8/5/18

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ: Δέσμευση για υπογραφή συμφωνίας EastMed

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018 επαναβεβαίωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως υπάρχει κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια.
Τόνισε μάλιστα πως δεν θα ήταν υπερβολή να πει ότι η τριμερής, έχει μία πολύ σημαντική γεωπολιτική αξία. «Εκφράζω με βεβαιότητα, ότι η συνεργασία μας θα προβεί σε αποτελεσματικότητα».
Όσον αφορά τον East Med, εξήγησε πως αυτό αποτελεί ένα βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας, ενώ μίλησε για ένα απαράμιλλο δίκτυο κοινών συμφερόντων, τόσο για τις χώρες μας, όσο και ευρύτερα.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τις δύο χώρες για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ τόνισε πως για να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες πρέπει η Τουρκία να απέχει από τις προκλήσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τους δύο Πρωθυπουργούς για τη στήριξή τους σχετικά με το Κυπριακό.
Επιπρόσθετα, τόνισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια που υποσκάπτει την ύπαρξη του Ισραήλ, είναι αδιανόητη.
Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως η συνεργασία των τριών χωρών θα προβεί σε αποτελεσματικότατα, ενώ μίλησε και για διεθνές πλαίσιο συνεργασίας που εδράζεται σε στέρεες, δημοκρατικές αξίες των 3 χωρών. Αναφέρθηκε ακόμη και στις γέφυρες επικοινωνίας, «όχι μόνο των Κυβερνήσεων, αλλά και των λαών μας».
Είπε επίσης, «συμφωνήσαμε στην από κοινή υλοποίηση νέων έργων, σε διάφορους τομείς, όπως η Υγεία και η Επιχειρηματικότητα».
Σε δηλώσεις του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συλλυπήθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ είπε πως εκτιμά το γεγονός πως παρά το πένθος του, έγινε αυτή η συνάντηση.
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμη και στις στενές σχέσεις με Κύπρο, αλλά και το περιστατικό με τον πυροβολισμό αστυνομικού, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ισραήλ.
Μίλησε επίσης και για τις πυρκαγιές κοντά στη Χάιφα, όπου βοήθησε η Κύπρος.
Εκτός από τους ενεργειακούς αγωγούς, υπάρχει και ο ανθρώπινος αγωγός, τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Το όριο μας είναι ο ουρανός. Να προχωρήσουμε προς το μέλλον».
Είπε επίσης πως πρέπει να αποτραπεί η ιρανική επιθετικότητα. «Όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ - Κοτζιάς
Τον Πρόεδρο συλλυπήθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Μία συνάντηση που έχει γίνει θεσμός είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σάρκα και οστά παίρνει μία στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες».
«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη συνεργασία και την ευημερία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Είπε ακόμη πως η Μεσόγειος θάλασσα πρέπει να είναι μία θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας.
Για το Κυπριακό, είπε πως εξέφρασαν και οι δύο τη στήριξή τους στις κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη για επανέναρξη των συνομιλιών.
Όσον αφορά την Τουρκία, είπε πως η Άγκυρα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. «Μία θέση που αποτελεί θέση και των τριών μας. Όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μία λογική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας.

Υπογράφηκε επίσης εφαρμοστική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης υπο-περιφερειακής θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων των τριών χωρών.

Επίσης, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν διμερή συμφωνία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και για τη συμπαραγωγή ταινιών, ενώ Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν τροποποιητικό πρωτόκολλο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη μείωση των τελών περιαγωγής.
Νωρίτερα, Στις πρώτες του δηλώσεις, κατά την άφιξή του, ο κ. Νετανιάχου, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο τις διμερείς σχέσεις και την φιλία των χωρών και επίσης και για την Τριμερή Συνεργασία η οποία εξελίσσεται σε κάτι πολύ σημαντικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως η Τριμερής Συνεργασία, «είναι προς όφελος των Κυβερνήσεων των χωρών μας και των ίδιων των λαών μας».
Ανέφερε ακόμη, ότι οι τρεις χώρες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των Κυβερνήσεων αλλά και των λαών των χωρών.
Απαντώντας στον Πρόεδρο για την αναφορά του ότι η Τριμερής είναι προς όφελος των λαών, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο.
ΠτΔ: Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας
Νωρίτερα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε, «εργαζόμαστε σε ένα αξιόπιστο διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: "Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων"».
Κατά την Τριμερή, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην ενεργειακή συνεργασία και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο επίκεντρο της Τριμερούς ενέργεια, γεωπολιτικά και νέες τεχνολογίες


Πηγή: philenews
  Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής  

7 σχόλια:

  1. Οι Ισραηλινοι ειναι εξυπνοι ανθρωποι και δουλευουν ψιλογαζι τους Ελληνες και Κυπριους εχοντας το καροτο του East Med, ενω απλα ψαχνουν για client states στην περιοχή. ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ο ΕAST MED !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να επανέλθεις , χρησιμοποιώντας ελληνικούς όρους για να καταλάβουμε τι εννοείς

      Διαγραφή
    2. Μιστερ Hasan, δεν ξερω αν οι Ισραηλινοι ειναι εξυπνοι ανθρωποι, ξερω ομως οτι ο EAST MED αγωγος ειναι καρφι στο αγελαδίσιο ματι των τουρκογυφτων και ποναει πολυ....μα παρα πολυ ! Το δε καλυτερο ειναι οτι ΘΑ ΓΙΝΕΙ και μαλιστα πιο συντομα απο οτι ονειρευομασταν, αλλωστε απο εκει που οι τουρκοι μπουνταλαδες θελανε να περασει ο δικος τους αγωγος δεν γινοταν να προχωρησει διοτι το μερος αυτο θα ανηκει στο επερχομενο Κουρδισταν οσονουπω. Οποτε φιλτατε Hasan εχεις καθε λογο απο εδω και περα να εισαι ιδιαιτερως χαρουμενος !

