6/12/16

Να γιατί δεν θα επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα - Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και οδηγεί την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ - Βιβλικές καταστροφές προβλέπει ο πρέσβης Ελεκντάγ

Σιουκρού Ελεκτνάγ: Αν η Τουρκία γίνει μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ και θα υποστεί βιβλικές καταστροφές
του Σάββα Καλεντερίδη
Δημοσιεύουμε σήμερα ένα σημαντικό κείμενο, που αναδεικνύει πτυχές που δεν έιναι γνωστές στην ελληνική πολιτική διανόηση και την κοινή γνώμη.
Πρόκειται για συνένετυξη που παραχώρησε ο πρέσβης επί τιμή, Σιουκρού Ελεκντάγ, στον δημοσιογράφο Ουγούρ Ντουντάρ, μια συνέντευξη που περιστρέφεται γύρω από το θέμα του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, που τίθεται εν αμφιβόλω, μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Τα διαλαμβανόμενα στη συνέντευξη, ακριβής μετάφραση της οποίας ακολουθεί, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ο υπερεννενηκοντούτης Σιουκρού Ελεκντάγ είναι από τα πιο δυνατά διπλωματικά και πολιτικά μυαλά της Τουρκίας.
Σημειωτέον ότι υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον, όπου έθεσε τα θεμέλια του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ, ενώ ένα από τα σημαντικά επιτεύγματά του είναι το "Δόγμα των Δυόμιση Πολέμων", το οποίο εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και από τις Τουρκικές Ένοπλές Δυνάμεις (ΤΕΔ).
Πρόκειται για το δόγμα με βάση το οποίο οργανώθηκαν οι ΤΕΔ τη δεκαετία του 1990, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής, πολεμώντας αυτόνομα σε δυόμιση πολεμικά μέτωπα, ένα με την Ελλάδα, ένα με τη Συρία και μισό με τους Κούρδους.
Υπό αυτή την έννοια, η ανάλυση του Ελεκντάγ και οι προειδοποιήσεις του προς τον Ερντογάν, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της Τουρκίας προς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, σε βαθμό που μας δίνεται το δικαίωμα να υποθέσουν αν οι προθέσεις Ερντογάν είναι πραγματικές ή αν απλώς απειλεί τη Δήση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για λόγους διαπραγμάτευσης.
Κατόπιν αυτών, καλό θα είναι οι Έλληνες αναλυτές να μελετήσουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση και να αναθεωρήσουν ίσως της απόψεις που θέλουν την Τουρκία να επιτίθεται οσονούπω στην Ελλάδα.
Αν μη τι άλλο, μια χώρα που αποπειράται έστω και σε επίπεδο δηλώσεων και εκδήλωσης προθέσεων, να αλλάξει τον γεωπολιτκό προσανατολισμό της και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δεν ανοίξει πολεμικό μέτωπο με μια χώρα του ΝΑΤΟ. 

Σιουκρού Ελεκτνάγ: Αν η Τουρκία γίνει μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης θα υποστεί βιβλικές καταστροφές
Συνέντευξη του πρέσβη Σιουκρού Ελεκντάγ στον δημοσιογράφο Ουγούρ Ντουντάρ
Αγαπητοί αναγνώστες,
Στην τεταμένη ατμόσφαιρα, όπου διαφαινόταν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφάσιζε να παγώσει προσωρινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν  “ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακιστάν Νουσρουλτάν Ναζάρμπαγιεβ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν την ιδέα να συμμετέχει η Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης” σε συζήτηση με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, έφερε στην κορυφή της επικαιρότητας το ερώτημα “H Τουρκία στρέφεται προς την Ασία;
Ο Οργανισμός Συνεργασίας Σαγκάης έχει μια δομή που δίνει βάση στην ασφάλεια, αποτελείται από αυταρχικά κράτη και επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν συνοριακές διαμάχες και στην πρόληψη της τρομοκρατίας. Ο εν λόγω οργανισμός δεν έχει εμφανίσει καμία πρόοδο στο στόχο που έχει θέσει για δημιουργία μιας κοινής αγοράς και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών που τον απαρτίζουν. Από την άποψη αυτή, δεν μοιάζει ακόμη με έναν οργανισμό που έχει παρόμοια λειτουργία και δράση με την ΕΕ και θα πορεί να καλύψει τη θέση της. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσιάζει τον  Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης ως μια σοβαρή επιλογή που θα μπορέσει να αντικαταστήσει την επιλογή της ΕΕ.
Για το λόγο αυτό, στη συζήτηση που θα κάνουμε με τον σοφό διπλωμάτη, συνταξιούχο πρέσβη Σουκρού Ελέκνταγ, θα αναζητήσω μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα “Αν αποτελεί ο Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης μια εναλλακτική λύση για τηνΤουρκία”.
Αξιότιμε κ Ελέκνταγ, τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η Τουρκία αν γίνει μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (ŞE): Προσωπικά, για το λόγο ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και το παγκόσμιο γεο-οικονομικό κέντρο ρέπει προς την Ασία, βρίσκω λογικό και απαραίτητο να έχει η Τουρκία ένα στενό διάλογο με τον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης και όσο το δυνατόν πιο στενές σχέσεις με τις χώρες της Ασίας. Αλλά αν γίνει πλήρες μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης, θα καταστήσει αναγκαίο να επωμιστεί και να αναλάβει καθήκοντα που δεν συνάδουν με το εθνικό της συμφέρον και να υιοθετήσει μια διαφορετική οπτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας πω στην αρχή την τελευταία μου κουβέντα. Το να γίνει η Τουρκία μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης λόγω αντίδρασης, δηλαδή λόγω απογοήτευσης και λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει στης σχέσεις της με την ΕΕ, είναι μια ζημιοφόρα συμπεριφορά. Γιατί μια τέτοια επιλογή δεν σημαίνει μόνο αλλαγή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Σημαίνει ότι η Τουρκία αντιστρέφει τις εδώ και 200 χρόνια προσπάθειές της να προσανατολιστεί και να στραφεί προς τη Δύση. Επίσης, η πλήρης ένταξη στον ΟΣΣ, είναι ασύμβατη με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Από την σκοπιά αυτή, η πλήρης ένταξη στον ΟΣΣ, θα σημαίνει διακοπή των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και αυτό σημαίνει ότι η Τουρκια θα αποκοπεί από τη Δύση. Σε αυτήν την κατάσταση η Τουρκία θα υποστεί καταστροφικές ζημιές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας.

