20/6/17

Ήταν ο Λένιν Γερμανός πράκτορας;

Figures of Vladimir Lenin on display at the House of History in Bonn, Germany. CreditUlrich Baumgarten/Getty Images
Του Sean McMeekin
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Για τον μπολσεβίκο ηγέτη, ο σκοπός ηγίαζε τα μέσα. Άλλα αν ρωτούσες οποιονδήποτε Ρώσο το 1917, η απάντηση θα ήταν ναι. 
Στις 16 Απριλίου 1917, ο Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ, ο Ρώσος εξόριστος γνωστός με το επαναστατικό του ψευδώνυμο Λένιν, έφθασε στο Φινλανδικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αγίας Πετρούπολης μετά από ένα κυκλικό ταξίδι από την Ελβετία, αφού πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Ο Λένιν έκανε άμεσα πάταγο με μια φλογερή ομιλία και ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα γνωστό ως "Θέσεις του Απριλίου". Η ρωσική και η παγκόσμια πολιτική δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.
Επειδή επέστρεψε στην πατρίδα μέσω Γερμανίας -και με την προφανή συμβολή της Γερμανικής Ανωτάτης Διοίκησης- η οποία ήταν τότε σε πόλεμο με τη Ρωσία και τους συμμάχους της Entente (Γαλλία, Βρετανία και, από τις 6 Απριλίου, Ηνωμένες Πολιτείες), ισχυρισμοί ότι ο Λένιν ήταν Γερμανός πράκτορας εκτοξεύθησαν αμέσως από τους αντιπάλους του, μια κατηγορία που παραμένει αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα. Εάν αποδειχθεί ποτέ ότι ο Λένιν ενεργούσε εξ ονόματος της γερμανικής αυτοκρατορικής κυβέρνησης το 1917, οι συνέπειες για την κατανόησή μας για την Οκτωβριανή Επανάσταση και το σοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς που γεννήθηκε από αυτήν, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1991, θα ήταν βαθιές. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τη μεγαλύτερη επιχείρηση επηρεασμού όλων των εποχών, καθιστώντας τις σημερινές ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις δυτικές εκλογές, παιχνιδάκι, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών προεδρικών εκλογών πέρυσι. Ήταν άραγε αλήθεια;

Κατά μία έννοια, μια γερμανική δολοπλοκία που θα υπονόμευε μια κυβέρνηση του εχθρού κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν αποτελούσε κάτι το νέο. Για αιώνες, μεγάλες δυνάμεις είχαν παίξει αυτό το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, η Γαλλία βοήθησε ιρλανδούς αντάρτες να υπονομεύσουν τη Βρετανία και πολωνούς εθνικιστές κατά της Ρωσίας. Η Βρετανία με τη σειρά της, υποστήριξε ισπανούς αντάρτες που πολεμούσαν τις γαλλικές κατοχικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί, έστω και καθυστερημένοι στην αρένα, μάθαιναν γρήγορα, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871. Έφτιαξαν ακόμη μια λέξη για αυτή τη συγκεκριμένη επιχείρηση επηρεασμού: "Revolutionierungspolitik" ή πολιτική της επανάστασης.

Εάν οι βρετανικές ή γαλλικές κυβερνήσεις ήταν πιο αδύναμες στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσαν να υπονομευτούν από άλλους Λένιν. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία τις στόχευσε κι αυτές, αν και η γερμανική υποστήριξη για τους Ιρλανδούς εθνικιστές και τους Γάλλους ειρηνιστές δεν προχώρησε ποτέ ιδιαίτερα.