      Διαγραφή
    3. Προς τον κο Φωκα:

      Καλα λοιπον, αλλα διαβασε πχ και το:
      http://zcode-gr.blogspot.gr/2018/05/blog-post_9.html

      Ο καθηγητης χαρακτηριζει οσους πιστευουν στον EAST MED με τον γνωστο κοσμητικο και μαλλον εχει δικιο .....

      Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ με τους ΑΝΑΝστασιαδη και Τσιπρα ειναι να τους παρει μαζι στην επερχομενη επιθεση κατα του ΙΡΑΝ ......... ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

      Προς τον αγαπητο Χρηστο: Χρησιμοποιησε αδερφε το google να το μαθεις τι ασημαινει. Αν παλι βαριεσαι θα στο πω απλα: Κρατος-Υποτελη ! Αυτο ψαχνουν και φαινεται το βρηκαν. Και το βρηκαν διοτι αποτελειται απο πολιτες οπως εσυ φιλε μου. Κανενας ισραηλιτης δεν θα εκανε αυτη την ερωτηση. καταλαβες? Με συγχωρεις αν σε προσβαλλω αλλα πας γυρευοντας.

      Διαγραφή
    4. Προς κυριον Hasan ,
      To διαβασα αγαπητε αλλα δεν μου λεει κατι ο μιστερ Ζουγανελης...ποσο μαλλον που οτι λεει πρωτα βαζει το 'αν' (δηλαδη ΑΝ συμφωνησαν και ΑΝ μπουμε σε πολεμο που ΑΝ γινει πυρηνικος κλπ) αποδεικνυοντας οτι δεν εχει καποια τετοια πληροφορια.
      Πισω απο καθε ΑΥΝΑναστασιαδη μην ξεχνας οτι υπαρχει Ελληνισμος που εκπροσωπειται απο τον Στρατο (τα δικα του δηλαδη παιδια) και τα περιθωρια μειοδοσιας των πολιτικων εφτασαν στο οριο τους.
      Το οτι ειμαστε συμμαχοι με την Αμερικη που ειναιο κηδεμων του Ισραηλ ηδη μας βαζει στον χαρτη ΑΝ γινει πολεμος δεδομενων των αμερικανικων βασεων στην χωρα που ΔΕΝ μπορει (ακομη) κανεις να περιορισει, ΕΝΑΣ το δοκιμασε (Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ το 1973 το καλοκαιρι) και του φτειαξαν ενα ξεγυρισμενο 'πολυτεχνειο' και τον στειλανε αδιαβαστο..
      Αυτη τη στιγμη ΔΕΝ υπαρχει περιθωριο πολεμου,το πολυ να γινουν μεμονομενα επεισοδεια με proxy κρατη απο US and Russia μεσα στα οποια ειναι ΚΑΙ η Ελλαδα (ως περιφερειακη χωρα δρουσα επικουρικως και μονο..) ενω οι εμπλεκομενες χωρες θα ειναι Τουρκια-Αφγανισταν-Συρια-Ιραν-Ιρακ-Κουρδισταν-Σ.Αραβια-Ιορδανια-Ισραηλ και Καταρ.
      Πολεμος ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ οπως υπονοουν με πυρηνικα μαλλον αποκλειεται διοτι εκει μπαινουν ΘΕΛΟΥΝ δεν ΘΕΛΟΥΝ και Ρωσσια-Αμερικη (και οχι proxy χωρες) οποτε δεν θα υπαρξει νικητης παρα μονο ενας πλανητης χαμενος. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ καλα τα συμφεροντα, καλη η χειραγωγηση και η πεμπτη φαλαγγα , αλλα ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ η ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ που ειναι οτι ο αξονας Ισραηλ-Κυπρου-Αιγυπτου-Ελλαδος-Ευρωπαικης Ενωσεως θα επιβαλλει για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του (και την απεξαρτηση απο το Ρωσσικο γκαζι) τον αγωγο EAST MED οτι και να λενε οι διαφοροι Ζουγανεληδες.

      Διαγραφή
  2. We are always looking for sponsors, messiahs, pimps and anything else you can imagine instead of ways to making us stronger.

    Hasan' s 1st comment was right on target. Israel is not giving anything. The same conversation and wishful thinking took place last Year. Israel will take part of Aphrodite (back door to future deal btw Cyprus and Turkey), will control the airspace and use the Island as it pleases.

    Israel will NEVER close its door to Turkey. Turkey fights Israel's proxy wars and Israel has its back. Immunity to crimes for a start. Dating back to the 1st Genocide of the 20th Century all the way to the genocide of the Kurdish people. The silence of Human rights groups is evidence to that relationship. So wake up and smell the coffee, because gas from an East Med pipeline you will never smell.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.