4/6/17

Παντελής Σαββίδης: Η νέα αμερικανική πολιτική στη Μ. Ανατολή και η ανησυχία της Τουρκίας για το διαμελισμό της


Η επίσκεψη Τραμπ στη Μέση Ανατολή έδωσε σαφή μηνύματα της νέας αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, η οποία, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και η ελληνική διπλωματία.
Το ερώτημα είναι ποιες οι ευκαιρίες και ποιες οι δυνατότητες ελληνικών κινήσεων.
Στον μεσανατολικό χώρο τρεις είναι οι χώρες που διεκδικούσαν το ρόλο της περιφερειακής δύναμης: η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Ο Τραμπ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, άρα έδειξε την προτίμησή του στο ανταγωνιστικό τρίγωνο, δήλωσε την αντίθεσή του απέναντι στο Ιράν, την άλλη κορυφή του τριγώνου, και παρέκαμψε την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση και ο ηγέτης της αγωνίζεται να την ξαναβάλει στο παιχνίδι.
Η Τουρκία φαίνεται πως θα περάσει δύσκολη περίοδο, και αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο Ερντογάν. Παρά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία για την αποκατάσταση των τουρκορωσικών σχέσεων, αισθάνεται την απομόνωσή του από την Ευρώπη και καταβάλει προσπάθειες βελτίωσης των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων με την επανάληψη του μοτίβου, από επίσημα πρόσωπα της κυβέρνησής του, ότι η Ευρώπη παραμένει σταθερή επιλογή της τουρκικής στρατηγικής. Σταθερή επιλογή της Τουρκίας υπήρξε μονίμως η Ευρώπη, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Άγκυρα θα ήθελε ποτέ την πλήρη ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.
Η πλήρης ένταξη θα συνεπαγόταν αλλαγές που ούτε η κεμαλική ούτε η ισλαμική Τουρκία είναι διατεθειμένες να κάνουν. Αυτή η διάσταση είναι καλά γνωστή και στις δύο πλευρές.
Είναι τόσο το βάρος της απομόνωσης που αισθάνεται ο Ερντογάν, που φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τον νυν υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μια ακαδημαϊκή προσωπικότητα με παρουσία και σχέσεις με τις ΗΠΑ. Είναι λογικό η ελάχιστα διπλωματική συμπεριφορά του Τσαβούσογλου, την κρίσιμη περίοδο των εκλογών για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, να ενόχλησε ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους.
Οι δυνάμεις όμως, των ευρωπαϊκών συμπεριλαμβανομένων, έχουν μακρά ιστορία διαχείρισης χωρών όπως η Τουρκία σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους. Ό,τι και να κάνει η Τουρκία αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση. Στο εσωτερικό πληροφορίες φέρουν τον Ερντογάν να αλλάζει συνεχώς κατάλυμα για ύπνο, να κυκλοφορεί φορώντας μονίμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο του, και να ανησυχεί συνεχώς για τη βιολογική του επιβίωση.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

5 σχόλια:

  1. δεν μπορω να καταλαβω πως θα διαμελισθει η Τουρκια ! Πρεπει καποιος να εισβάλει απο Νότο (Κούρδοι;) να φθασει μέχρι την Αγκυρα ,να τους νικήσει,και να τους υποχρεώσει σε συνθηκη παράδοσης Δηλαδή ξεχάστε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γιουγκοσλαβία δεν έγινε καμία εισβολή και όμως διαμελίστηκε.

      Διαγραφή
    2. Το να διαμελισθει η Τουρκία είναι το ίδιο πιθανό με το να διαμελισθουν οι Η.Π.Α.δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα και καλό θα ήταν να ασχολούμαστε με την διαμελισμένο κυπριακή Δημοκρατία και πως να αποτρέψουμε την οριστικοποίηση αυτού του απαράδεκτου διαμελισμου

      Διαγραφή
  2. Κυρίες και κύριοι,ας μην ξεχνάμε τους μακροχρόνιους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών και τις αμέτρητες απόπειρες των Κούρδων της περιοχής.
    Η Τουρκία είναι καταδικασμένη να διαλυθεί και να συνταχθούν μετά την διάλυσή της τα αυτόχθονα-γηγενή έθνη, του Πόντου, των Αρμενίων των Λαζών, των Ελλήνων ""των Στενών... "" και φυσικά των Κούρδων.
    Το πως κρατιέται ακόμα αυτό το μόρφωμα Τουρκία με τον Ερντογκάν,μόνον οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι και φυσικά τα εδώ τσιράκιά τους,το δικαιολογούν και το ανέχονται.
    Και μην ξεχνάμε, οι υπερδυνάμεις που αναπτύσσονται την σήμερον είναι ...πιο νουνεχείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα διαμελισθει η Τουρκία και θα διαμελισθει η Τουρκία..

    Εγώ έχω μια απορία. (α) Επειδή είμστε Έλληνες και όχι Κούρδοι, ποιός μας λέει πως αν οι Κούρδοι καταφέρουν να τσιμπήσουν ένα κομμάτι της Τουρκίας - αυτόνομο/ημιαυτόνομο/ανεξάρτητο, οτιδήποτε - εμάς σε βάθος χρόνου θα μας συμφέρει?

    Το κουρδικό δυστυχώς εξελίσσεται στο νέο παραμύθι του Ελληνικού λαού. Πολύ βολικό μάλιστα, προκειμένου να συνεχίσει ν'αδρανεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.