30/6/17

Ρέγκλινγκ: Χάσατε 100 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015

«Κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο» είπε ο επικεφαλής του ESM

«Μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα» και εφόσον υπάρξει «συνέχεια του προγράμματος» - Σχολίασε με νόημα τις «πολύ υψηλές προσδοκίες» και το «αφήγημα» της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας για το χρέος πριν το τελευταίο Eurogroup
Στην εκτίμηση ότι η απώλεια των πρώτου εξαμήνου του 2015 για την ελληνική οικονομία ήταν 100 δισ. ευρώ προχώρησε εκ νέου ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. 

«Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει αυτό το νούμερο, των 83 δισ. ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε το χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφήγημα με υπερβολικές προσδοκίες 

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM έριξε εμμέσως την ευθύνη στην κυβέρνηση για την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αναφορικά με το χρέος για... εσωτερική κατανάλωση. Ερωτηθείς γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση περίμενε κάτι περισσότερο από το πρόσφατο Eurogroup αυτό τελικά δεν συνέβη ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε:  «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την δική μου οπτική το  της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαίου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».


Αγορές ναι, αλλά όχι βιασύνη 

Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίστηκε ο κ. Ρέγκλινγκ όταν ρωτήθηκε αν είναι σύντομα εφικτή μια έξοδος στις αγορές. «Πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα. Ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε. Εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».

Τάχθηκε βέβαια υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής: «Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος. Γιατί είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές». 

Απάντηση σε Τζανακόπουλο 

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι δεν είναι η δική του δουλειά να κάνει σχόλια όπως αυτά περί απροθυμίας μερικών υπουργών της κυβέρνησης να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ο κ Ρέγκλινγκ απάντησε: «Δεν είδα αυτά τα σχόλια, δεν μπορώ να σχολιάσω με ακρίβεια αλλά φυσικά ο ESM και το Eurogroup ενδιαφέρονται για τις πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα. Επομένως, δεν ξέρω τι ειπώθηκε ακριβώς και δεν θέλω να το σχολιάσω. Αλλά φυσικά και παρακολουθούμε τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι δουλειά τις κυβέρνησης να παίρνει τις αποφάσεις αλλά ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχουμε περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος στα βιβλία μας, πρέπει να παρακολουθούμε. Είναι νομική μας υποχρέωση να παρακολουθούμε. Ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να παρακολουθούν ακριβώς τα όσα συμβαίνουν εδώ». 
Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Άλλαξε το μοτίβο ο τζουτζές του Σόιμπλε.

    Από την "ζημία" των 80 δίς, τώρα έχουμε το καινούργιο φρούτο βάρους 100 δις από το "χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων" στις αρχές του 2015.

    Βέβαια ουδείς βγάζει τον αναλυτικό λογαριασμό (για ποσά που προκαλούν γέλια λόγω μεγέθους) και πολύ περισσότερο δεν θα τον βγάλει και τώρα, ακόμη και με την νεφελώδη αοριστία του χαμένου μεγέθους, που δεν αφορά βεβαίως την βαρειά ανοησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έννοια πολλών πραγμάτων έχει άλλη ποιότητα ανάλογα με το ποιος καταπιάνεται με κάτι. Π.χ. για τους ψευδοαριστερούς χαχόλους η έννοια χάνω χρήμα έχει σχέση μόνο με τις τσέπες τους. Αφού αυτοί δεν έχασαν τίποτε αντίθετα αυγάτισαν, τότε δεν χάθηκε τίποτε κ. Ρέκλινγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.