Η ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΣ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΠΗΓΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ
UĞUR DÜNDAR (UD): Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλέιψει υποχρεωτικά το ΝΑΤΟ, για να γίνει μέλος του ΟΣΣ;
E): Οποσδήποτε!.. Οι δεσμεύσεις της Τουρκίας μέσα σε αυτές τις δύο συμμαχίες είναι αντικρουόμενες, δεν συνάδουν και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Το NATO είναι μια αμυντική συμμαχία. Το Άρθρο 5 της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου μια επίθεση που θα δεχτεί μια χώρα μέλος, θεωρείται επίθεση ως προς όλες τις χώρες και οφείλουν να απαντήσουν ενεργά όλες μαζί σε αυτή την επίθεση, δεν επιτρέπει την πλήρη ενταξη της Τουρκίας στον ΟΣΣ. Αν ρίξουμε μια ματιά στην αξιολόγηση απειλών του ΝΑΤΟ, αυτό γίνεται ολοφάνερο. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016, τονίστηκε ότι η Ρωσία που είναι συμπροεδρεύουσα του ΟΣΣ (η Κίνα είναι επίσης συμπροεδρεύουσα) είναι “ενεργή πηγή απειλής” προς τη Δύση. Τονίστηκε επίσης ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε εδάφη χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ, ότι προσπαθεί να υλοποιήσει τους πολιτικούς της στόχους με απειλές και βία, και αποφασίστηκε να ληφθούν ενεργά στρατιωτικά μέσα απέναντι σε αυτή την απειλή. Υπενθυμίζουμε ότι όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στον ΟΣΣ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Jens Stoltenberg, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν και του είπε “Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία, δεν θα κάνει τιποτα που θα υποβαθμίσει την κοινή υπεράσπιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, δηλαδή αυτά που επιβάλλει το Άρθρο 5”. Το τονίζω αυτό. Αυτά τα λόγια δεν είναι ένα αίτημα, αλλά μια προειδοποίηση που μας έγινε με διπλωματική γλώσσα, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στον ΟΣΣ, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ...

(UD): Ας  υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποχωρεί από το ΝΑΤΟ. Τι θα χάσει σε αυτή την περίπτωση;

ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
E): Μια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση, θα έχει δυο βασικά αποτελέσματα:
Πρώτον, θα διακοπούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Δυτικό κόσμο. Γιατί η συμμαχία του ΝΑΤΟ, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας, αποτελεί επιπλέον τον πιο σημαντικό πολιτικό δεσμό μεταξύ Τουρκίας και Δύσης.
Δεύτερον, θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα οι σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Διότι τα τρία τέταρτα των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Αυτά σημαίνουν ότι η αποκοπή της Τουρκίας από το Δυτικό κόσμο καθώς και ο τερματισμός των σχέσεών της με την ΕΕ, θα έχουν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί σοβαρές ζημιές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας. Διότι το μισό εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας είναι με την ΕΕ. Το 75% των ξένων επενδύσεων που γίνονται στην Τουρκία, προέρχονται από την ΕΕ, και το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών έρχεται απο την Ευρώπη. Αν προσθέσουμε και τις ΗΠΑ στα παραπάνω, τότε δημιουργείται μια τεράστια οικονομική και εμπορική πηγή από την οποία επωφελείται η χώρα μας. Αν η Τουρκία συμμετάσχει στον ΟΣΣ και στρέψει την πλάτη της σε αυτήν την πηγή, θα υποστεί καταστροφικές ζημιές που θεν θα μπορέσει να τις αναπληρώσει από αλλού. Αν δώσω ένα αριθμητικό παράδειγμα, η κατάσταση θα φανεί έντονα. Το ύψος των εξαγωγών της Τουρκίας το 2015 ήταν 61,6 δισ στις χώρες της ΕΕ και μόνο 7,5 δις στις χώρες του ΟΣΣ. Σε σύγκριση με αυτό, οι εισαγωγές απο ΕΕ είναι 79 δις και απο ΟΣΣ 47.5 δις. Στην περίπρωση αυτή, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου με την ΕΕ είναι 17,4 δις, ενώ με τον ΟΣΣ είναι 40 δις δολάρια. Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν ότι το 75% των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας προέρχονται απο την Ευρώπη, βλέπουμε το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί η Τουρκία σε περίπτωση που χάσει την αγορά της ΕΕ.
(UD): Για να αναπτυχθεί και να πλουτίσει η Τουρκία, πρέπει να κάνει περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές και να έλξει περισσότερους τουρίστες. Με τους αριθμούς που παραθέσατε, είναι ολοφάνερο ότι η επιλογή του ΟΣΣ δεν θα προσφέρει στην Τουρκία αυτές τις ευκαιρίες. Γιατί λοιπόν ο ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί και λέει “ Αν ενταχθούμε στον ΟΣΣ, θα πάρουμε μια ανάσα”;