Η Ρωσία, έχοντας από καιρό προβλήματα εργατικών αναταραχών και αγροτικής ανησυχίας, ήταν ο αδύναμος κρίκος της συμμαχίας της Entente και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι οι Γερμανοί κατέβαλλαν τόση προσπάθεια για να υπονομεύσουν την τσαρική εξουσία. Οικουμενικοί στη στήριξή τους για τους Ρώσους επαναστάτες, οι Γερμανοί επιχορηγούν όχι μόνο τους Μπολσεβίκους του Λένιν, αλλά και τους σοσιαλιστές αντιπάλους, όπως ο Λεον Τρότσκι, τότε Μενσεβίκος, ο οποίος δημοσίευσε αντιπολεμικά άρθρα στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Αν ο Λένιν δεν ήταν ο μόνος αποδέκτης της γερμανικής γενναιοδωρίας, παρόλα αυτά, ήταν ο πιο σημαντικός. Αν και αυτό που οι περισσότεροι σήμερα καταλαβαίνουν ως κομμουνισμό είναι το μαρξιστικό πρόγραμμα της κατάργησης της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, της κρατικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της προγραμματισμένης οικονομίας, δεν ήταν αυτό το πρόγραμμα, που υποστηρίχθηκε από άλλους ευρωπαίους μαρξιστές, το οποίο πρότεινε ο Λένιν στη γερμανική αυτοκρατορική κυβέρνηση.

Αυτό που έκανε τον Λένιν να ξεχωρίζει από συναδέλφους του Ρώσους σοσιαλιστές, ήταν η φανατική του αντίθεση στον πόλεμο και η υποστήριξή του στην ουκρανική ανεξαρτησία, βασικό στόχο των Κεντρικών Δυνάμεων. Ενώ άλλοι αντιπολεμικοί σοσιαλιστές, όπως ο Τρότσκι, πραγματικά έβρισκαν τη σφαγή του πολέμου αποτρόπαια και προσπάθησαν να σταματήσουν τον πόλεμο υποστηρίζοντας διαμαρτυρίες και το σχέδια αντίστασης, ο Λένιν υποστήριξε στο φυλλάδιο του 1915 «Σοσιαλισμός και πόλεμος» ότι οι επαναστάτες θα έπρεπε να διεισδύσουν στους στρατούς, να τους μετατρέψουν σε κόκκινους , οργανώσουν ανταρσίες και να επιδιώξουν ενεργά την ήττα των κυβερνήσεών «τους» (τα εισαγωγικά του Λένιν).

Τόσο εκρηκτικές ήταν οι συνέπειες του προγράμματος του Λένιν, γνωστού ως «επαναστατική ηττοπάθεια», που το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη για να εμποδίσει τη διάδοση αυτού του προγράμματος στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής, φοβούμενο μήπως αυτό οδηγήσει την τσαρική κυβέρνηση στη σύλληψη των μελών του μπολσεβίκικου κόμματος για προδοσία. Για παρόμοιους λόγους, το Βερολίνο επινόησε ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων, γύρω από το ταξίδι του Λένιν σε γερμανικό έδαφος, το διαβόητο σφραγισμένο τρένο - ένα βολικό μύθο για τον Λένιν, και για να αποστασιοποιηθεί από τη γερμανική χορηγία. Στην πραγματικότητα, το τρένο δεν σφραγίστηκε: ο Λένιν κατέβηκε πολλές φορές και μάλιστα διανυκτέρευσε σε ένα γερμανικό ξενοδοχείο στο Sassnitz. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Λένιν έδωσε ακόμη πολιτικές ομιλίες σε γερμανικό έδαφος, σε ρωσικά στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Λένιν δεν απέκρυψε τις αντιπολεμικές απόψεις του μετά την επιστροφή του στη Ρωσία. Οι «Θέσεις του Απριλίου» υποστήριζαν την ανατροπή της προσωρινής κυβέρνησης, που είχε έρθει στην εξουσία μετά την Επανάσταση του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Απριλίου, το οποίο συνέβη δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του Λένιν, οι μπολσεβίκοι ακτιβιστές κράδαιναν αντιπολεμικές πινακίδες, οι οποίες ανοιχτά καλούσαν σε αδελφοποίηση με τον εχθρό ("οι Γερμανοί είναι αδελφοί μας").

