5/5/18

Spiegel: Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τα σχέδια της Ελλάδας για το προσφυγικό

Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών, ωστόσο η Ε.Ε. εγείρει ερωτηματικά, ως προς το αν τα σχέδια αυτά είναι τα κατάλληλα. 
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει, μεταξύ άλλων: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει να μειώσει στο μισό τους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε σε μια επίσκεψή του στη Λέσβο πως “ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα μειωθεί στους 6.500 ώστε να συνάδει με τις δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας. Πάω στοίχημα”. Μόνο όμως στη Μόρια της Λέσβου οι πρόσφυγες είναι 7.000, διπλάσιος αριθμός από αυτόν που προβλέπεται. Πως θα τα καταφέρει λοιπόν;»
«Για να επισπευσθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα πρέπει να προσληφθούν δεκάδες υπάλληλοι. Η Ελλάδα προσπαθεί μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων. Επ' αυτού διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζεται ακόμη, ενώ συμπληρώνεται:
«Ωστόσο επικριτικές φωνές αμφιβάλλουν εάν τα σχέδια της Αθήνας  είναι κατάλληλα ώστε να καταπολεμήσουν τις αιτίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στους καταυλισμούς».
Και το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει:
«Σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας πριν από δυο χρόνια, η Ελλάδα οφείλει να κρατά τους αιτούντες άσυλο μέχρι να μελετηθεί το αίτημά τους. Δεδομένου όμως ότι καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία, θα συνεχίσουν να φυτοζωούν στα ακατάλληλα hotspots. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Λέσβο. Υποσχέθηκε επενδύσεις, έργα υποδομής και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του νησιού. Εκείνοι όμως τον υποδέχθηκαν με μια γενική απεργία και διαδηλώσεις».
Πηγή: DW, Καθημερινή

12 σχόλια:

  1. Πρόσφυγες και λαθρομετανάστες μέχρι να παγιωθεί το προσφυγικό προφίλ τους σε ένα φυσιολογικό κράτος -με την ελληνική γεωμορφολογία- θα μπορούσαν να μεταφέρονται και να διαμένουν σε κατάλληλα διαμορφωμένους καταυλισμούς σε ακατοίκητα φρουρούμενα νησάκια μέχρι που να χαρακτηρισθούν πρόσφυγες και να λαμβάνουν άσυλο ή μέχρι να χαρακτηριστούν παρανόμως εισελθόντες μετανάστες και να απελαύνονται.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει 3 με 4 τέτοια νησάκια στα οποία να μπουν τα σχετικά κοντεϊνερ και από τα οποία νησάκια κανένας να μην επιτρέπεται να φύγει ενώ οι βασικές υπηρεσίες που θα έχουν να περιορίζονται στην στοιχειώδη ιατρική φροντίδα με διεθνείς οργανώσεις γιατρων κτλ.

    Για ποιο λόγο δηλαδή να έχουμε λαθραία εισελθόντες μετανάστες πριν καν χαρακτηριστούν πρόσφυγες να συγκατοικούν με νόμιμους έλληνες και μη νησιώτες; Είμαστε δηλαδή υποχρεωμένοι ως κοινωνία να τους παρέχουμε και συντροφιά ελλήνων;

    Μερικά τέτοια στα δάχτυλα του ένος χεριού ακατοίκητα νησάκια μάλλον μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προσωρινής διαμονής και για όσο χρόνο χρειάζεται για έναν πληθυσμό 40 με 50 χιλιάδων παράνομων ξένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω στο προηγούμενο και το εξης. Η Ιταλία ήδη το κάνει αυτό με την Λαμπεντούζα. Αλλά μικρά νησιά η Ιταλία δεν έχει άλλα, εκτός από το πολύ μεγάλο την Σικελία δεν έχει άλλο πρόσφορο για τέτοιες καταστάσεις.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ..ΧΑΧΑΧΑ.ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ;
      1.Oλα όσα συμβαίνουν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ!!!!!!
      ...Η ανεξέλεγκτη εισροή αλλοεθνών στο έδαφος μιας χώρας είναι παράνομος εποικισμός, συνιστά έγκλημα εθνοκτονίας συντελούμενο κατά κανόνα υπό ανώμαλες συνθήκες πολέμου, και απαγορευόμενο από το διεθνές δίκαιο (Άρθρο 8.2.β.viii του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου). Παράνομος μουσουλμανικός εποικισμός είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα...
      2.Μην ξεχνάτε ότι η ΕΕ υλοποιεί το ΔΟΓΜΑ ΟΖΑΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
      Τουργκούτ Οζάλ: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από ΄δώ μεριά και να τελειώνουμε μ΄ αυτούς»!
      3.ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ COUDENHOVE-KALERGI: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ .https://olympia.gr/2015/08/08/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-coudenhove-kalergi-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%83/