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΣΣ
E): Όσον αφορά τον ΟΣΣ, θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, η ελευθερία του τύπου, η δημοκρατία, είναι αξίες που δεν έχουν και πολύ σημασία για τον ΟΣΣ. Από αυτήν την κατάσταση πηγάζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν λέει “ Αν ενταχθούμε στον ΟΣΣ θα πάρουμε μια ανάσα”.
Σε μια περίοδο όπου η Δημοκρατία της Τουρκιας αντιμετωπίζει την πιο έντονη τρομοκρατική απειλή, το γεγονός ότι η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ότι δεν κινείται με τα παγκόσμια πρότυπα δικαίου και δικαιοσύνης, και ότι δεν πρέπει να καταπατούνται ελευθερίες κατά τη μάχη της ενάντια στην τρομοκρατία, εκνευρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν και στρέφεται στον κόσμο της Ασίας, δηλαδή στον ΟΣΣ, όπου δεν θα γίνεται στόχος καμίας κριτικής στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Όμως η ΕΕ και η Δύση, που δεν δείχνουν στην Τουρκία την κατανόηση που η ίδια περιμένει, έχει πλεόνασμα ανθρωπίνων αξιών και προτύπων Δικαιοσύνης και λειτουργίας του κράτους δικαίου. Η απομάκρυνση από την κοινές αξίες της ανθρωπότητας, θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια διεφθαρμένη τριτοκοσμική χώρα και σε μια χώρα με σκοτεινό μέλλον. Για να το συνοψίσω, το να γίνει η Τουρκία μέλος του ΟΣΣ, ως εναλλακτική λύση, λόγω των προβλημάτων που έχει με την ΕΕ και της απογοήτευσης που βιώνει, είναι σαν να κάνει αυτό που λέμε “θυμώνω με τον άπιστο και παραβιάζω τη νηστεία μου”. Με λίγα λόγια, ο ΟΣΣ δεν λύνει κανένα πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή για την Τουρκία!

(UD): Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε “Η διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ θα προκαλέσει ζημιά στην Τουρκία, το παραδέχομαι, αλλά η ζημιά που θα προκληθεί στην Ευρώπη είναι 3-5 φορές μεγαλύτερη. Αν δεν υπάρξει η Τουρκία, οι πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, θα εισβάλλουν στην Ευρώπη”. Είναι σωστή αυτή η άποψη;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠ’ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ
E): Η πρώτη πρόταση αυτής της άποψης είναι εντελώς λανθασμένη! Η αποκοπή της Τουρκίας από την ΕΕ, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Τουρκία απ’ ότι στην Ευρώπη. Ο κύριος Γιλντιρίμ δεΝ λαμβάνει υπ' όψη του  το γεγονός ότι μια αποκοπή, όπως εξήγησα και προηγουμένως, θα προκαλέσει πλήρη οικονομική κατάρρευση. Για το λόγο αυτό, η προσέγγιση της Άγκυρας στη βάση της λογικής “Αν τους πιέσουμε, η ΕΕ θα κάνει πίσω”, είναι εντελώς λανθασμένη. Όσο για τις απειλές του Προέδρου “Τι μας νοιάζει αν πείτε όλοι όχι, αν το παρατραβήξετε, θα ανοίξουμε τα σύνορα”, θεωρώ ότι  τέτοιου είδους εκφράσεις, αποδυναμώνουν τον ισχυρισμό μας ότι “Δεχτήκαμε στη χώρα μας 3 εκτομμύρια Σύριους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους”. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι αν υλοποιηθεί αυτή η απειλή ως αμοιβαία επίδειξη δύναμης, θα προκαλέσει δραματικές και μη ανθρωπιστικές εξελίξεις. Είναι υπαρκτή η πιθανότητα, το Συμβούλιο Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, να κινηθεί με λογική και να μη λάβει υπ’ όψιν την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ με σκληρή γλώσσα και να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες της ΕΕ, για να εξασφαλίσει αυτό το ζήτημα. Στις συναντήσεις αυτές πρέπει να επιδείξει την πίστη της στην ανωτερότητα του νόμου και του Δικαίου και τη δέσμευσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στην στρατηγική της για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ούτως ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την υλοποίηση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για το προσφυγικό,  εξαλείγοντας τα μειονεκτήματά του.
 Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης

21 σχόλια:

  1. άντε παιδιά με το καλό να πάτε ...στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης ... καλό δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οπως οταν φυγαμε και μεις απο το ΝΑΤΟ ελεω τσαμπουκαλη Καραμανλη

      Διαγραφή
  2. Εκεί δε θα πάει στην ΕΕ δε θα πάει με τη Ρωσία εχει λυκοφυλία με το Ισραήλ το ίδιο φυλάκισε και ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού. Η όλη κατάσταση θυμίζει τον σκορπιό γύρω απ τη φωτιά που στο τέλος αυτοδηλητηριάζεται για να την αποφύγει. Ένα μαντρωμένο σκυλί, θυμωμέο έτοιμο να ξεχυθεί προακαλώντας όσο ζημιά μπορεί πριν θανατωθέι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μου φαίνεται κι εμένα,αγαπητέ Κώστας,απολύτως αληθινό και πραγματικό.Ανάγκη για ύψιστη επιφυλακή από Ελλάδα,σίγουρα...

      Διαγραφή
  3. Κατά τη γνώμη μου η στροφή προς Ρωσία και Κίνα ίσως σώσει την Τουρκία από το διαμελισμό τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει (βλέπε παλαιότερους χάρτες της Μέσης Ανατολής) ΑΝ και μόνο ΑΝ η Ρωσία και η Κίνα την θέλουν ενιαία.Δεν ξέρω όμως κατά πόσο ο Οργανισμός της Σαγκάης(κυρίως Ρωσία και Κίνα) θέλει ενιαία Τουρκία...Και δεύτερον δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει μία τέτοια στροφή τεχνικά.Μη ξεχνούμε ότι υπάρχει και μία νέα είδους συμφωνία Γιάλτας μετά την Ουκρανία...
    ΥΓ:Η μη είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη γνώμη μου εξυπηρετεί την Τουρκία.δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλει να μπει στην ΕΕ όταν οι περισσότερες χώρες θέλουν να βγουν ! Αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ σε 10 χρόνια θα διαλυθεί οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταματήστε να υποτιμάτε τους Τούρκους !!! Και επίσης , τι σχέση έχει ο Σουκρού Ελέκνταγ με τον Ταγιπ ?????? Ας λάβουμε υπ όψιν τα πάντα και ας ετοιμαζόμαστε για τα πάντα !! Τα μάτια ανοιχτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστος ο νικος.θελω να δω μολις γινει το επεισοδιο τι θα λεει ο κυριος καλεντεριδης αξιος αξιωματικος κατα τα αλλα κ σεβαστος απολους μας.προετοιμαζει εδω κ 2 μηνες την κοινη γνωμη της χωρας του κ απειλει την νοτιοανατολικη πτερυγα του νατο με κριση για ανταλαγμα το κουρδικο μολις δεν του δωσουν οτι θελει θα κανει την κινηση του.καθημερινα σχεδον προκαλουν για να κανει καποιος το λαθος ειδικα στον αερα να δημιουργησει κριση γιατι το κανει αυτο αν δε θελει να επιτεθει εστω σε περιορισμενο χωρο στο αιγαιο.μην τσιμπατε ειναι θεμα χρονου απλα απορω με τον καλεντεριδη παντως.μακαρι να χει δικιο κ εμεις να πεσουμε εξω.