Μετά από μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος, γνωστή ως Ημέρες του Ιουλίου, ο Λένιν και άλλοι 10 μπολσεβίκοι κατηγορήθηκαν για «προδοσία και οργανωμένη ένοπλη εξέγερση». Καταθέσεις μαρτύρων έκαναν λόγο για μεταφορές χρημάτων από τη Στοκχόλμη, για ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας γερμανικής επιχείρησης εισαγωγών, για γερμανική χρηματοδότηση της μπολσεβίκικης εφημερίδας Pravda (συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων που απευθύνονταν στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής), για το “λάδωμα” για όσους κρατούσαν μπολσεβίκικες πινακίδες στις διαδηλώσεις (10 ρούβλια) ή για την ένταξη  στους Κόκκινους Φρουρούς (40 ρούβλια την ημέρα). Ενώ ο Λένιν έφευγε στη Φινλανδία, οι περισσότεροι από τους συντρόφους του συνελήφθησαν. Η σκηνή για μια δίκη εντυπώσεων είχε στηθεί.

Δεν ήταν γραφτό να γίνει. Ενώ η υπόθεση της προσωρινής κυβέρνησης στα τέλη Αυγούστου του 1917 είχε βασιστεί στη μαρτυρία των αστυνομικών που είχαν εισβάλει στο αρχηγείο του Λένιν, ο πρωθυπουργός της, Αλέξανδρος Κερένσκι, χορήγησε αμνηστία στους περισσότερους συλληφθέντες μπολσεβίκους (αν και όχι στον Λένιν), με σκοπό να στρατολογήσει την υποστήριξή τους εναντίον ενός στρατηγού, του Λάβρ Κορνίλοφ, ο οποίος ο Kerensky πίστευε ότι σχεδίαζε ένα δεξιό στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε μια κοντόφθαλμη κίνηση, ο Kerensky επέτρεψε στην στρατιωτική οργάνωση των μπολσεβίκων να επανεξοπλιστεί, αποκτώντας έτσι τα όπλα που θα χρησιμοποιούσαν για να τον εκδιώξουν, δύο μήνες αργότερα.

Ο Λένιν, με τις αφίσες “Wanted” για τη σύλληψή του κολλημένες σε ολόκληρη τη Ρωσία τις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης, δεν έχασε την ευκαιρία του. Μόλις ο Λένιν βρέθηκε στην εξουσία, πολύ μακριά από το να επιδείξει προσοχή στις σχέσεις του με τους φερόμενους γερμανούς πληρωμές του, μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να τηλεγραφήσει στα γερμανικά στρατεύματα στο ανατολικό μέτωπο, προσφέροντας μια άνευ όρων εκεχειρία. Όταν οι σκληροί όροι της συναφθείσας συνθήκης του Brest-Litovsk αναγγέλθηκαν στο παλάτι Tauride της Πετρούπολης το 1918 - όροι που περιλάμβαναν την απόσπαση της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής από τη Ρωσία - ο Λένιν έγινε δεκτός με φωνές «Κάτω ο προδότης!» και «Ιούδα!» και «Γερμανός κατασκόπος!»

Ήταν λοιπόν ο Λένιν Γερμανός πράκτορας;

