8/7/16

Περί αναθεώρησης: Το Σύνταγμα των λίγων - Ξεκινάμε να τελειώσουμε την ολιγαρχία

Σταύρος Καλεντερίδης
Παρουσιάστηκε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα – πυροτέχνημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ήρθε πάλι η ώρα να παρακολουθήσουμε την καθεστηκυία τάξη της χώρας – καθηγητές, πολιτικούς και τους λεγόμενους συνταγματολόγους – αυτούς δηλαδή που οδήγησαν την Ελλάδα στην τραγική σημερινή κατάσταση, να μιλάνε για αλλαγή και λύσεις πιστεύοντας πως μόνο οι ίδιοι μπορούν να μας τις προσφέρουν.
Το σύνταγμα  που ισχύει στην Ελλάδα συντάχθηκε στις 11 Ιουνίου 1975, και αναθεωρήθηκε το 1986, το 2001 και το 2008. Σε καμία των περιπτώσεων δεν ερωτήθηκαν σχετικά οι πολίτες, ενώ οι επί μέρους αποφάσεις για το σύνταγμα ελήφθησαν σε κλειστά δωμάτια και πίσω από τις κουρτίνες της διαφθοράς, με μοναδικό βέβαια σκοπό να... απολαύσει η χώρα μας το καλύτερο δυνατό και πλέον δημοκρατικό σύνταγμα...
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι πολιτικοί κυβερνώντες (καθώς και η αντιπολίτευση) ετοιμάζονται να αναλάβουν για ακόμη μια φορά να μας σώσουν, ενώ οι υπουργοί διατείνονται πως δεν πρέπει επ' ουδενί  να ερωτηθούν οι πολίτες για τις αλλαγές στο «δικό τους σύνταγμα». 
Οι αλλαγές που θα προταθούν θα εξυπηρετήσουν και πάλι επικοινωνιακούς σκοπούς, φτωχές μικροπολιτικές σκοπιμότητες και θρασύδειλους τακτικισμούς εκατέρωθεν. 
Όμως το πιο πιθανό είναι και πάλι να μας επιβάλλουν ένα σύνταγμα που υποθηκεύει και πολιτικά πλέον το μέλλον μας. 
Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς για ένα σύνταγμα ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών...
Το σύνταγμα άλλωστε δεν χρειάζεται να αλλάξει. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί την άρχουσα ελίτ και τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. 
Είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο και δομημένο, έτσι ώστε να μην το καταλαβαίνουμε και να εκχωρούμε βάσει αυτού όλα τα δικαιώματα μας κάθε φορά σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων. 
Έχει συνταχθεί με τέλειο τρόπο, για να μην λαμβάνουν καμία απολύτως απόφαση οι πολίτες. καθώς το «σύστημα» δεν μπορεί να μας εμπιστευθεί να αποφασίσουμε ούτε καν για το ποιοι θα είναι οι ηγέτες μας – είναι όλα δηλαδή με ένα μαγικό τρόπο προεπιλεγμένα!
Ασχέτως του τι λέγεται, πως έχουμε δημοκρατία και πως το σύνταγμα είναι «των Ελλήνων», το σύνταγμα που ισχύει και εφαρμόζεται στην πατρίδα μας, ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο σύνταγμα των λίγων, έχοντας εγκαταστήσει ένα ολιγαρχικό πολίτευμα στην Ελλάδα το οποίο και ευθύνεται για το 101% των προβλημάτων της χώρας μας.
Αυτό το οποίο έχουμε δεν είναι Δημοκρατία αλλά Ολιγαρχία. 
Και σκοπεύουμε να την τελειώσουμε. 
Η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν είμαστε για πούλημα.
Μάθε πώς ξεκινάμε την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
"Μια δημοκρατική διέξοδος για την Ελλάδα"
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Oι Εκδόσεις Ινφογνώμων και το βιβλιοπωλείο IANOS
σας προσκαλούν στην εκδήλωση
"Μια δημοκρατική διέξοδος για την Ελλάδα"
που θα γίνει την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:30
στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα),
στα πλαίσια της παρουσίασης των βιβλίων
του Σταύρου Καλεντερίδη
"Δημοκρατία, το Πολίτευμα που περιμέναμε"
και
"Σκέψεις και προτάσεις. Η ανάγκη για ένα σύγχρονο Ελληνικό όραμα"
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Μετιτανίδου Κατερίνα, διεθνολόγος
Σταύρος Καλεντερίδης, διεθνολόγος - επικοινωνιολόγος
Θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες για πολιτικά θέματα, όπως το Σύνταγμα, ο εκλογικός νόμος, τα δημοψηφίσματα και προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση.
Σας περιμένουμε.

