27/6/17

Εις προσοχή όλων και κυρίως της Ρωσίας και των ΗΠΑ - Οι Τούρκοι προετοιμάζουν επίθεση στο Καντόνι του Αφρίν

Η Τουρκία αδυνατεί να κατανοήσει ότι η περίοδος "χάριτος και ασυλίας" που είχε από τη διεθνή κοινότητα από της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης και εντεύθεν, να καταπιέζει και να κάνει γενοκτονίες στους λαούς που κατοικούν στην Ανατολία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Κι αυτό όχι γιατί έχουν αλλάξει οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των μεγάλων δυνάμεων, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει πλέιον η νομοτέλεια της Ιστορίας.
Ήλθε η στιγμή οι λαοί της Ανατολίας αλλά και των άλλων περιοχών να αυτοπροσδιοριστούν και να έχουν κι αυτοί πλέον λόγο για το μέλλον τους.

Αυτή η αδυναμία της Τουρκίας να αποδεχτεί τη νέα ΙΣΤΟΡΙΚΗ πραγματικότητα, μεταφράζεται σε μια πρωτοφανή επιθετικότητα στο έδαφος της Συρίας, η οποία, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση, είχε την έγκριση κατ' αρχάς της Ρωσίας και στη συνέχεια των ΗΠΑ.
Μιλάμε για τη επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, η οποία, παρότι ολοκληρώθηκε με τον έλεγχο της Αλ Μπαμπ, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τις 29 Μαρτίου 2017, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση αλλά και προετοιμασίες να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι του Καντονιού του Αφρίν.
Πρόκειται για την πόλη Τελ Ριφάτ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίνινγκ, δυο περιοχές-στόχοι που σύμφωνα με την τουκρική άποψη αποτελούν απειλή για την Τουρκία, άρα "δικαιούται" να διεξάγει επιχείρηση για την εξάλειψη της απειλής.
Το τελευταίο διάστημα οι ΤΕΔ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, μεταφέροντας πυροβόλα και άρματα, ενώ έχουν μετακινηθεί και μονάδες ειδικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση μαζί με τμήματα του λεγόμενου ΕΣΣ.
Δεδομένου ότι οι προετοιμασίες αυτές είναι σε γνώση της Ρωσίας, που έχει την ευθύνη της ασφάλειας του Καντονιού του Αφρίν και των ΗΠΑ, που προστατεύουν τους Κούρδους στα Καντόνια του Κομπάνι και της Τζεζίρε, αναμένεται η αντίδραση των δυο αυτών δυνάμεων αλλά και της κυβέρνησης Άσαντ, σε μια τέτοια επιθετικού χαρακτήρα επιχείρηση.
Με κόκκινο οι οργανωμένες γραμμές άμυνας των Κούρδων στην Τελ Ριφάτ
O χάρτης της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη

15 σχόλια:

  1. γιατι θα πρεπει να μας πολυενδιαφερει , εφοσον οι ΚΟυρδοι δρουν πλεν σαν μισθοφορικος στρατος των ΗΠΑ , τοσο στην ΡΑΚΚΑ .. οσο και σε αλλες Σουνιτικες περιοχες που καμμια σχεση δεν εχουν με ΚΟυρδικο πληθυσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πράγματα είναι απλά.
      Αν δεν σε ενδιαφέρει, μην το διαβάζεις και μην ασχολείσαι.

      Διαγραφή
    2. Μας ενδιαφέρει γιατί ή δημιουργία και επιβίωση του Κουρδιστάν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιβίωση των Κύπριων αδερφών μας.