Στο μυαλό του, ο Λένιν μπόρεσε και δικαιολόγησε τις ενέργειές του ως τακτικούς ελιγμούς που εξυπηρετούσαν τον ανώτερο σκοπό του κομμουνισμού, και όχι τους ρυπαρούς πολεμικούς σκοπούς του γερμανικού αυτοκρατορικού κράτους. Δίκαιο. Αλλά θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι αυτή η υπεράσπιση θα μπορούσε να σταθεί σε δίκη, αν η δικαστική επιτροπή αποτελούταν από απλούς Ρώσους, ενώ ο πόλεμος μαινόταν. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Kerensky, πολλά από τα οποία αποκαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα στα ρωσικά αρχεία, ήταν καταδικαστικά. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις του Λένιν, είναι αναμφισβήτητο ότι έλαβε γερμανική υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη το 1917 και ότι οι ενέργειές του, από την αντιπολεμική διέγερση στα ρωσικά στρατεύματα, μέχρι το αίτημά του για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του πολεμικού εχθρού της Ρωσίας, το Βερολίνο. Προκάλεσαν επίσης καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία, από τον εδαφικό διαμελισμό του 1918, έως και τις δεκαετίες αγωνίας κάτω από την ασφυκτική μπολσεβίκικη δικτατορία.

Η ρωσική επανάσταση εγκαινίασε μια νέα εποχή στις επιχειρήσης εξωτερικού επηρεασμού. Ο ίδιος ο Λένιν συνέβαλε στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η οποία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ήταν αφιερωμένη στην προσπάθεια ανατροπής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι Ναζί έπαιξαν ένα παρόμοιο παιχνίδι στην Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία το 1938, για να εγκαταλείψουν την προσποίηση της εμπορίας επιρροής προς την ωμή βία, μόνο όταν, μαζί με τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό εξ ανατολών, εισέβαλαν στην Πολωνία από τα δυτικά το 1939. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέτρεψαν το Revolutionierungspolitik σε μία μορφή τέχνης, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τους συμμάχους και τα κράτη - δορυφόρους του άλλου, με κάθε είδους υποκίνηση και ανατροπή.

Σήμερα, φαίνεται ότι ένας νέος γύρος του ψυχρού πολέμου ανέκυψε, αν και με διαφορετική ιδεολογική γεύση, καθώς το Κρεμλίνο προωθεί τον λαϊκιστικό εθνικισμό στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και όταν δυτικοί ηγέτες και δημοκρατικοί ακτιβιστές κινητοποιούν την αντιπολίτευση ενάντια στη Ρωσία και φιλικά προς τον Πούτιν καθεστώτα, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία - τα οποία τότε ξεσπούν στους ακτιβιστές, θεωρώντας τους "ξένους πράκτορες." Η Revolutionierungspolitik έχει γίνει παγκόσμια.

Πριν αρχίσει ο πανικός, είναι καλό να υπενθυμίσουμε τη διαφορά στο βαθμό και το είδος της σημερινής εξωτερικής εμπορίας επιρροής, σε σύγκριση με προηγούμενα επεισόδια. Η παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα online bots και τους Twitter trolls είναι ένας σοβαρός μπελάς, όταν, εκμεταλλευόμενοι το άνοιγμα των δυτικών κοινωνιών, επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κυβερνοεπιθέσεις και το hacking είναι ακόμα πιο σοβαρά. Από την πλευρά τους, ο κ. Πούτιν και οι υπερασπιστές του καταγγέλλουν εξωτερική πολιτική παρέμβαση, σε μέρη όπως η Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές κινήσεις είναι απλές αντιδράσεις στη δυτική ανάμειξη.

Ωστόσο, καμία από αυτές τις δραστηριότητες επιρροής δεν είναι συγκρίσιμη, σε κλίμακα ή γεωπολιτικό αντίκτυπο, με το παίξιμο της κάρτας “Λένιν” από τη Γερμανία, ή με όσα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σε αντίθεση με τη Ρωσία του 1917, οι σημερινές κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων, είτε στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι, το Βερολίνο ή τη Μόσχα, είναι υπερβολικά εδραιωμένες για να πέσουν θύματα ενός Λένιν. Ή έτσι πρέπει να ελπίζουμε.


Ο Sean McMeekin, καθηγητής ιστορίας στο Bard College, είναι ο συγγραφέας του «Η ρωσική επανάσταση: μια νέα ιστορία».