19 σχόλια:

  1. Για να διεκδικήσουμε, οι πολίτες και ο ελληνικός Λαός τη χώρα που ονειρευόμαστε, θα πρέπει να έχουμε ενδιαφέρον για τα κοινά. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ο ελληνικός Λαός, για δύο κυρίως λόγους απεχθάνεται την ενασχόληση με τα κοινά. Ο ένας είναι γτ χρεώνει σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού τη σημερινή τραγικά δύσκολη κατάσταση και ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι το 1/3 του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ζώντας στα όρια της φτώχειας. Πρόσφατη, σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, έδειξε ότι σχεδόν 1.700.000 πολίτες μας, ζουν με 182 ευρώ και κάτω/μήνα. Είναι αντιληπτό ότι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, ούτε διάθεση έχει για να διεκδικήσει πολιτικές αλλαγές στη Χώρα, αλλά και είναι απολύτως λογικό όταν οι άνθρωποι αυτοί αγωνιούν για το φαγητό τους, το ρεύμα, το σπίτι τους. Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν τεθεί στο περιθώριο των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων να επανενταχθούν στην ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Παράλληλα, επιβάλλεται να τεθεί ως μέγιστη προτεραιότητα η επίλυση του Δημογραφικού της Πατρίδας μας. Βασιζόμενοι στην επίλυση του Δημογραφικού και στοχεύοντας σε αυτό, με τις ανάλογες πολιτικές, θα καταστήσουμε και την κοινωνία και την οικονομία βιώσιμη. Η Ελλάδα σε αυτή τη φάση, χρειάζεται υπεύθυνες κυβερνήσεις και πολιτικούς, ώστε να φτιάξουν ενεργούς πολίτες, που θα κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον και όχι να μεταναστεύουν, αναζητώντας μια νέα Γη της Επαγγελίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ο ελληνικός Λαός, για δύο κυρίως λόγους απεχθάνεται την ενασχόληση με τα κοινά. Ο ένας είναι γτ χρεώνει σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού τη σημερινή τραγικά δύσκολη κατάσταση και ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι το 1/3 του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης"

      Τώρα μόνον έπαψαν οι Έλληνες να ασχολούνται με τα κοινά; Σού πέρασε ποτέ άπω το μυαλό, ότι ακριβώς επειδή ουδέποτε ασχολούνταν με τα κοινά, κατάντησαν στα σημερινά χάλια; Άσκησαν ποτέ έλεγχο στους κυβερνώντες; Ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι και πώς νομοθετούν και πολλά άλλα; Όχι, τούς άφησαν ανεξέλεγκτους και ιδού το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς, Nativist, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στην ελληνική πολιτική ιστορία....και τη σύγχρονη αλλά και την παλαιότερη...ο ελληνικός Λαός διαχρονικά ενδιαφερόταν υπέρ του δέοντος με τα κοινά, μόνο και μόνο οι πολιτικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια, δείχνουν το ενδιαφέρον του ελληνικού κόσμου για την πολιτική. Και μπορεί τώρα ο Τύπος να διέρχεται μεγάλη κρίση, με ελαστικές μορφές εργασίας, μειωμένες αμοιβές, αλλά ως το 2009 ήταν σε μεγάλη ανάπτυξη ο κλάδος αυτός. Ακόμη και οι καφενειακές συζητήσεις περί πολιτικής...ότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 10.000.000 Πρωθυπουργούς, (όπως είχε πει ένας πρώην Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του), αλλά και το γεγονός την πληθώρα υποψηφιοτήτων στις τριπλές εκλογές του 2014 (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ) καθώς και τα τόσα πολιτικά κόμματα που έχουν υπάρξει από συστάσεως του ελληνικού κράτους,δείχνουν ένα τεράστιο πολιτικοποιημένο Λαό.....Η Ιστορία αυτού του τόπου, δείχνει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεστε Νativist...βιώνουμε μια σοβαρή πολιτική κρίση...όπου μεθοδευμένα επεδίωκαν την απομάκρυνση του ελληνικού Λαού από τα κοινά..μετατρέποντας έτσι τη Δημοκρατία που είχαμε (ως το 2010) σταδιακά σε Ολιγαρχία.....ένα τελευταίο - κραυγαλέο στοιχείο: Μόνο αν παρατηρήσει κάποιος τα στοιχεία της συμμετοχής στις εκλογές, συγκριτικά, με αυτές μετά των Μνημονίων θα παρατηρήσει του λόγου το αληθές.με αποκορύφωμα τις εκλογές του σεπτέμβρη του 2015....όπου η συμμετοχή έφτασε στο 50%. ΄Οσο και αν ενοχλεί κάποιους, και αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν, το Μνημόνιο προκάλεσε μεγάλη κοινωνική κρίση......η οποία δημιουργεί τεράστια πολιτική κρίση. Σε Ολιγαρχικό πολίτευμα, οδηγούμαστε λόγω της κοινωνικής κρίσης....εκεί πρέπει να στοχεύσουμε..και όχι σε άκαιρες συζητήσεις που κάνει η κυβέρνηση για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

