1/1/14

Γράμμα από τον Φιντέλ: Ο Μαντέλα πέθανε. Γιατί κρύβουν την αλήθεια για το απαρτχάιντ; (1)

Φιντέλ Κάστρο (Granma International, Κούβα)      (μτφ. Κριστιάν)
«Τα αισθήματα βαθιάς αδελφοσύνης μεταξύ του κουβανικού λαού και της πατρίδας του Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκαν από ένα γεγονός που ούτε καν αναφέρθηκε, και για το οποίο εμείς δεν είπαμε λέξη για πολλά χρόνια: ο Μαντέλα, επειδή ήταν ένας απόστολος της ειρήνης και δεν ήθελε να πληγώσει κανέναν, η Κούβα, γιατί ποτέ δεν πραγματοποίησε καμία δράση  για τη δόξα ή το κύρος».

Η αυτοκρατορία ίσως πίστεψε ότι ο λαός μας δεν θα τιμούσε το λόγο του, όταν, σε αυτές τις αβέβαιες ημέρες του περασμένου αιώνα, είχαμε δηλώσει ότι ακόμη και αν η ΕΣΣΔ εξαφανιζόταν, η Κούβα θα συνέχιζε να αγωνίζεται.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε όταν, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ο ναζιστικός φασισμός εισέβαλε στην Πολωνία και έπεσε σαν κεραυνός επάνω στον ηρωικό λαό της ΕΣΣΔ, η οποία έδωσε 27 εκατομμύρια ζωές για να διατηρηθεί η ανθρωπότητα από αυτή τη βάναυση σφαγή που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εξάλλου, ο πόλεμος είναι η μόνη δραστηριότητα σε όλη την ιστορία που η ανθρωπότητα δεν μπορούσε ποτά να αποφύγει, γεγονός που οδήγησε τον Αϊνστάιν να πει ότι δεν ήξερε με τι όπλα θα πολεμούσαν οι πολεμιστές του 3ου Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά ότι εκείνοι που θα κάνουν το 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα πολεμήσουν με πέτρες και ξύλα.

Προσθέτοντας  τα διαθέσιμα μέσα των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων, Ηνωμένων Πολιτειών και  Ρωσίας, οι τελευταίες διαθέτουν περισσότερα από 20.000 πυρηνικές κεφαλές. 

Η ανθρωπότητα θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τρεις ημέρες μετά την ανάληψη από τον Τζον Φ. Κένεντι της προεδρίας της χώρας του, στις 20 Ιανουαρίου 1961, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, το οποίο εκτελούσε πτήση ρουτίνας και μετέφερε δύο ατομικές βόμβες με καταστροφική ικανότητα 260 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στη Χιροσίμα, είχε ατύχημα και συνετρίβη στο έδαφος. 
Σε τέτοιες καταστάσεις, εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας παρέμβουν για να αποτρέψουν την έκρηξη των βομβών. Η πρώτη προσγειώθηκε ομαλά, για τη δεύτερη, τρία από τα τέσσερα συστήματα ασφαλείας απέτυχαν, το τέταρτο, σε πολύ κακή κατάσταση, μόλις λειτούργησε, και ήταν από καθαρή τύχη που η βόμβα δεν εξερράγη.

Κανένα παρόν η περασμένο γεγονός που θυμάμαι ή που έχω ακούσει είχε τέτοιες επιπτώσεις στη κοινή γνώμη όσο ο θάνατος του Μαντέλα, και όχι για τον πλούτο του, αλλά και για την ανθρώπινη ποιότητα, την ευγένεια των συναισθημάτων και των ιδεών του.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, μέχρι πριν μόλις έναν αιώνα και μισό και πριν οι μηχανές και τα ρομπότ, με χαμηλότερο κόστος ενέργειας, να φροντίζουν τις πιο μέτριες εργασίες μας, δεν υπήρχε κανένα φαινόμενο που σήμερα αγγίζει όλη την ανθρωπότητα και αντιδρά σε κάθε άτομο: άνδρα ή γυναίκα, παιδιά και ηλικιωμένους, νέους και ενήλικες, αγρότες και εργάτες, χειρωνακτικούς ή πνευματικούς. 
Η κυρίαρχη τάση θέλει να εγκατασταθούμε στην πόλη, όπου η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μεταφορά και οι βασικές συνθήκες διαβίωσης απαιτούν τεράστιες επενδύσεις σε βάρος της παραγωγής τροφών και άλλων πιο λογικών μορφών ζωής.