      Διαγραφή
    3. @Λοστρόμος
      Και φυσικά μας ενδιαφέρει αλλά ίσως, ίσως, όχι υποχρεωτικά για τον λόγο που εύχεστε. Οι θετικοί αντίκτυποι έρχονται από δικούς σου αγώνες και όχι από το αίμα των άλλων. Πού είναι το αντάρτικο στην Κύπρο; Πού χάθηκε το πνεύμα της αντίστασης εναντίον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ παγκόσμιας υπερδύναμης όπως ήταν η τότε Μ. Βρετανία; Μας ενδιαφέρει λοιπόν για το πώς χτίζονται τα κράτη και τονπώς, το κυριότερο, θα επιβιώσουν μετά. Μην εκπλαγούμε αν το, ευχής έργον, ανεξάρτητο Κουρδιστάν ποιήσει την νήσσαν σε ότι αφορά τα δικά μας θέματα. Και πολύ θα κάνει αν έτσι κρίνει. Εμείς περιμένουμε μαρμαρωμένους βασιλιάδες ή κανέναν... Βερκιγκέτοριξ, ακόμα ακόμα και Κούρδους, άλλη δουλειά δεν είχαν οι άνθρωποι, να τρέξουν προς υπεράσπισή μας. Άσε μη θυμηθούν και κάνα Πάγκαλο και πάρουν ανάποδες.

      Διαγραφή
  2. Κε Καλεντεριδη, μια επεξήγηση της σημασίας των Τουρκικών κινήσεων θα βοηθούσε όλους εμάς που προσπαθούμε να διαβάσουμε
    ανάμεσα στις λέξεις, να καταλαβουμε καλύτερα τα γεωπολιτικά παιγνίδια στην περιοχη.
    Μιχάλης Χαραλάμπους
    Κατάρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη
      τα έχω γράψει τόσες φορές.
      Το προχθεσινό μου άρθρο τα λέει.
      Αδιέξοδο.
      Με τέτοιες κινήσεις προσπαθεί να αποφύγει το... μοιραίο.

      Διαγραφή
  3. κύριε Καλεντερίδη μήπως οι Κούρδοι ενεργούν τυχοδιωκτικά,ερχόμενοι σε σύγκρουση και με τη Συριακή κρατική οντότητα και σε περιοχές με απουσία Κουρδικών πληθυσμών;Προσωπικά ανέμενα μια συνεργασία τους με τον Συριακό στρατό.Η ταύτιση των Κούρδων με τις Αμερικανικές προθέσεις δημιουργεί προσδοκία υποστήριξης από εκείνη την πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο
      μην παρασύρεσαι από ανοησίες που γράφει ο ένας και άλλος.
      Αλλοι τα γράφουν από ασχετοσύνη και άλλοι από σκοπιμότητα.
      Οι Κουρδοι μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια.
      Όταν ορκίζονται, δεν ορκίζονται στο Θεό αλλά στους ήρωες νεκρούς τους.
      Ας τους αφήσουμε να αγωνιστούν όπως ξέρουν αυτοί για τα συμφέροντά τους και ας αφήσουμε τους αφορισμούς και τους χαρακτηρισμούς.
      Αυτοί σκοτώνονται κάθε μέρα στα πεδία των μαχών.
      Λες να το κάνουν ως μισθοφόοροι κάποιων;
      Το παιχνίδι είναι δύσκολο και περίπλοκο στη Συρία.
      Εξ όσων γνωρίζω, προσπαθούν να κρατούν ισορροπίες, αλλά αποκλείω να είναι μισθοφόροι του οποίουδήποτε.
      Αυτά είναι ανοησίες και αθλιότητες.
      Έχουν πολύ δυνατούς στρατηγιστές και νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

      Διαγραφή
    2. Δεν θυμάμαι κανέναν νεκρό Κούρδο στην Συρία, πριν τον τρομοκρατικό πόλεμο που ξεκίνησε η δύση στην χώρα αυτή.
      Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλεία έχουν οι Κούρδοι περιοχές της Συρίας που δεν υπάρχει δικός τους πληθυσμός. Μόνοι τους κινήθηκαν προς αυτές, γιατί πολεμούν εκεί και υπό την προστασία ποιών;

