14/12/14

Δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων έκανε η Τουρκία

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων έκανε η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα  στο πλαίσιο προγράμματος που έχει στόχο να αυξηθεί στα 2.500 χιλιόμετρα η εμβέλειά τους. Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από  παλιά βάση ραντάρ στην Σινώπη έπληξαν με επιτυχία τους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Παρόλο που οι  δοκιμές των συγκεκριμένων πυραύλων ξεκίνησαν το 2012, πρόκειται ουσιαστικά για νέα αμυντικά προγράμματα  που σχεδίασαν και ανέπτυξαν Τούρκοι μηχανικοί και την κατασκευή τους  προωθεί Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

Η προ'ι'στορία του προγράμματος

Η Τουρκία πήρε την απόφαση για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων το 2012 και το σχέδιο ανακοίνωσε τότε  ο επικεφαλής του Τουρκικού Επιστημονικού Ινστιτούτου – TUBITAK κ. Γιουτζέλ Αλτίνμπασάκ λέγοντας ότι πρόκειται για εντολή του τότε  πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμάτο τότε ότι  κάποιο μοντέλο πυραύλου είχε πετύχει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το μοντέλο Yildirim με αρχική ακτίνα δράσης 150 και 300 χλμ., και μετα τα 500 χλμ, ενώ πληροφορίες ανέφεραν κατα καιρούς ότι είχε  δοκιμαστεί βλήμα με ακτίνα δράσης 1000 χλμ!

Βεβαίως το 2012 δεν ήταν  η πρώτη φορά που ανακοίνωνε ή διοχέτευε στο τύπο πληροφορίες περί ανάπτυξης πυραύλων υποστρατηγικού χαρακτήρα με βεληνεκές 2.500 χιλμ: Το είχε ξανακάνει και το 2009 και το 2011- σίγουρα και πιο πριν! Τον Δεκέμβριο του 2011 το  εξήγγειλε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας  κ Ερντογάν σε ομιλία του  στη συνεδρίαση της επιτροπής Τεχνολογίας και Υψηλής Τεχνολογίας.Σύμφωνα με  δημοσίευμα  της εποχής ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής ειχε  μεταξύ ΄αλλων  «Το Ιράν κατασκεύασε πυραύλους 2000-2500 χιλιομέτρων. Οι δικοί μας πύραυλοι πόση εμβέλεια έχουν; 150 χιλιόμετρα, το πολύ 300 χιλιόμετρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι έτσι πρέπει να το βελτιώσουμε. Το Ιράν το κατάφερε αυτό, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;»

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.