      Διαγραφή
    3. Μου φαίνεσαι πολύ απόλυτος...
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_islands_of_Italy

      Διαγραφή
    4. Αλλά αντ΄αλλων απαντάτε κυρία @maria koumi. Προφανώς εδώ δεν πάμε να λυσουμε το μεταναστευτικό αλλά να δουμε έναν προσφορότερο τρόπο να το περιορισουμε προς όφελος της χώρας μας.

      Ή μηπως νομίζετε την ιδέα σας για καλύτερη με το να βάζουμε σε κίνδυνο να γίνουν τουρκικά τα 4 με 5 μεγάλα νησιά μας. Πχ. Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως κτλ;

      Για σκεφτείτε το καλύτερα.

      Διαγραφή
    5. @Κριστιαν Ακκυρια, μου στέλνετε ένα λινκ στο οποίο φαίνεται οτι η Ιταλία έχει αρκετά νησάκια. Ωστόσο εγώ γράφω για νησακια όχι μεγάλα αλλά ικανα και εκ παραλλήλου ακατοίκητα στα οποία θα μπορούσε ενδεχομένως καλύτερα για εμάς να γίνουν καταυλισμοί.

      Εσείς που στείλατε το λινκ και είσαστε προφανώς λιγακι πιο απόλυτος απο εμένα όπως νομιζω εγώ, μπορείτε σας παρακαλώ να ενημερώσετε πόσα νησάκια εμπίπτουν στην λογική που έθιξα στο σχόλιο μου εξ αρχής; Δηλαδή αν και ακατοίκητα να είναι ικανά να εγκαταστηθούν μετανάστες; Πχ πόσα από αυτά έχουν διαστάσεις περίπου 4 χλμ και είναι ακατοίκητα; Η Ελλάδα έχει τουλάχιστον καμία δεκαριά.

      Διαγραφή
    6. Εδώ και μισή ΒΡΑΧΟΝΗΣΊΔΑ κάνει την διαφορά.

      Διαγραφή
    7. Εγώ @maria koumi δεν διαφωνώ μαζι σου ως προς και την μισή βραχονησίδα που έγραψες. Και μια σπιθαμή θα πρόσθετα ελληνικού εδάφους. Αλλά αυτό που εξελίσσεται και όπως πάει με μαθηματική ακρίβεια ή θα καταλύσει την ελληνικότητα των μεγάλων νησιών μας ή κάνοντας τα μεγάλα μας νησιά κέντρα διερχομένων, με αυτό τον τρόπο θα καταλύσει όλη την Ελλάδα (και αν το προλαβαίνουμε κιολας να αναστρέψουμε την καταστροφή μας).

      Να εξηγήσω μάλιστα τι εννοώ, Η Ελλάδα στο προσφατο παρελθον είχε νησιά τα οποία τα είχε ως τόπους εξορίας, για αυτό ανέφερα και την Λαμπεντούζα η οποία μέχρι πρότινος ήταν κατι σαν το ιταλικό Αλκατραζ.

      Η Ελλάδα είχε αρκετά νησακια που κατα περίπτωση τα χρησιμοποιούσε για αυτό τον λόγο. Πχ το "νησί" των λεπρών που γυρίστηκε και η ομόνυμη σειρά "το νησι", ή και η Γιάρος κ.α.αρκετά μικρά και ακατοίκητα.


      Και επιτέλους προκειμένου να καταληφθεί η Λέσβος ή η Χιος ή η Σαμος κτλ ας δούμε τι άλλο μπορουμε να κάνουμε, διότι η δήθεν "λύση" κάποια στιγμή να τους ξεφορτώνουμε στην ενδοχώρα, στο αθηναϊκό πχ ισλαμαμπαντ όπως το καταντήσαμε και ξανά από την αρχή, το βλέπω σαν τον Σίσυφο.