Τρεις δυνάμεις έχουν στείλει συσκευές στο φεγγάρι. 
Την ίδια μέρα που ο Νέλσον Μαντέλα, τυλιγμένο στη σημαία της χώρας του, θάφτηκε στο προαύλιο της ταπεινής κατοικίας όπου γεννήθηκε πριν από 95 χρόνια, μια προηγμένη μονάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προσσεληνωνόταν σε ένα φωτεινό χώρο του φεγγαριού μας. Η σύμπτωση αυτών των δύο γεγονότων ήταν μια αγνή σύμπτωση.

Εκατομμύρια επιστήμονες κάνουν έρευνες για υλικά και ακτινοβολίες στη γη και στο διάστημα, είναι χάρη σ 'αυτούς που γνωρίζουμε ότι ο Τιτάνας, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, έχει συσσωρεύσει 40 φορές περισσότερο πετρέλαιο από ό, τι υπήρχε στον πλανήτη μας όταν ξεκίνησε η εξόριση του πριν από μόλις 125 χρόνια, και που με το ρυθμό κατανάλωσης του, θα εξαντληθεί μέσα σε μόλις έναν αιώνα.

Τα αισθήματα βαθιάς αδελφοσύνης μεταξύ του κουβανικού λαού και της πατρίδας του Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκαν από ένα γεγονός που ούτε καν αναφέρθηκε, και για το οποίο εμείς δεν είπαμε λέξη για πολλά χρόνια: ο Μαντέλα, επειδή ήταν ένας απόστολος της ειρήνης και δεν ήθελε να πληγώσει κανέναν, η Κούβα, γιατί ποτέ δεν πραγματοποίησε καμία δράση για τη δόξα ή το κύρος.

Μετά το θρίαμβο της επανάστασης στην Κούβα, ήμασταν αλληλέγγυοι με τις πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική από τα πρώτα χρόνια.
Τα απελευθερωτικά κινήματα σε αυτή την ήπειρο νικούσαν την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  -η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο-  μετά τον ένδοξο θρίαμβο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι κοινωνικές επαναστάσεις συγκλόνισαν τα θεμέλια της παλαιάς τάξης. 
Ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 3 δισ. κάτοικοι το 1960. 
Παράλληλα, μεγάλωνε η δύναμη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σχεδόν πάντα στα χέρια των ΗΠΑ, των οποίων το νόμισμα υποστηριζόταν από το μονοπώλιο του χρυσού και την άθικτη βιομηχανία της λόγω της απόστασής της από τα πεδία των μαχών, έγιναν κυρίαρχοι της παγκόσμιας οικονομίας. 
Ο Ρίτσαρντ Νίξον ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα του χρυσού σε δολάρια, και οι εταιρείες της χώρας άρπαξαν τους κύριους πόρους και πρώτες ύλες του πλανήτη, που απέκτησαν με χαρτονόμισμα.

Μέχρι στιγμής, τίποτα που δεν ξέραμε ήδη.

Αλλά γιατί επιδιώκεται να κρυφτεί ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ, το οποίο δημιούργησε τόση δυστυχία στην Αφρική και εξόργισε την πλειοψηφία των εθνών του κόσμου, ήταν το αποτέλεσμα της αποικιακής Ευρώπης και ότι αυτό το καθεστώς έγινε πυρηνική δύναμη χάρις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ενώ η Κούβα που υποστήριζε τις πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική που μάχονταν για την ανεξαρτησία τους, το καταδίκασε ανοιχτά;

Συνεχίζεται

Φιντέλ Κάστρο , 18 Δεκεμβρίου του 2013 20:35.


Δεύτερο μέρος:
Γράμμα από τον Φιντέλ - Ο Μαντέλα πέθανε. Γιατί κρύβουν την αλήθεια για το απαρτχάιντ; (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.