10/2/17

Ο Τραμπ απορρίπτει το σχέδιο του Ομπάμα να εξοπλίσει τους Κούρδους για την άλωση της Ράκκα

Στρατιώτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) χορεύουν ένα παραδοσιακό χορό στη διάρκεια μια διακοπής μετά από μάχες με το Νταές στα δυτικά της Ράκκα, Photo: ARA News

Wladimir van Wilgenburg | Source: ARA News
Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ απέρριψε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης Ομπάμα να εξοπλίσει τους Κούρδους για να καταλάβουν τη Ρακκα από το Νταές, ανέφερε η Washington Post  την Πέμπτη (2/2/). Ωστόσο, αναλυτές είπαν στο ARA News ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει τελικά να συνεργαστεί με τους Κούρδους για να νικήσει το Νταές στην Ράκκα.
Αρχικά, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να φτιάξει μια δύναμη για να αλωθεί η Ράκκα , αλλά τελικά κατάλαβαν ότι οι Τούρκοι δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια κατάλληλη δύναμη, και ότι οι Κούρδοι ήταν η μόνη επιλογή. Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Τουρκία μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να πάρουν τη πόλη της αλ-Μπαμπ στη βόρεια Συρία, και αναγκάστηκαν ακόμα να αυξήσουν τον αριθμό των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Με μόλις τρεις εβδομάδες στην εξουσία, το Πεντάγωνο ώθησε τον Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους, προειδοποιώντας ότι αν οι Κούρδοι δεν λάβουν τα όπλα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η επίθεση τους μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και ένα χρόνο.

Περαιτέρω, αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζονται εντός της Ράκκα με στόχους στη Δύση. Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, έχουν προγραμματιστεί επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Τουρκία από τη Ράκκα, η de-facto πρωτεύουσα του Νταές.

Η διοίκηση Trump αποφάσισε να μην προχωρήσει με το σχέδιο του Ομπάμα.

Το σχέδιο του Ομπάμα απαιτεί δυνάμεις των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους στη χρήση του νέου εξοπλισμού και τις μεθόδους καταπολέμησης σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, αλλά δεν διέθετε στοιχεία για το πόσα στρατεύματα των ΗΠΑ θα απαιτηθούν και που θα λάβει χώρα η εκπαίδευση, δήλωσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στην Washington Post.

Για την ομάδα του Τραμπ, φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα είχαν καθυστερήσει την έγκριση του σχεδίου, επειδή ήξεραν ότι ήταν ανεπαρκές και δεν ήθελαν να αναλάβουν τις ευθύνες, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλές άλλες επιλογές για την καταπολέμηση του Νταές στη Συρία.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ απλά ζητά την επανεξέταση όλων των επιλογών από το στρατό των ΗΠΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι, εκτός αν η Τουρκία δεσμεύεται να αφιερώσει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, ή να στρατολογήσει περισσότερους Άραβες μαχητές, οι SDF [Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία] παραμένουν ο καλύτερος τοπικός στρατιωτικός εταίρος για το στρατό των ΗΠΑ», λέει στο ARA News ο Nicholas Heras, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή στο Centre for a New American Security.

Κατέληξε: «Αν ο Πρόεδρος Trump θέλει να δεσμεύσει περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας για να επιταχύνει την πτώση της Raqqa, οι αμερικανικές λειτουργικές βάσεις βρίσκονται στο έδαφος των SDF».

Αναλυτές λένε επίσης ότι είναι απίθανο ότι η διοίκηση Τραμπ θα συνεργαστεί με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή με τη Τουρκία.

«Μπορεί να προσπαθήσει, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη, εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το καθεστώς και οι Τούρκοι παραείναι μακριά. Οι επιλογές τους είναι πολύ στενές - και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που έζησε ο Ομπάμα», είπε στο ARA News ο Aaron Stein, ένας senior resident fellow στο Atlantic Council.

Τον Οκτώβριο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι, για την συριακή κυβέρνηση η Ράκκα δεν είναι προτεραιότητα.

«Όσον αφορά την αλ-Ράκκα, φυσικά είναι η αποστολή μας, σύμφωνα με το σύνταγμα και σύμφωνα με τους νόμους, ότι έχουμε να ελευθερώσουμε κάθε σπιθαμή της συριακής γης», είπε ο Άσαντ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό, δεν το συζητάμε. Αλλά το θέμα είναι το πότε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, και αυτό είναι στρατιωτικό, αφορά το στρατιωτικό σχεδιασμό, ποιες είναι οι στρατιωτικές προτεραιότητες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, ο στρατηγός Joseph F. Dunford ο νεώτερος, είναι ο 19ος πρόεδρος των Κοινών Ισταμένων του Επιτελείου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του να εξοπλιστούν οι Κούρδοι, μπορεί να του δοθεί το ελεύθερο από τον Τραμπ, και μπορεί να επιστρέψει σε κάποια παραλλαγή του σχεδίου του Ομπάμα να εξοπλιστούν οι Κούρδοι.

Παρότι οι Κούρδοι δεν λαμβάνουν άμεσα τα όπλα, η αραβική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) προμηθεύονται με βαρέα όπλα, και έλαβαν πρόσφατα τεθωρακισμένα οχήματα από τη συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία για την καταπολέμηση του Νταές στη Ράκκα.

«Τους πόρους που παρέχομε στο Συριακό Αραβικό Συνασπισμό τους έχουν βοηθήσει να καταπολεμήσουν με επιτυχία το Νταές. Και αυτό δεν ωφελεί μόνο τους SDF, αλλά ωφελεί όλα τα έθνη μας, διότι το Νταές είναι ένα βάναυσο εχθρό», είπε την Τετάρτη ο συνταγματάρχης John Dorrian, εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι, ως εκ τούτου, δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ότι οι δυνάμεις των SDF θα «προδοθούν» από τη νέα διοίκηση Τραμπ, και είναι σίγουροι ότι η αραβική συνιστώσα των SDF θα συνεχίσει να λαμβάνει όπλα και εκπαίδευση.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 10.2.2017

Reporting by: Wladimir van Wilgenburg | Source: ARA News


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.