      Διαγραφή
    3. Μετά την Δικτατορία, νομίζω ότι οι Έλληνες έπαψαν να ασχολούνται με τα κοινά και, ιδιαιτέρως μετά το 1981, το έριξαν στην κατανάλωση και καλοπέραση. Γι αυτό άφησαν ασύδοτους τούς πολιτικούς κι έκαναν ό,τι ήθελαν, αρκεί να τούς "βόλευαν" κι αυτούς.

      Οι καφενειακού επιπέδου "συζητήσεις" (λέγε τσακωμοί) για τα κοινά δεν σημαίνουν απαραιτήτως γνησία ενημέρωση. Μάλλον στήριξη των απόψεων τού ενός και τού άλλου κόμματος/πολιτικού ήταν/είναι.

      Διαγραφή
  2. Σταύρο, μόνο "ένα σύνταγμα που υποθηκεύει και πολιτικά πλέον το μέλλον μας" ή υποθηκεύει και την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας αποκλείοντας και την τελευταία δυνατότητα να την πάρουμε πίσω στο μέλλον;

    Σε μια εποχή που η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα βρίσκονται στην κορύφωσή τους, το ενημερωτικό ιστολόγιο "ινφογνώμων πολιτικά" είναι ο μοναδικός φάρος ελπίδας για τη σωτηρία της χώρας μας. Επειδή παρακολουθώ τα ελληνικά ιστολόγια, το παρόν ιστολόγιο σε αντίθεση με πολλά άλλα - τα οποία φαίνονταν ότι αγωνίζονταν για την σωτηρία της πατρίδας και την έγκυρη παρουσία των θεμάτων τους αλλά που στη συνέχεια με τις πράξεις του διέψευσαν και στεναχώρησαν πολλούς αρθρογράφους και σχολιαστές τους - είναι αυτό που φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά πιστεύω ότι Δημοκρατία δεν μπορεί να έρθει όταν το άθροισμα των βουλευτών της αριστερας είναι μεγαλύτερο απο αυτό της Δεξιάς.Δημοκρατία μπορεί να έρθει μόνο με Δημοψήφισμα με ερώτημα όπως κάνουν στην Ουγγαρία για τους Μετανάστες..

    Εδώ πράττουν με υποσχετικές.Ταζουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων και σε τιγκαρουν στους Μετανάστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ολιγάρχες στην Ελλάδα είναι δεξιοί ή αριστεροί;
      Δεν ερωτώ θεωρητικά, περιμένω απάντηση.

      Διαγραφή
    2. Οι Ολιγάρχες είναι αριστεροί και το σύστημα από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν κομμουνιστικό. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι Ολιγάρχες καθαυτού αλλά ο κόσμος που ψηφίζει. Υπάρχει η Δικτατορία της μίας άποψης που περνάνε οι Ολιγάρχες-Καναλάρχες στο απαίδευτο μυαλό του μέσου Έλληνα.

