5/5/18

Robert Fisk: Μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, το Κατάρ μπορεί να ξαναγίνει Αυτοκρατορία

Θεμιστοκλής, ο νικητής των Περσών
Για τον Ρόμπερτ Φίσκ, εάν το Κατάρ σώζει τη Συρία όταν τελειώνει ο πόλεμος, θα αποκτήσει μια εξουσία - με τη πρόσβαση στις ακτές της Μεσογείου - που ούτε την έχει η Σαουδική Αραβία.
Πίσω από τη Δαμασκό, έπαιρνα τον καφέ μου στην κορυφή της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα όταν εμφανίστηκε ένα μικρό ελληνικό πολεμικό πλοίο. Πήρα τα κιάλια μου made-in-France – πρέπει να έκαναν πολλά σούρτα φέρτα στη Βηρυτό μεταξύ 1922 και 1946 - και παρατήρησα αργότερα ότι ο αριθμός στη γάστρα της φρεγάτας ήταν «F465». Έπλεε εντελώς άχρηστα κατά μήκος της ακτής του Λιβάνου και υποτίθεται ότι - μαζί με άλλα πλοία που έχουν επιβληθεί από το ΟΗΕ - εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να στείλει όπλα στον Λίβανο. Αυτή ήταν η ιδέα του ΟΗΕ το 2006 μετά τον τελευταίο πόλεμο Χεζμπολάχ / Ισραήλ, τον οποίο δεν κέρδισε η Χεζμπολάχ, αλλά έχασε το Ισραήλ - όπως και ο Τόνι Μπλερ το επόμενο έτος, ας το θυμηθούμε - και που έφερε ακόμη περισσότερα διεθνή στρατεύματα στον Λίβανο.

