30/1/17

Τουρκοκυπριακές τράπεζες "ώρα μηδέν"


Κυριάκος Πενηνταέξ
Με τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο θέμα των εγγυήσεων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η οικονομική πτυχή της λύσης και ιδιαίτερα η κατάσταση των τουρκοκυπριακών τραπεζών έχει περάσει στο περιθώριο.
Παρόλα αυτά, οι τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν βρίσκονται επί ποδός για να μπορέσουν να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Αλήθεια, μέχρι το τέλος του 2015 οι τουρκοκυπριακές τράπεζες  είχαν κεφάλαια που ανέρχονταν σε 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 180% του ΑΕΠ. Αντίθετα, την αντίστοιχη περίοδο, οι ελληνοκυπριακές τράπεζες διέθεταν κεφάλαια που έφταναν τα 73, 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 420% το ΑΠΕ.

Δηλαδή, ο τραπεζικός τομέας στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο τουρκοκυπριακό. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην κρίση στην Τουρκία στις αρχές του 2000, κατάσταση που οδήγησε πολλές τουρκοκυπριακές τράπεζες στο κλείσιμο.

Ρόλο - κλειδί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τουρκοκυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με την αλήθεια, φαίνεται να διαδραματίζουν οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που έχουν μπει ως εξασφαλίσεις για την παροχή δανείων σε τουρκοκύπριους, μετά την εισβολή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της οικονομολόγου Φιόνα Μούλεν, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τουρκοκυπριακές τράπεζες υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση όμως που οι εποπτικές Αρχές αποφασίσουν το σενάριο του μηδενισμού της αξίας των ελληνοκυπριακών περιουσίων που μπήκαν ως εξασφαλίσεις για τουρκοκυπριακά δάνεια, τότε οι τουρκοκυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα.

Αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το ψευδοκράτος δεν αφήνει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα της κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκοκυπριακών τραπεζών.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.