      Διαγραφή
  5. Φαινεται ότι ο υπέργηρος Σουκρου ανελαβε την τελευταια του αποστολή ως 'υπνωτιστης' της Ελληνικης κοινης γνωμης ετσι ώστε ο γαλουχημένος με τις ιδεες και τα σχεδια του,οπως περιγράφετε στο βιογραφικο του,Ερντογκαν να ετοιμάζεται ανενόχλητος για την τελικη για εμας αναμετρηση.
    Αλλωστε το στρατηγικο βαθος του Νταβουτογλου δεν είναι τιποτα άλλο παρα το περιτύλιγμα των πραγματοποιηθεντων προτασεων του Σουκρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Αν μη τι άλλο, μια χώρα που αποπειράται έστω και σε επίπεδο δηλώσεων και εκδήλωσης προθέσεων, να αλλάξει τον γεωπολιτκό προσανατολισμό της και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δεν (θά) ανοίξει πολεμικό μέτωπο με μια χώρα του ΝΑΤΟ».
    Μακάρι. Ἀλλά :
    Μήπως ἀντιθέτως, ὅσο ἡ Τουρκία εἶναι ἀκόμη στό ΝΑΤΟ, τό ὁποῖο δέν προστατεύει μέλη του, ἀπό ἐπίθεση ἄλλου μέλους, μήπως λοιπόν ἐπιχειρήσει νά κερδίσῃ ἐδαφικά καί γεωπολτικά ὀφέλη, σέ βάρος μας, ὥστε νά διαπραγματευθῆ στήν συνέχεια ἑκατέρωθεν μέ περισσότερες ἀξιώσεις γιά ὑποστήριξή της, πάλι σέ βάρος μας ἀλλά καί γενικώτερα;
    Κι ἄν ἔχῃ βάλει πράγματι πλώρη ὁ Ἐρντογκάν, στό νά ἀλλάξη ἡ Τουρκία γεωπολιτική ἔνταξη; Μέ τήν κατ’ἀρχήν συμφωνία τῆς Μόσχας; Ἄν μᾶς ἐπιτεθῆ, αὐτό θά εἶναι καί ἀπόδειξη ὅτι ἐπίκειται ἡ ἔνταξή της στό ἄλλο μπλόκ (ὅπου εντασσσόμενη θά κρατήσῃ τά τυχόν κεκτημένα, πρᾶγμα πού τότε θά συμφέρῃ καί τήν Ρωσία ! ). Πρός τοῦτο, τῆς ἀρκεῖ νά γίνῃ ἔτσι ἡ ἐμπλοκή ὥστε α) νά εἶναι ἀκόμη στό ΝΑΤΟ, β) νά τά βροντήξη μέ τό πού τό ΝΑΤΟ θά τῆς πεῖ νά δώσῃ πίσω ὅ,τι τυχόν κατέλαβε. Αὐτά γιά νά τά ἐπιτύχῃ τῆς φθάνει τῆς Τουρκίας νά μήν εἶναι σαφές στό διεθνές πεδίο ποιός φταίει (π.χ. ἀπό μιά ἐν θερμῶ ἀντίδραση τοῦ Καμμένου, ἐξ οὗ καί οἱ προσωπικές ἐπιθέσεις ἐναντίον του ἀπό τόν τουρκικό τύπο κλπ., προσφάτως) καί βέβαια νά μήν μπορέσῃ νά φθάση τό πράγμα σέ καθολικό πόλεμο. Καί ἔτσι, ἕνας περιορισμένος πόλεμος ἄν ἀποβῆ σέ βάρος μας θά δικαιολογήσῃ τήν τελική στροφή της. Τό ἴδιο καί σέ περίπτωση πού ἀποβῆ σέ βάρος της.
    Αὐτά, νομίζω ὅτι εἶναι χρήσιμα νά τεθοῦν στόν ΝΑΤΟ ἤδη ἀπό τώρα, ὥστε νά ἀλλάξῃ ἔστω σέ κατώτερο ἐπίπεδο, καί πάντως στά Ἐλληνοτουρκικά, τό βασικό δόγμα τῆς αὐτο-καταστροφικῆς γιά πραγματική συμμαχία ἑρμηνείας τοῦ ἄρθρου 5 πού ἐπινόησε τό 1974 ὁ Κίσσινγκερ γιά νά πλήξη τήν Ἑλλάδα καί τήν Κύπρο - αὐτός ὁ ἄνθρωπος, πού ὁ Θεός νά τόν ἐλεήσῃ (ναί, καί αὐτόν), μοῦ φαίνεται ὅτι συχνά σκέπτεται ξεκινώντας μέν ἀπό τήν φύση τῶν πραγμάτων, ἀλλά στό «διά ταῦτα» εὐθέως ἀνάποδα – συνήθως μετά ἀπό ἕνα του λογικό ἅλμα, π.χ. μία αἴολη ἐπίκληση αὐξήσεως ἤ μειώσεως "ἐθνικῆς" ἰσχύος.
    Δηλαδή πρέπει νά ἰσχύσῃ αὐτό πού ἡ καλόπιστη ἀνάγνωση τοῦ ἄρθρου 5 τῆς Συμφωνίας περί ΝΑΤΟ βγάζει, ὅτι ἡ ὑποχρέωση κοινῆς ἀμύνης περιλαμβάνει τήν κοινή ἄμυνα ὅλων τῶν ὑπολοίπων κρατῶν μελῶν, σέ περίπτωση πού κράτος μέλος –φυσικά, προδίδοντας τήν συμμαχική ἀλληλεγγύη - στραφῆ κατά κράτους μέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα συμφωνήσω με την ανάγνωση. Ο Ελεκνταγ αναφέρεται στην πιθανότητα που ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει πραγματικότητα τις απειλές του και τα ενταχθεί στο σύμφωνο της Σαγκάης. Αυτό όμως δεν συνδέεται επουδενί με τα ελληνοτουρκικά.

