2/5/18

Αρμενία: Δεν εξελέγη πρωθυπουργός ο Πασινιάν

02s5armenia_poli
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.
ΕΡΕΒΑΝ. Το πολιτικό αδιέξοδο στην Αρμενία παρατείνεται μετά την αποτυχία του επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, Νικόλ Πασινιάν, να εκλεγεί πρωθυπουργός. Στο τέλος μαραθώνιας κοινοβουλευτικής συζήτησης, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τον Πασινιάν, που ήταν ο μόνος υποψήφιος.
«Θα πίστευε κανείς ότι, όπως έχει εκτυλιχθεί η κατάσταση, θα είχαν αντληθεί συμπεράσματα. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα άρχισε να παίζει τη γάτα με τον ποντίκι με τον λαό», είπε ο Πασινιάν από το βήμα της Βουλής. «Το ότι αντιμετωπίζετε την ανοχή του λαού ως αδυναμία μπορεί να προξενήσει τσουνάμι», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα «έχει κηρύξει πόλεμο στον λαό» και «δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει».

Την περασμένη Δευτέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Σερζ Σαρκισιάν, μετά πολυήμερες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την απόφασή του να μεταπηδήσει εκ νέου στην πρωθυπουργία, μετά τη λήξη των δύο προεδρικών θητειών του. Ως επικεφαλής των διαδηλώσεων, ο πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν ξανά στους δρόμους και προκάλεσε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, με στόχο να εκλεγεί αντικαταστάτης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Καρέν Καραπετιάν.
Εξω από την αίθουσα του Κοινοβουλίου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που υποστήριζαν την υποψηφιότητα του Πασινιάν. «Θα είμαι σύντομα μαζί σας», είπε ο 42χρονος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πολιτική αλλαγή είναι αναπότρεπτη.
Ο Πασινιάν είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αν αποσπάσει την εξουσία από το φιλορωσικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα διατηρήσει τη συμμαχία της χώρας με τη Μόσχα, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά της κυβερνώσας ελίτ. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη Μόσχα.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.