9 σχόλια:

  1. Ο Spiegel είχε μια τέτοια αστεία ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐδῶ μὲ τὴν συνθήκη τοῦ Μπρεστ - Λιτόφσκ τὸ 1917 ἔδωσε κοντὰ τὴν μισὴ Ρωσσία στὴν Γερμανία, συνεπῶς... γιὰ τὸν Λένιν αὐτὰ εἶναι μικροαστικὰ ἐρωτήματα, τὸν μόνο ποὺ τοὺς ἔνοιαζε ἦταν ἡ ἐπιτυχία τῆς ἐπαναστάσεως καὶ γι' αὐτὸ πᾶσα βοήθεια δεκτὴ ἀπ' ὅπου κι ἂν εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αστεία φυσικά. Σεβασμός στον μεγάλο ανεξάρτητο και φιλάνθρωπο επαναστάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κούκλα το άρθρο, απλώς ο, μάστορας παρέλειψε να αναφερθεί στον πατριώτη πρόεδρο Γέλτσιν, σε αντιδιαστολή με τον Λένιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ουτε ο Παπαδοπουλος δεν θα υποστηριζε αυτα τα παιδιακιστικα αρθρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Λένιν είχε τους δικούς του σκοπούς και πράγματι ενήργησε ως δούλος του Γερμανικού κεφαλαίου. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά, αν και δεν τα μελετούν ούτε οι ναζιστές ούτε οι φασίστες, τους το έχουν απαγορεύσει τα αφεντικά τους. Αρκεί να μελετήσει κανείς την συνθήκη του Ραπάλο και τις έρευνες του Άντονι Σάττον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκ του Δεσμώτη-Μπαγιαρτάκη Νικόλαου του "Νεωτερικού Κράτους - Λεβιάθαν": τα σχόλια τα αρχικά του βίντεο αφορούν τον υπεύθυνο της πηγής και μόνο. Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς που ασχολείται με την σύνδεση του Λένιν με την Γερμανία αποφάσισα να δημοσιεύσω το ντοκυμαντέρ αυτό που παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση μας και περιέχει αρχεία από τη μυστική κατασκοπευτική υπηρεσία της Γερμανίας.

    http://protagorasnews.blogspot.gr/2017/06/1_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά τα οποία δεν έχουν πει στους Έλληνες φασίστες και Ναζιστές τα αφεντικά τους είναι ότι οι διάφοροι Εβραίοι τότε ήταν πράκτορες και δούλοι των Γερμανών, του Γερμανικού, Αγγλικού, Αμερικανικού κεφαλαίου το οποίο είχε και Εβραίους λογιστές (τραπεζίτες) και πωλητές. Ο Πάρβους ήταν ένας πωλητής, μικρόβιο σε σχέση με τα αφεντικά του. Οι εντολές και η καθοδήγηση του Λένιν γίνονταν κατευθείαν από Γερμανότατους, από τη Γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι έπαιζαν στα δάκτυλα πολλούς Εβραίους, όπως ακόμα παίζουν σαν καραγκιοζοφιγούρες πολλούς Έλληνες. Σαν έχουν τρελάνει οι Γερμανικέε υπηρεσίες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης ότι πίσω από όλα τα στραβά είναι οι Εβραίοι. Καθαροί Γερμανοί, άριοι παπ-, προτεστάντες και καθολικοί έβαλαν τους Εβραίους να κάνουν την επανάσταση, και ως δούλοι τους και υπάλληλοι πολλοί Εβραίοι εκτέλεσαν το σχέδιο. Τα λέω και στον κ. Σάββα εδώ και χρόνια, και σε άλλους. Οι Εβραίοι και εμείς και άλλοι είμαστε μαριονέτες που μας παίζουν τη μια ενάντια στην άλλη. Οι Εβραίοι μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν μια υπολογίσιμη δύναμη, και ακόμα μέχρι τώρα τους έχουν δούλους, όπως και εμάς, τα πραγματικά μεγάλα αφεντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.