    Καταρχάς, πιστεύω πως ο Ερντογάν απλώς χρησιμοποιεί το συμφωνο της Σαγκάης ως διαπραγματευτικό όπλο εναντίον της ΕΕ όπως και τους λαθρομετανάστες. Αυτό αποτελεί και μέσο πίεσης στην Αμερική για να πιέσει την ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία αλλά και για να πιέσει τους Αμερικάνους στο Κουρδικό. Από εκεί και μετά η Τουρκία δεν χρειάζεται να ενταχθεί στο σύμφωνο της Σαγκάης για να αποκτήσει στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία. Η Τουρκία είναι ήδη η χώρα που μοιράζεται τεράστια συμφέροντα με την Ρωσία ενώ και στο Κουρδικό θα ξαναπάνε χέρι χέρι είναι δεδομένο μόλις φύγει από τη μέση το Ισλαμικό κράτος εκτός και αν οι Κούρδοι παίξουν τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά σωστά και με τους Ρώσους. Ωστόσο, θα είναι πολύ περίπλοκο να αποδεχθεί ο Άσαντ καρατόμηση της Συρίας αλλά και η Ρωσία ένα φιλοαμερικανικό Κουρδιστάν με έξοδο στη θάλασσα. Αλλά εκεί μένει να δούμε τι θα γίνει. Από εκεί και μετά όσον αφορά την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν είναι περικυκλωμένος και αυτοπαγιδευμένος ωστόσο δεν είναι επιλογή του να τα βρει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν ξέρω γιατί ίσως για να κερδίσει με το μέρος του τους γκρίζους λύκους ίσως γιατί γενικά στην Τουρκία μας θεωρούν ως τον προαιώνιο εχθρό ίσως γιατί πιστεύει ότι μπορεί εδώ να κερδίσει όσα χάσει ανατολικά ίσως γιατί απλώς αυτός είναι ο σχεδιασμός του όλα ή τίποτα όπως λέει, η ουσία είναι ότι εμάς στην Τουρκία όλες οι πολιτικές δυνάμεις μας βλέπουν σαν τον απόλυτο εχθρό! Επιπλέον, Η Τουρκία προετοιμάζεται 20 χρόνια για πόλεμο με την Ελλάδα και όταν λέω πόλεμο δεν εννοώ ολοκληρωτικό πόλεμο, άλλωστε ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για την θράκη ούτε για έδαφος της κυρίας Ελλάδος, ενδιαφέρεται όμως για θάλασσα και νησιά! Εκεί ξέρει ότι εύκολα θα εκκαθαρίσει τον πληθυσμό και θα τον ανταλλάξει με εποίκους. Αν καταλάβει νησιά δύσκολα θα τα χάσει ειδικά από μια Ελλάδα που παραπαίει πολιτικά και ηθικά που δεν θέλει να αμυνθεί και να πολεμήσει! Η τουρκία προετοιμάζει το ναυτικό και την αεροπορία εδώ και 20 χρόνια για να εισβάλλει σε νησιά, όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά της προγράμματα στοχεύουν στην κυριαρχία στη θάλασσα και στον αέρα και μάλιστα με όπλα πρώτου πλήγματος, άρα ποτέ δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος οι Κούρδοι. Άλλωστε τα έχουν γράψει οι ίδιοι! Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή ενώ και οι συγκυρίες είναι ιδανικές. Πρώτον, η Αμερική δεν επεμβαίνει στο εξωτερικό, δεύτερον η ΕΕ δεν υφίσταται παραπαίει και ασχολείται με άλλα θέματα όπως η Ρωσία και τα εσωτερικά ζητήματα, η Ρωσία δεν έχει κάποιο συμφέρον στο Αιγαίο που να απειλείται από το αν η Τουρκία καταλάβει δυο νησιά σαν την Χίο και το Καστελόριζο, αν πετύχει ο Ερντογάν θα έχει κερδίσει ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί για το Αιγαίο και την Κύπρο και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει με τι θα το ανταλλάξει και αν, εάν και εφόσον πετύχει τα σχέδια του, αυτή τη στιγμή έχει πληθυσμούς προσκείμενους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τους οποίους δεν ξέρουμε πόσοι είναι ετοιμοπόλεμοι, σήμερα είδα ένα βίντεο στο άθλιο σάιτ του Βαξεβάνη που παρουσίαζε 32 "πρόσφυγες" στο Καστελόριζο που ο Θεός να τους κάνει πρόσφυγες, πόσο στρατό έχουμε στο Καστελόριζο; Μιλάμε για έναν πληθυσμό στα νησιά 17000 ανθρώπων από τους οποίους οι 3000 να είναι ετοιμοπόλεμοι έχουμε τεράστιο πρόβλημα ενώ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο πολιτικό απέναντί του και καλύτερη παράταξη για να πετύχει τους στόχους του. Εδώ σήμερα έβγαλε ανακοίνωση ο μισός Σύριζα ότι είναι προκλητικό να συνεδριάζει όργανο της βουλής των Ελλήνων σε ελληνική επικράτεια! Εδώ είναι να κάνει κανείς το σταυρό του με τα δυο του χέρια ενώ το ίδιο είπε και η αντιπολίτευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μόνος τρόπος να μην επιτεθεί ο Ερντογάν είναι να ξέρει ότι αν το κάνει θα καταστραφεί από εμάς και όχι από το σύμφωνο της Σαγκάης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από εκεί δεν έχει να φοβάται τίποτα, η Κύπρος το αποδεικνύει. Πρέπει να ξέρει ότι αν το αποτολμήσει θα συντριβεί ότι θα βουλιάξει ο στόλος, θα καταστραφούν οι υποδομές του, θα πέσουν τα μισά του αεροπλάνα σε λίγες ώρες, αλλιώς θα το κάνει. Αυτό είναι το μόνο που τον κρατάει ακόμα, πιστεύω ότι το αρχικό του πλάνο ήταν να ασχοληθεί με την Ελλάδα λίγο αργότερα που θα ήμασταν ακόμα πιο αποδυναμωμένοι και αυτός πιο ισχυρός αλλά η εσωτερική κατάσταση στην τουρκία και η επείγουσα ανάγκη να βρει έναν εχθρό για να ενώσει την διχασμένη Τουρκία άμεσα επισπεύδει τις καταστάσεις. Εγώ προσωπικά θα ήμουν σε τεράστια επιφυλακή ειδικά κατά την περίοδο των Γιορτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομιζω οτι κρινουμε τον τουρκο με δικα μας κριτηρια. δεν τον νοιαζει αν χασει ολο τον στρατο του αρκει να πετυχει αυτο που θελει. και θελει να κατακτησει εδαφος ωστε να μας συρει σε διαπραγματευσεις.