      Διαγραφή
    3. @mkane που είδατε αγαπητέ να κινούνται εναντίων της συριακής κυβέρνησης; Εναντίων των περιοχών υπο την κατοχή του ISIS κινούνται. Δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε αυτούς που τους κατέσφαξαν υπο τις οδηγίες της Τουρκίας;
      Αλλά να σου κάνω και εγώ μια ερώτηση: είσαι σίγουρος 100% ότι η Συριακή κυβέρνηση προκειμένου να εδραιώσει / κατοχυρώσει τις πρόσφατες "επιτυχίες" της (από εκεί που όλοι την είχαν ξεγραμένη) δεν θα πουλήσει τους Κούρδους σε νεόκοπους συμμάχους / πρώην εχθρούς;

      Διαγραφή
  4. Ο αγώνας των Κούρδων είναι δίκαιος. Άλλο θέμα αυτό και άλλο θέμα το πως θα προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση (και θα προσπαθήσουν και θα τα καταφέρουν).

    Κάτι παρόμοιο έγινε με την ελληνική επανάσταση και τους Άγγλους. Οι Άγγλοι ήθελαν την ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ώστε η Ρωσία να μη κατέβει στα στενά και γίνει υπερδύναμη. Σύμφωνα με το δόγμα Mckinder η δύναμη που ελέγχει την ευρασία και έχει πρόσβαση στις θερμές θάλασσες, είναι υπερδύναμη. Την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την ανέφερε πολύ έντονα μεταξύ άλλων και ένας από τους πρωθυπουργούς της Αγγλίας ο Benjamin Disraeli (αλλά και ο Marx ήταν εναντίον της ελληνικής επανάστασης αφού όπως έλεγε αποδυνάμωσε την Οθωμανική αυτοκρατορία υπέρ της Ρωσίας).
    Όταν όμως οι Άγγλοι είδαν ότι η Ελληνική επανάσταση με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αργά ή γρήγορα θα διέλυε την Οθωμανική αυτοκρατορία, τότε άλλαξαν σχέδια και υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων (μια διαλυμένη οθωμανική αυτοκρατορία δε θα μπορούσε να κρατήσει τους Ρώσους εκτός μεσογείου). Τα σχέδιά τους ήταν πλέον, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να είναι υπό τον άμεσο έλεγχό τους ώστε η "βαλκανική δίοδος" της Ρωσίας προς τη Μεσόγειο να είναι και πάλι κλειστή.
    Το γεγονός λοιπόν της εκμετάλλευσης του ελληνικού αγώνα από τους άγγλους δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο αγώνας δεν έπρεπε να γίνει και οι έλληνες να απελευθερωθούν.

    https://www.youtube.com/channel/UC6NdTM0yHlX-DuUShBGvVPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά πόσο είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια επιθετική ενέργεια; Το Αφρίν είναι ύπο Ρωσική εποπτεία και τα άλλα δύο ύπο Αμερικανική. Εν τέλει δεν πρόκειται να κάνουν τα στραβά μάτια οι άλλοι που μπήκαν εγγυητές προστάτες. Ούτε και οι Κούρδοι θα ντραπούν να αμυνθούν. Τους βλέπω να φτάνουν τα πόδια στην πλάτη από το τρέξιμο μέχρι να περάσουν απ την απάνω μεριά του τοίχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο περισσότερο Κουρδιστάν τόσο λιγότερη Τουρκία. Δεν ειμαι με κανέναν. Μονο με την Ελλάδα και οτι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.
    Εύχομαι Ούτε μια σταγόνα κουρδικού αίματος χαμένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν κι (καπως άσχετο) οτι βλέπω με κανει αισιόδοξο.Μια μεγάλη Τουρκία φαίνεται πως ειναι πρόβλημα για Όλους. Ακομη κάποιες στιγμές και για την ιδια τη Τουρκία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να το κάνουν αυτό οι Τούρκοι ή πραγματικά βρίσκονται σε αδιέξοδο ή έχουν ήδη πάρει την έγκριση Ρωσία-ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.