Αλλά για κάποιους περίεργους λόγους, το 2006 διακηρύχτηκε ότι το Ιράν έστελνε όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω της Μεσογείου, ενώ όλος ο κόσμος στο Λίβανο γνώριζε ότι το Ιράν βρίσκεται στα ανατολικά του Λίβανου και ότι τα όπλα του έφταναν πάντα στον Λίβανο μέσω της Συρίας, καθώς η Συρία βρίσκεται επίσης ανατολικά του Λιβάνου.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα που στη Συρία παίζεται ένας εμφύλιος πόλεμος, όπως παίχτηκε στο Λίβανο από το 1975 έως και το 1990 - με πρωταγωνιστές τους Ρώσους, Αμερικανούς, Ιρανούς, και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους Ιρακινούς, τις αφγανικές πολιτοφύλακες, το Ντάες, την Αλ Νόστρα, τους Κούρδους, Τούρκους και τον θείο Tom Cobbly  [στην πραγματικότητα,  τον θείο Tom Cobbley , αγγλικό χιουμοριστικό χαρακτήρα που σημαίνει όποιος να είναι, σ.σ.]  -  οι αναγνώστες ίσως να εκπλαγούν να μάθουν ότι οι Σύροι έδωσαν προσοχή πρόσφατα σε μια άλλη χώρα.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε κατ 'ιδίαν συνάντηση με Σύρους δημοσιογράφους στη Δαμασκό και τους ενημέρωσε ότι είχαν επιστρέψει οι σχέσεις - σε πολύ χαμηλό και ταπεινό επίπεδο - μεταξύ του Κατάρ και της Συρίας. Οι δημοσιογράφοι δεν προσπάθησαν να παραθέσουν τον Άσαντ λέγοντας αυτό, ούτε να δώσουν κάποια προεδρική αξιοπιστία στην ιστορία. Αλλά το ανέφεραν διαδοχικά, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν μια επανάληψη των σχέσεων, αλλά μόνο δύο έθνη που διατηρούσαν επαφή. Αλλά όμως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το Κατάρ ένα πλούσιο αλλά απομονωμένο έθνος
Πριν από μερικά χρόνια,  λίγο πριν την έναρξη του συριακού πολέμου, μια γυναικεία θρησκευτική ομάδα απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς τους στη Συρία, χάρη στην κοινή παρέμβαση του Άσαντ, του Εμίρη του Κατάρ και του στρατηγού Αμπάς Ιμπραήμ, του πρύτανη των λιβανέζικων υπηρεσιών πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μοναχές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Άσαντ και στον εμίρη. Οι φήμες έλεγαν ότι καταβλήθηκαν πολλά χρήματα για την απελευθέρωσή τους - σε σημείο που, όπως είπα και πριν, θα έπρεπε να είναι οι πιο ακριβές μοναχές στο κόσμο.
Αλλά είναι το Κατάρ που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε. Το Κατάρ είναι πλούσιο επειδή διαθέτει πετρέλαιο, υγρό αέριο και το τηλεοπτικό κανάλι al-Jazeera. Αλλά είναι απομονωμένο, προσεύχεται για να μην εισβάλουν οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα, μια μικρή χερσόνησο που φιλοξενεί μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αλλά πολύ κακομεταχείριση από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι βασιλικές του οικογένειες θα μπορούσαν να είναι αυτοκράτορες, αλλά δεν έχουν καμιά αυτοκρατορία. Φανταστείτε τη Βρετανία χωρίς την Ινδία. Αλλά αν το Κατάρ ήταν να σώσει τη Συρία όταν τελείωσε ο πόλεμος - αν ο τεράστιος πλούτος του επέτρεπε να ανοικοδομήσει αυτή την αρχαία γη - τότε το Κατάρ θα είχε μια αυτοκρατορία για τους αυτοκράτορες του. Όχι ότι το Κατάρ θέλει να καταλάβει τη Συρία - μακριά από αυτό, οι Σύροι θα πολεμούσαν για να το σταματήσουν - αλλά θα είχε, όπως λένε στη Μέση Ανατολή, μια «τεράστια επιρροή». Θα είχε μια εξουσία. Και μια εξουσία - με πρόσβαση στις ακτές της Μεσογείου - που ούτε την έχει η Σαουδική Αραβία.
Μήπως βλέπουμε να εμφανίζεται η αρχή αυτού του σεναρίου; Φυσικά, οι Ρώσοι θα συμμετείχαν επίσης - θυμηθείτε ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς ήταν επισκέπτης του Πούτιν όχι πολύ καιρό πριν - και ίσως ακόμη και οι Ιρανοί στο περιθώριο. Η ιδέα, εξάλλου, ότι οι Ιρανοί κυριαρχούν τη Συρία είναι ένας μύθος, τον οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ούτε δεν θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλείς. Κατά τη διάρκεια όλων των ταξιδιών μου για πάνω από ένα χρόνο, δεν είδα κανέναν Ιρανό στα πολεμικά μέτωπα στη Συρία. Την Χεζμπολάχ, ναι. Φυσικά, και ο συριακός στρατός θα διαδραματίσει επίσης ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Αν επιβιώσει ο Άσαντ - και δεν έχω συναντήσει ακόμα κανέναν στη Συρία που το αμφισβητεί - τότε θα επιβιώσει ο στρατός.
Το ισραηλινό «μικρό πρόβλημα»
Πριν από μερικές εβδομάδες, η συριακή τηλεόραση έδειξε στρατεύματα, άρματα μάχης, μεταφορικά μέσα και φορτηγά που κατευθύνονταν προς τα νότια για την τελική μάχη ανατολικά της Γκούτα. Εικαζόταν ότι ο σκοπός ήταν να τρομάξουν τους υπολείποντες Ισλαμιστές στη Γκούτα. 
Αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν πολύ διαφορετικός. Ο στρατός ήθελε να μάθει πόσο γρήγορα μπορεί να μεταφέρει 25.000 στρατιώτες από το Χαλέπι και από το βορρά προς τη Δαμασκό και το νότο.  Χρειάστηκαν μόνο 48 ώρες. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο ένας στρατός μάχης που έχει επιζήσει. Είναι ένας κινητός στρατός. Και αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο μικρό πρόβλημα που ενοχλεί τη Συρία.
Κατά μήκος των συνόρων της με το Γκολάν που κατέχεται από το Ισραήλ, υπάρχουν μια ποικιλία πολιτοφυλακών – από τις οποίες μερικές ισλαμιστικές - οι οποίες έχουν αρκετά καλή σχέση με το Ισραήλ. Στο σημείο που οι Ισραηλινοί πήραν ακόμη και μερικούς από τους τραυματίες τους στα ισραηλινά νοσοκομεία. Οι Ισραηλινοί δεν τους βομβάρδισαν ποτέ. Βομβάρδισαν μόνο τους Σύρους, τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ. Και τότε; Τι κάνουν οι Ισραηλινοί, εάν τελείωσε ο πόλεμος, με εκείνο το μικρό αδιέξοδο κάτω από το Γκολάν; Θα αφήσουν τους στρατιώτες του Άσαντ να το πάρουν πίσω; Ή θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια συριακή έκδοση της ελεγχόμενης από τον Ισραήλ ζώνης κατοχής στο νότιο Λίβανο από το 1982 έως το 2000;
Με άλλα λόγια, θα προσπαθήσει το Ισραήλ να κατακτήσει συριακό έδαφος μετά τον πόλεμο - με τον ισχυρισμό ότι είναι απαραίτητο να συγκρατήσει τους Ιρανούς, αυτές τις  μυθικές περσικές ορδές, στα σύνορα με το Ισραήλ; Είναι μια πιθανότητα, αν και ο σοφότεροι των Ισραηλινών στρατηγών δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τον πιο αδίστακτο και πιο σκληρό στρατό της Μέσης Ανατολής - ήτοι τον συριακό στρατό.
Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα να εξεταστεί καθώς τελείωνα τον καφέ μου στην κορυφή της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα πριν επιστρέψω στο γραφείο μου για να αναζητήσω το όνομα της ελληνικής φρεγάτας που ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Ο αριθμός σκάφους F465 αντιστοιχούσε σε ένα πλοίο με το όνομα "Θεμιστοκλής". Θεμιστοκλής, ένας Αθηναίος της αρχαίας περιόδου. Ο νικητής των Περσών, ή όχι;
Pierrick Tillet
πηγή:  Robert Fisk ,  The Independent
(μετάφραση, ενδιάμεσοι τίτλοι και χαρτογραφικές παρεμβολές: Pierrick Tillet)

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά


2 σχόλια:

  1. Οι Αυτοκρατοριες δεν δεχονται μεσα στα εδαφη τους Αμερικανικες αλλα και ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ βασεις.

    Το Καταρ ειδικα απο τη στιγμη που εβαλε Τουρκους στο εδαφος του, εχει υπογραψει την καταδικη του.
    Εκτος και αν προλαβει και απομακρυνει ειτε καταστρεψει του Τουρκους. Δεν μπορουν να δουν σε τι μπελα βαλαν το κεφαλι τους, στηριζοντας το ποιο επεκτατικο κρατος που φιλοδοξει να ηγεμονευσει ολου του Ισλαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fishy British smell. Απο την πολη ερχομαι και στη κορφη κανελλα. Απλως προβολη του image ascot tie and pipe. Πιστευουμε οτι ολοι οι αλλοι ειναι ηλιθιοι και ετσι μπουρδολογουμε ελευθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.