11/5/18

Φωνή της Αμερικής: Οι Αλβανοί ηγέτες πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την Τουρκία


Η «Φωνή της Αμερικής» [Voice of America- VOA] -στην αλβανική γλώσσα- παρουσιάζει τις θέσεις ενός διακεκριμένου καθηγητή Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προειδοποιεί την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για τον κίνδυνο της τουρκικής επιρροής και λέει ότι είναι σαφές ότι ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να διευρύνει τον έλεγχό του στα Βαλκάνια.
Ο Άλον Μπεν- Μέιρ, ερευνητής στο Κέντρο Παγκοσμίων Υποθέσεων αυτού του Πανεπιστημίου δήλωσε στη συνέντευξή του στην VOA ότι οι ηγέτες της Αλβανίας κλίνουν προς την Τουρκία λόγω αμοιβαίων συμφερόντων και ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούν εάν θέλουν να προσεγγίσουν την ΕΕ.
Ο καθηγητής Μπεν – Μέιρ μίλησε με τη συνάδελφο κ. Κέιντα Κοστρέσι για την τουρκική επιρροή.
VOA: Καθηγητή Μπεν- Μέιρ, εκφράσατε την ανησυχία σας για την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια. Ποια είναι η ουσία της ανησυχίας σας;
Άλον Μπεν- Μέιρ: Η ανησυχία μας έγκειται στην ατζέντα του προέδρου Ερντογάν και στο πρόγραμμά του, το οποίο προβλέπει την προώθηση του Ισλάμ όπου μπορεί, καθώς και την επιστροφή μιας παραλλαγής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο πρώην πρωθυπουργός (Αχμέτ) Νταβούτογλου και πολλοί αξιωματούχοι με τους οποίους μιλάμε τακτικά, είπε ότι μέχρι το 2013, που συμπίπτει με την 100η επέτειο της τουρκικής δημοκρατίας, θα έχει εξουσία και επιρροή παρόμοια με εκείνη που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε επί 500 χρόνια διατηρώντας τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.
Για τη συνέχεια Echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.