29/3/17

Νέο κόμμα - Νέα αναλογία δυνάμεων - Για να σωθεί η Κύπρος

του Άντυ Λοΐζου
Ενώ πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του 2018, οι εν δυνάμει υποψήφιοι άρχισαν ήδη τις διεργασίες για τη συνομολόγηση συνεργασιών.
Κάθε ένας υποψήφιος προσπαθεί να ενισχύσει την υποψηφιότητά του ποικιλοτρόπως, προκειμένου να συμπαρασύρει ψηφοφόρους από άλλους κομματικούς χώρους. Φυσικά, μπορεί να λεχθεί ότι το όλο θέμα είναι απλά μαθηματικά συνυπολογίζοντας τα ποσοστά των κομμάτων. Για μια καλύτερη εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων εκτός των συμμαχιών, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι δύο ακόλουθες παράμετροι.

1. Η ίδρυση του νέου κόμματος, ικανού να συγκεντρώσει μια ομοιογενή και όχι μόνο ομάδα πολιτών.
2. Η τυχόν υπόγεια και μυστική πριμοδότηση ενός κόμματος από άλλο. Αυτό μπορεί να το πράξει κάποιο κόμμα με ισχυρές κομματικές δομές και δυνατότητα ελέγχου ψηφοφόρων μέσα από τους μηχανισμούς του.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ήδη βρίσκεται υπό εκκόλαψη ένα νέο πολιτικό κόμμα υπό την επωνυμία ΕΓΩ - Ο ΠΟΛΙΤΗΣ. Το εν λόγω κόμμα, αν και διαδίδεται ότι δεν θα ενδιαφερθεί για τις προεδρικές εκλογές, εν τούτοις δεν αποκλείεται να υποστηρίξει κάποιο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Το νέο κόμμα έχει σαν στόχο τη μεταμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σύγχρονη χώρα υψηλής τεχνολογίας, όπου το κράτος θα φύγει από την οικονομική και ιδιωτική ζωή, θα είναι ο υπηρέτης του πολίτη και όχι ο αφέντης του και θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.
Το νέο πολιτικό κόμμα έχει ήδη μελετήσει και συντάξει το πρόγραμμά του και έχει καθορίσει επτά στόχους τους οποίους αναλύει και ομολογουμένως είναι πολύ λογικοί και οδηγούν σε καινοτόμες και δημοκρατικές θέσεις. Μέσα από τους καθορισθέντες επτά στόχους (ενοποίηση ρωσικής διασποράς της Κύπρου, κυβερνητικές και πολιτικές διαρρυθμίσεις, επιχειρηματική ελευθερία και οικονομική ανάπτυξη, υλοποίηση του έργου Νέα Κυβέρνηση, ανάπτυξη εθνικών και διαθρησκευτικών σχέσεων, παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη φύση της Κύπρου και συμμετοχή των νέων της Κύπρου στην ενεργό πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας), διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι αποσκοπεί στην ενοποίηση των ευρισκόμενων στην Κύπρο μεταναστών της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) σε ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα. Στο πρόγραμμα του εν λόγω κόμματος αναπτύσσονται οι εντοπισμένες αδυναμίες και τα αρνητικά στοιχεία στη διακυβέρνηση της χώρας μας και προτείνονται τρόποι και διαδικασίες εκσυγχρονισμού της.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο και με δεδομένο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν ταυτότητα απόψεων σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ανεξαρτήτως των ρητορικών και υπερφίαλων δηλώσεών τους περί υφισταμένων διαφορών, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποκλειστεί μια σιωπηρή και υπόγεια πριμοδότηση του ενός από τα δύο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο ούτω καλούμενος ενδιάμεσος χώρος πετύχει και αυτός να είναι στον δεύτερο γύρο.
Φυσικά, όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) πρέπει να εκδώσουν τις δικές τους ενιαίες θέσεις και να καθορίσουν τη γραμμή τους στο Κυπριακό. Το ΕΛΑΜ, με τις δικές του ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό, θα έχει και αυτό έναν ρόλο να διαδραματίσει, δεδομένου ότι τα ποσοστά του ισοδυναμούν περίπου με τη διαφορά των ψήφων που λαμβάνει ο νικητής των εκλογών.
Οι προσεχείς εκλογές δεν θα είναι για κανέναν εύκολη υπόθεση και σίγουρα το νέο κόμμα θα ανατρέψει τα υφιστάμενα ισοζύγια και θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, σε μια νέα και καλύτερη πορεία για την πατρίδα μας, ξεφεύγοντας από την καταστροφική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.