      Διαγραφή
  9. Ο Ερντογάν και η Τουρκία(αυτά τα δύο πάνε πλέον μαζί) είναι με την πλάτη στον τοίχο.Ή ο Ερντογάν θα κάνει μια απίστευτη κωλοτούμπα και θα ξεχάσει τον Οθωμανικό Μεγαλοϊδεατισμό προσκυνώντας τη Δύση και το Σιωνισμό που αυτή τη στιγμή (αλλά και πάντα) κατά τη γνώμη μου είναι οι μεγαλύτεροι του εχθροί ή σαν το άγριο ζώο που είναι εγκλωβισμένο θα κάνει οποιαδήποτε παράλογη ενέργεια για να συντηρήσει το όραμά του που είναι μια μεγάλη και ακηδεμόνευτη Οθωμανική Τουρκία.
    Όποιος πιστεύει ότι τύποι σαν τον Σουκρού επιβάλλουν άποψη στον σουλτάνο δεν έχει ψυχολογήσει σωστά το τι πιστεύει ότι είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που θεωρεί τον ευατό του σαν συνεχιστή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σαν επανιδρυτή του Χαλιφάτου. Και ναι η Ελλάδα για έναν τέτοιο "τύπο" φαντάζει σαν εύκολη λεία για να ξεπεράσει εθνικά μια κρίση δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που είναι ο κατεξοχήν ένας κινδυνος για την ακεραιότητα της Τουρκίας. Τα σύνορα θα ξαναδημιουργηθούν, η Λωζάννη αποτελεί ήδη παρελθόν, η συμφωνία Sykes-picot τελείωσε. Όλοι "χτίζουν"θέσεις για την επόμενη μέρα που θα έχει σίγουρα Κουρδιστάν αλλά όλη η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια θα "αναδιοργανωθούν". Νομίζω ότι και σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα , την Ελλάδα μας , στο παρασκήνιο κάποιοι εργάζονται για να μην καταντήσουμε σαν την Τουρκία δηλαδή διαμελισμένοι. Και μάλλον από ότι φαίνεται αυτή η κακόμοιρη και ταπεινωμένη χώρα μέσα από πολλές "καραμπόλες" και γεωπολιτικά,οικονομικά και ενεργειακά "παιχνίδια της Μοίρας" στο τέλος θα βγει κερδισμένη. Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο το αρθρο αυτο ,που στην ουσία αναλύει τις σχεσεις της γείτονος με τους δυτικούς και τους ανατολικους σχηματισμούς απο την οπτική ενος Τούρκου διπλωμάτη ,σε καμια περιπτωςη δεν αναιρει τις προθεσεις που συνεχώς ορέγεται απέναντι μας.Δε μιλαμε για μακροχρόνια σύρραξη αλλα για τη γνωςτη τυπου ιμιων πρακτική δημιουργίας γκρίζων περιοχών .
    Σαββα μακαρι να αποδειχθεί οτι εχεις δικαιο αλλα οπως εχω πει και αλλου το τυρακι ειδικα της ενέργειας της περιοχής μας σε συνδιαζμο με τα εσωτερικά του θεματα ( πολιτικά και κυριως οικονομικα) εν συνδιαςμο με τις δικές μας ανεπάρκειες ,τον εχουν βαλει σε ισχυρούς πειρασμούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγω παλι θα προτεινα να εκπαιδευτουν και να επιστρατευτουν οι απανταχου τσαμηδες να σωσουν την ελλαδα απτον κακο λυκο: την τουρκιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνήθως όταν κάνουμε αναλύσεις σε θέματα τόσο ακανθώδη και καθοριστικά για το μέλλον και τη ζωή μας δεν προσωποποιούμε και δεν απλουστεύουμε την πολιτική ενός κράτους,και μάλιστα τόσο μεγάλου,όπως η Τουρκία και σε περιοχή τόσο σπουδαία,από γεωστρατηγικής άποψης,η ίδια νοοτροπία πρέπει να μας διακατέχει και όταν αναφερόμαστε και στην δική μας πατρίδα.....(λες και παίζουν τα παιδία).
    Γεγονός πάντως είναι ένα,ότι οι(δολοφονικές) "εξυπνάδες" της Κλίντον και του Ομπάμα τίναξαν στον αέρα την πολιτική...της δυτικής αλαζονείας.
    Η Ρωσία κάτι τέτοιο δεν το συγχωρεί. ΕΥΤΥΧΩΣ!!!
    Η USA πλέον σε συνεννόηση με το αντίπαλο δέος σε Ευρώπη και Μ.Ανατολή συντάσσεται με τα κελεύσματα του Ρωσικού απαράτ και ετοιμάζονται να διαμελίσουν την Τουρκία.
    Ήδη η Τουρκία είναι διαμελισμένη στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς,κι αυτήν την στιγμή προσπαθούν να ¨χρυσώσουν¨το χάπι στους λαούς της Μ.Ασίας,για να μείνουν ικανοποιημένοι και να ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ,αφού περιμένουν άλλες περιοχές του πλανήτη ...τακτοποίηση.
    Η Τουρκία έχασε και τελείωσε,και πολύ κράτησε.
    Ή έτσι ή αλλιώς ο Ερντογκάν με το κόμμα του είναι ο μοιραίος άνθρωπος της Τουρκίας, καθότι αμόρφωτος,ύπουλος και παιδαριώδης,γι΄αυτό και ΥΠΟΧΕΙΡΙΟΣ,των καταστάσεων και των πολιτικών που φτιάχνουν τις καταστάσεις.....
    ...Και ο Τσίπρας είναι αμόρφωτος ύπουλος και παιδαριώδης με όλο το συνονθύλευμα του!!!! Η διαφορά όμως έγκειται στο ότι ο Αλέξης είναι μαριονέτα και μάλιστα χειραγωγημένη από τους ηλίθιους...Γερμανούς,γιατί και κατά τη μεριά των αιώνιων ηλιθίων κάτι ετοιμάζεται...
    Στο σύγχρονο γίγνεσθαι οι εκπρόσωποι των κρατών-εθνών δεν θα΄πρεπε να "παίζουν" έτσι προκλητικά και ξεδιάντροπα όπως οι προαναφερθέντες "πολιτικοί ταγοί",γιατί τους τρώει το μαύρο σκοτάδι και μαζί μ΄αυτούς καμιά φορά και την χώρα που εκπροσωπούν.
    Η εξαίρεση με την Ελλάδα είναι ότι ο Λαός της μίλησε και μίλησε σωστά στην κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας,παρά την άτιμη δόλια και πρόστυχη συμπεριφορά των δυτικών πολιτικών,και των ντόπιων καθαρμάτων.(Το ωραίο είναι όλοι αυτοί οι απατεώνες,με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΧΙ φέραν τα πάνω κάτω,κι ο πλανήτης Γη έμεινε ΑΝΑΥΔΟΣ).....
    Αυτό ήδη το πληρώνουν,και θα φανεί πόσο ακριβά θα το πληρώσουν...
    ....Το ύφος μου είναι οξύ και κατηγορηματικό,αλλά η εποχή μας χαρακτηρίζεται απ΄το γρήγορο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών,προς αποκατάσταση της τάξης και τον παραδειγματισμό των υπαιτίων,για να μη διασαλεύεται κάθε λίγο και λιγάκι η εξέλιξη και η ΗΡΕΜΙΑ....
    Ο πλανήτης μας τώρα πλέον χρειάζεται ηρεμία και νηφαλιότητα,όχι φασαρίες και δη παιδαριώδεις.
    Προχωρούμε.
    """ Λευτεριά για λίγο πάψε,να χτυπάς με τέτοια ορμή,
    τώρα σίμωσε και κλάψε στις σωρούς των ηρώων της Μ.Ανατολής."""
    Πιστεύω να μην μου θυμώσει ο εθνικός μας Ποιητής,μ΄αυτή την περίεργη παρέμβαση,
    αλλά το πνεύμα του φωτίζει τα γύρω...και καθορίζει το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Στις συναντήσεις αυτές πρέπει να επιδείξει την πίστη της στην ανωτερότητα του νόμου και του Δικαίου και τη δέσμευσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στην στρατηγική της για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.»