      Διαγραφή
  4. το διαβασμα εφημεριδων-παλια,οχι τωρα-δεν σημαινει και ενασχοληση με τα κοινα.Ο Ελληνικος λαος τα τελευταια 40 χρονια,ψηφιζει ΜΟΝΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ.Αρα με το πολιτικο προσωπικο που επιλεγει ειναι ανλογη και η διακυβερνηση του.Για ποια '' ελιτ'' μιλαμε!!Ελιτ ειναι ο στρατος κατοχης των ΔΥ,των συνδικαλιστων και των κρατικοδιαιτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το διαβασμα εφημεριδων-παλια,οχι τωρα-δεν σημαινει και ενασχοληση με τα κοινα.Ο Ελληνικος λαος τα τελευταια 40 χρονια,ψηφιζει ΜΟΝΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ.Αρα με το πολιτικο προσωπικο που επιλεγει ειναι ανλογη και η διακυβερνηση του.Για ποια '' ελιτ'' μιλαμε!!Ελιτ ειναι ο στρατος κατοχης των ΔΥ,των συνδικαλιστων και των κρατικοδιαιτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την ακρίβεια το πολίτευμα μας δεν είναι ολιγαρχία είναι κλεπτοκρατία υπομετριοκρατια. Μία ολιγαρχία τύπου Σπαρτης όπου οι ηγέτες θα πέθαιναν για την πατρίδα δεν θα με χαλούσε. Εδώ έχουμε κάτι ανθρωπάρια που είναι ή εχθροί της πατρίδας ή απλώς κοιτάνε την τσέπη τους και αφήνουν τα υπόλοιπα να γκρεμιστουν ή και τα δύο μαζί. Δεν υπάρχει ούτε ένας να νοιάζεται για το λεγόμενο εθνικό συμφέρον, να αισθάνεται την πατρίδα δική του, να αισθάνεται τους Έλληνες δικούς του να θέλει την πρόοδο των Ελλήνων και της ελληνικής πολιτείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην πράξη έχουμε ένα πολίτευμα που πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ολιγαρχία, και που επειδή σε κάποιες περιπτώσεις με την ολιγαρχία είναι δυνατόν να συνυπάρχει η αριστοκρατία αλλά ακόμα και αυτή η "φωτισμένη" μοναρχία, έτσι το σύστημα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα σωστότερα θα χαρακτηριζόταν σαν μία ολιγαρχική κλεπτοκρατία.

    Σε ότι αφορά την συζήτηση για το σύνταγμα κτλ. Σύνταγμα έχουμε που σε γενικές γραμμές περιγράφει με ωραία λόγια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ελλή-νων/νιδων, αλλά το πρόβλημα είναι οτι υπάρχουν άρθρα του που δεν λειτούργησαν ποτέ ή άλλα που παραβιάζονται κατα σύστημα, και αν υπόθεσουμε, ότι στο άμεσο μέλλον προβλεφθούν κάποιες πιο λειτουργικές για την εποχή που διανύουμε ανάγκες και πάλι θα έχουμε την ωμή παραβίαση τους.

    Αυτό που αξίζει να αγωνισθούμε είναι η εισαγωγή ευρύτερης και βαθύτερης δημοκρατίας, που για ορισμένους τομείς πολιτικής διαχείρισης να φτάνει στην άμεση δημοκρατία.

    Για παράδειγμα διατί να μη μπορώ να αποφασίσω εξίσου με τον κάθε βουλευτή για έναν νόμο που έχει σχέση με την παιδεία; Εξαιρουμένων δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας για ποιο λόγο οι έλληνες έχουμε εναποθέσει τις τύχες μας -ακόμα και των αγέννητων γενεών- στα χέρια κατ΄ επανάληψη αποδεδειγμένα ανίκανων αντιπροσώπων;

    Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι κανένας από τους κλεπτοκράτες που θέλουν παρά την θέληση μας να μας κυβερνούν δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.

    Επομένως αν θέλουμε να πετύχουμε τέτοιους στόχους μία λύση μας απομένει που δεν είναι άλλη από την συνταγματική αναθεώρηση που θα εισάγει αρθρο δημοψηφισμάτων και με το οποίο το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος να γίνεται υποχρεωτικό στην εφαρμογή του καθώς και υπεράνω κάθε προηγούμενης νομοθεσίας.

    Θα αρκούσε για παράδειγμα, να υπάρχει ένας ικανός αριθμός πολιτών που να απαιτεί την διενέργεια δημοψηφίσματος, πχ το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, και που με την αποδοχή ή την απόρριψη της πλειοψηφίας του, να κινείται η διαδικασία του δημοψηφίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >με την ολιγαρχία είναι δυνατόν να συνυπάρχει η αριστοκρατία αλλά ακόμα και αυτή η "φωτισμένη" μοναρχία<