      Είμαι έτοιμος να ακουσω την άποψη σου ή όποιου άλλου έχει να πει κατι. Κάτι πρέπει να γίνει όμως

      Διαγραφή
    8. asper5 Μαΐου 2018 - 12:36 μ.μ.
      Ναι είμαι απόλυτος για τον λαθεμένο του ισχυρισμού σου >Αλλά μικρά νησιά η Ιταλία δεν έχει<
      Η Λαμπεντούζα έχει μήκος 11,2 χλμ., (κατά διεύθυνση Α-Δ.), πλάτος 3,7 χλμ., με ανάπτυγμα ακτών περίπου 30 χλμ., συνολική έκταση 20,2 τ.χλμ και πληθυσμό 4.500 κατοίκους.

      Διαγραφή
    9. @Κριστιαν Ακκυρια, δικαιολογημένα νομίζω οτι ακόμα και τώρα κάνετε ημιτελή ανάγνωση. Για δειτε λιγο σας παρακαλώ στη συνέχεια ακριβώς εκει που κόψατε την δική μου φράση, όπως: .... δεν έχει άλλο πρόσφορο για τέτοιες καταστάσεις.

      Για δες το λίγο σε παρακαλώ. Άλλωστε στην βιασύνη να γράψω ένα σχόλιο μπορεί να μην είναι απολύτα και στην εκταση που πρέπει διατυπωμένο ώστε να είναι ξεκάθαρο.

      Μάλιστα από το προηγούμενο σχόλιο μου οπως και απο αυτό που εσείς κρίνετε φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλώ για νησακια ΠΡΟΣΦΟΡΑ για κάτι τετοιο και εν τοιαυτή περιπτώση στα σιγουρα ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ και μάλιστα λογοκομμένη όπως θέλετε να την διαβάζετε.

      Ξαναγράφω μη λησμονείτε το . ... δεν έχει άλλο πρόσφορο για τέτοιες καταστάσεις.

      Διαγραφή
  2. Ταϋγέτη.

    Ὁ asper ἔχει δίκιο,ἂλλὰ ἀγαπητοί μου δὲν θὰ γίνη αὐτὸ διότι σκοπὸς εἶναι ἡ ἐξόντωσίς μας καὶ λυποῦμαι βαθύτατα γι᾿αὐτό.
    Ἴσα -ἴσα ποὺ προλαβαίνουμε,ἀλλὰ οἱ ἀρχὲς αὐτοῦ τοῦ τόπου ἤ κοιμοῦνται ἤ εἶναι πλήρως ἀφελληνισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχομε διαβάσει πληθώρα άρθρων, τα οποία αναφέρονται -και σωστά- στα λάθη τής κυβερνήσεως στο λαθρομεταναστευτικό. Όμως, νομίζω ότι δεν πρέπει να παραλείπονται και ορισμένα θετικά, άλλως το ιστολόγιο κινδυνεύει να χάσει την αντικειμενικότητά του.

    Χρόνια τώρα, τουλάχιστον 10, ξέρομε ότι το λιμάνι τής Πάτρας έχει καταληφθεί από λαθρομετανάστες, οι οποίοι αλληλοσφάζονται, ότι είναι απαγορευμένη ζώνη για τούς ντόπιους, ότι οι οδηγοί φορτηγών αντιμετωπίζουν προβλήματα κλπ., κλπ. Ουδεμία ενέργεια έγινε μέχρι σήμερα από το κράτος για το άδειασμα τού χώρου από τούς καταληψίες. Η περίφημη επιχείρηση τής κυβερνήσεως Σαμαρά "Ξένιος Ζεύς" στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και επί πλέον δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς μάς στοίχισε αυτό το πυροτέχνημα, ένα από τα πολλά που χρησιμοποίησε η περί ής ο λόγος κυβέρνηση.

    Τούτων λεχθέντων και για την αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών, νομίζω ότι πρέπει να αναρτώνται και κάποιες θετικές κινήσεις, που άλλες κυβερνήσεις, απ' όσα γνωρίζω και θυμούμαι δεν απετόλμησαν:

    Αστυνομική επιχείρηση στο λιμάνι της Πάτρας για την απομάκρυνση μεταναστών (06:25 Τρίτη, 15 Μαίου 2018)

    «Χειρουργική» επέμβαση εκκένωσης στο λιμάνι Πάτρας (07:33 Τρίτη, 15 Μαίου 2018).

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και την αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.