της τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει ως εγγυήτρια δύναμη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει σε μία λύση με διάφορους τρόπους, όπως με το να είναι ένας εκ των πιο σημαντικών συμμετεχόντων στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μέσω της προσφοράς μας να εκχωρήσουμε σχεδόν τη μισή γη των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων σε μια ενωμένη Κύπρο και μέσω της πρακτικής βοήθειας προς τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για μία λύση», αναφέρει η ανακοίνωση του Foreign Office.
Με την άφιξή του στην Ελβετία ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των πλευρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη και θα παραστεί στα εγκαίνια της διάσκεψης.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι χαιρετίζει την αφοσίωση και το όραμα που έχουν επιδείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί όντας προσηλωμένοι στην επιδίωξη λύσης προς όφελος αμφότερων των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Αναμένεται επίσης να ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες «να κρατήσουν στο οπτικό τους πεδίο το στόχο», σημειώνοντας ότι «το στάτους κβο κρύβει κινδύνους, ενώ μόνο η αλλαγή θα υλοποιήσει τις ευκαιρίες μίας επανενωμένης Κύπρου».

Θα προσθέσει ότι «υπάρχει μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να διαμορφώσουμε ένα νέο μέλλον».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών θα αναγνωρίσει ότι η επίτευξη μίας συμφωνίας θα απαιτήσει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλες τις πλευρές και ότι η επίδειξη ευελιξίας και συμβιβασμού θα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία.

Στη δήλωσή του πριν από το ταξίδι του στην Ελβετία ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Αυτή η διάσκεψη οικοδομείται πάνω σε μήνες σκληρής δουλειάς, δέσμευσης και προόδου από αμφότερες τις πλευρές. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και για τις δύο κοινότητες να βρουν μία λύση με διάρκεια για την Κύπρο, η οποία θα φέρει τεράστια οφέλη σε ολόκληρο το νησί και την περιοχή. Δε θα είναι εύκολο, αλλά με πολιτική βούληση, δημιουργικότητας και ευελιξία πιστεύω ότι μία συμφωνία μπορεί να συμβεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί».

Άγνωστη είναι η διάρκεια παραμονής του κ. Τζόνσον στην Ελβετία, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων κρίσιμη ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, η οποία πάντως εξασφάλισε και επισήμως τη Δευτέρα την απαραίτητη για τις αριθμητικές ισορροπίες στήριξη των δέκα βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.