      Σαφώς λάθος! Η αριστοκρατία είναι ολιγαρχία εξ ορισμού. Άλλο δε ολιγαρχία και άλλο "πεφωτισμένη δεσποτεία", η οποία είναι απόλυτος μοναρχία, που έχει σαν αρχή το "Alles für das Volk; nichts durch das Volk" (όλα δια τον λαό, (αλλ') ουδέν δια τού λαού), που αποδίδεται στον αυτοκράτορα τής Αυστρίας Ιωσήφ Β'. Εκπρόσωποι τής "πεφωτισμένης δεσποτείας" υπήρξαν, εκτός τού προαναφερθέντος, οι Φρειδερίκος Β' (Μέγας)
      τής Πρωσίας, Πέτρος Β' (Μέγας) και Αικατερίνη Β' (Μεγάλη) τής Ρωσίας. Το πολίτευμα αυτό, αλλά και η όλη του φιλοσοφία, ονομάζεται και "Ιωσηφινισμός" (βλέπε εδώ) εκ τού ονόματος του Ιωσήφ Β', μάλλον πρώτου διδάξαντος.

      >ολιγαρχική κλεπτοκρατία<

      Υπάρχει και πολυαρχική κλεπτοκρατία μήπως; Η κλεπτοκρατία εξ ορισμού είναι ολιγαρχία (αρχή των ολίγων).

      Καλό θα ήταν να μην γράφετε πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζετε.

      Διαγραφή
  8. Θα αποφύγω να σχολιάσω επί των αποπροσανατολιστικών σχολίων και θα τονίσω τη σημασία των ακόλουθων φράσεων:
    "ένα ολιγαρχικό πολίτευμα στην Ελλάδα το οποίο και ευθύνεται για το 101% των προβλημάτων της χώρας μας.
    Αυτό το οποίο έχουμε δεν είναι Δημοκρατία αλλά Ολιγαρχία.
    Και σκοπεύουμε να την τελειώσουμε.
    Η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν είμαστε για πούλημα."

    Τα υπόλοιπα στα σχόλια είναι θεωρίες όσων, ακόμα και να το έχουν πάρει απόφαση, το σκέφτονται να παλέψουν ΕΝΕΡΓΑ για την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο εύκολο να φύγει η Ολιγαρχία από την καθοδήγησει και την εκμετάλευση της χώρας.Γιατί:
      1. είναι αριστερή δηλαδή Σιωνιστική (σχετικά στο βιβλίο του Δ. Μιχαλόπουλου για τον εθνικό διχασμό σελ. 159-180)
      2. Γιατί πρέπει να επιστρέψουμε στο Έθνος, τη Θρησκεία και την Οικογένεια που τα έχουν κάνει θέματα ταμπού.
      3 Γιατί πρέπει να σταματήσει η λήθη της Ιστορίας και θα εμφανιστούν πρόσωπα (π.χ Βενιζέλος) και καταστάσεις (π.χ γιατί έγινε η Μακρόνησος)

      Διαγραφή
    2. "Δεν είναι τόσο εύκολο να φύγει η Ολιγαρχία"
      ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ...

      Διαγραφή
  9. Νομίζω πως η φράση του άρθρου πως το σύνταγμα είναι έτσι γραμμένο και δομημένο ώστε να μην κατανοούν ποτέ οι πολίτες τι ακριβώς γράφει είναι η το κλειδί της όλης υπόθεσης! Μετά είναι άκρως αναγκαίοι οι "μεταφραστές" του κατά το δοκούν φυσικά και όπως τους συμφέρει πάντα, αν σ' αυτό προσθέσει κανείς την άκρατη πολυνομία σε αριθμούς δυσθεώρητους έχει όλη την εικόνα μπροστά του, τίποτα απλό και κατανοητό στο μέσο πολίτη. Πως αλλάζει τώρα όλο αυτό; Είναι σε θέση σήμερα η ελληνική κοινωνία να διεκδικήσει, να απαιτήσει και εν τέλει να επιβάλλει τις αλλαγές που θέλει; Πολύ απλά όχι επειδή είναι πολωμένη, διχασμένη και τραγικά ανενημέρωτη, αλλά και τα συμφέροντα της μοιάζουν να διαφοροποιούνται, αναρωτιέμαι αν ως Έλληνες έχουμε όλοι πλέον κοινά συμφέροντα, επειδή οι αποκλεισμοί πολλών κοινωνικών ομάδων ελέω μνημονίων κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να την αντιστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πιστεύω την αποψη του Κονδύλη για "ποσότητα" εθνικισμού στο καζάνι του Ανθελληνισμου.Το 7% της ΧΑ αν θεωρηθεί εθνικισμός δεν φτάνει.Θα χρειαστεί 20% και άνω.Επισης ένας όμιλος ραδιοτηλεοπτικος(π.χ Σαββοδης)που να προωθεί τον Πατριωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.