    κχ
    Αυτά από τον κ. Σιουκρού Ελεκντάγ και τα δικά μας είναι : Η πίστη στην ανωτερότητα του νόμου και του Δικαίου και η δέσμευση στους κανόνες του Δικαίου αυτού (διεθνές) είναι για τα χαρτιά . Όταν το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στο Ιράκ και στη συνέχεια διέλυσε Γιουγκοσλαβία και Λιβύη, είχε δεχτεί επίθεση από κανένα ;

    Ως προς τα υπόλοιπα που μας λέει, ένα θα γράψουμε ή μάλλον δυο. Πρώτο είναι ότι η παγκοσμιοποίηση κάνει χρήση γερών - και γέρικων - εγκεφάλων. Αυτός που έδωσε τη συνέντευξη θα πρέπει να ανήκει στην κατηγορία των βετεράνων «γκλομπαλιστών». Το δεύτερο, τι γίνεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ; Θα εκδοθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ; Μήπως γνωρίζει κάτι ο κ. Σιουκρού Ελεκντάγ .

    Υστερόγραφο
    Προβλέπω να παίρνουν αμαχητί οι Τούρκοι κανένα δυο νησιά και μετά θα σερνόμαστε σε διαλόγους αλά Κυπριακό . Οι συντάκτες του Διεθνούς Δικαίου θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν* οι διασταλτικές ερμηνείες άρθρων, εδαφίων, παραγράφων και υποπαραγράφων, δεν είναι πράγμα εύκολο, Βενιζέλοι και Λοβέρδοι σπανίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ τον κ. Αλή Σουλιότη για την διόρθωση ( : Φετχουλλάχ και όχι Φετουλάχ). Δεν είμαι γνώστης της Τουρκικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.