30/3/17

Διεθνής σάλος για διακίνηση κεφαλαίων πρώην συνεργάτη Τραμπ μέσω Λαϊκής

Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η υπόθεση με τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω κυπριακής τράπεζας, από τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του νυν Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ, Paul Manafort. Με το ζήτημα είχε ασχοληθεί πρόσφατα το Associated Press. Σήμερα δίνει τη δική του οπτική το αμερικανικό δίκτυο NBC, με ανταποκρίσεις από την Κύπρο, ενώ στο ενδιάμεσο και μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επαναφέρουν τους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς για την Κύπρο ως «πλυντήριο ρωσικών κεφαλαίων» παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σημείο αναφοράς στο δημοσίευμα του Associated Press για τη συγκεκριμένη ήταν ότι μια από τις εταιρείες με έδρα τη Λευκωσία η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Manafort, έλαβε τον Οκτώβριο του 2009 πληρωμή 1εκατ., δολάρια τα οποία όμως έφυγαν από το λογαριασμό την ίδια μέρα, προς άλλους λογαριασμούς, με ειδικούς να λένε επί του θέματος πως αυτή η αλληλεπικάλυψη λογαριασμών είχε στόχο στο να γίνει δύσκολος ο εντοπισμός των κινήσεων των κεφαλαίων σε περίπτωση ελέγχου.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του NBC τώρα, ο Paul Manafort, του οποίου οι διασυνδέσεις με τη ρωσική ολιγαρχία επίσης ερευνώνται, φέρεται να συνδέεται με τουλάχιστον 15 τραπεζικούς λογαριασμούς και 10 εταιρείες στην Κύπρο, από το 2007 και εντεύθεν, με μια από αυτές τις εταιρείες να ελέγχεται για τις σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως λόγω ορισμένων ύποπτων κινήσεων στους εν λόγω τραπεζικούς λογαριασμούς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα στην κυπριακή τράπεζα, ήτοι στην πρώην Λαϊκή που όμως μετά το κούρεμα έχει περάσει στην Τράπεζα Κύπρου.
Πηγές του NBC κοντά στον Manafort, δήλωσαν πως οι τραπεζικοί αυτοί λογαριασμοί είχαν διευθετηθεί για πελάτες στην Κύπρο «για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς». Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής Τραμπ ισχυρίζεται ότι αυτοί οι λογαριασμοί έκλεισαν πριν περάσει η τράπεζα σε άλλα χέρια ελέω οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, μια εξ αυτών των εταιρειών, με την επωνυμία PEM Advisors Limited, φέρεται να εμπλέκεται σε μια συμφωνία εκατομμυρίων με τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska, ο οποίος με τη σειρά του περιγράφεται ως ένας από εκείνους που ανήκουν στο στενό κύκλο του Πούτιν.
Τι λένε στην Κύπρο
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ το NBC αναζήτησε τους δικηγόρους των εταιρειών του Manafort στη Λευκωσία, όπου ο Κύπρος Χρυσοστομίδης (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης όπως αναφέρεται) αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις και να απαντήσει σχετικές ερωτήσεις.
Στις ΗΠΑ από την άλλη, εφόσον το θέμα παίρνει διαστάσεις, αρμόδιες πηγές είπαν στο δίκτυο πως «υπάρχουν ορισμένες κόκκινες σημαίες στην υπόθεση. Μοιάζει ύποπτο (ότι έχει συμβεί) και κάθε τράπεζα που μάχεται για το ξέπλυμα χρήματος θα έπρεπε να έχει ελέγξει την ιδιοκτησία των εταιρειών στους οποίους ανήκαν αυτοί οι λογαριασμοί».
Γίνεται δε και σαφής αναφορά στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, και την απόπειρά της το 2012 κατά του ξεπλύματος χρήματος, και ενός προγράμματος που ονομαζόταν «Know your client» να γίνουν γνωστές οι κινήσεις των εν λόγω λογαριασμών, με τις πληροφορίες να λένε πως η απόφαση που πήρε τότε ο Manafort, ήταν να κλείσει τους λογαριασμούς.
Τα κεφάλαια της Λαϊκής, στη συνέχεια πέρασαν στην Τράπεζα Κύπρου όπως είναι γνωστό, και η τελευταία με τη σειρά της δηλώνει σύμφωνα με το NBC επί του θέματος πως «ποτέ δεν υπήρχε σχέση με τον κ. Μanafort ή με εταιρείες ή πρόσωπα που συνδέονταν με αυτόν». Επιπρόσθετα συμπληρώνεται πως με τη μετάβαση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου το 2013, δεν συμπεριλαμβάνονταν δραστηριότητες ή λογαριασμοί συνδεόμενοι με τον πρώην επικεφαλή της καμπάνιας Τραμπ.
Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης που τόνισε ότι η μονάδα καταπολέμησης μαύρου χρήματος έχει παραδώσει πληροφορίες για τον Manafort, που με τη σειρά τους έχουν παραδοθεί στους επιθεωρητές του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που ασχολούνται με την υπόθεση.
Το όλο θέμα συζητείται, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ αλλά και όχι μόνο, εκτενώς τις τελευταίες ημέρες εφόσον οι σχέσεις αξιωματούχων του Ντόναλτ Τραμπ με Ρώσους είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα έχουν επιφέρει πλήγμα στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τις πρώτες μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το AP, είχε φέρει στην επιφάνεια στοιχεία για την πληρωμή του Manafort από τον Ρώσο Deripaska, και ένα μέμο για την επιρροή που θα είχε ο πρώτος για λογαριασμού του δεύτερου πάνω στην αμερικανική πολιτική.
Πηγή: nomisma 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.