7/5/18

Είναι μεγάλος ο καημός (του Ερντογάν)

του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής, αναφερθήκαμε στον δεύτερο λόγο που οδήγησε τον Ερντογάν στην απόφαση να εξαγγείλει τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών σχεδόν 1,5 χρόνο πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Ο δεύτερος λόγος είναι η οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία και την Παρασκευή που δημοσιεύθηκε το άρθρο έχασε 0,5% της αξίας της, με τις προοπτικές να μην είναι ευοίωνες για τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει το ισχυρό όπλο του, που ήταν η οκονομία, να μετατρέπεται σε αχχίλειο πτέρνα ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Ο πρώτος λόγος και ο σπουδαιότερος, είναι οι εξελίξεις στου Κουρδικό, οι οποίες επίσης προοιωνίζονται κακά πράγματα για την Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος ξέθαψε το γενοκτονικό δόγμα «ένα έθνος, ένα κράτος, μια γλώσσα, μια θρησκεία», για να αντιμετωπίσει με «παραδοσιακό» τρόπο την λεγόμενη κουρδική απειλή!
Σε τι συνίσταται αυτή. Σε εσωτερικό επίπεδο, το πρόβλημα είναι κυρίως πληθυσμιακό και σχετίζεται με τους ρυθμούς αύξησης των Κούρδων, που είναι πενταπλάσιοι σε σχέση με αυτούς των λοιπών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.
Σημειωτέον, οι περιοχές κοντά στα δυτικά παράλια και οι αστικοί πληθυσμοί στην Τουρκία, έχουν δείκτες ανάλογους με αυτούς της Ελλάδας, που σημαίνει ότι οι Κούρδοι σε 15-20 χρόνια θα είναι πλειονότητα στην Τουρκία. Παρεπόμενο αυτού είναι η πολιτική δύναμη των Κούρδων και η στρατιωτική δύναμη του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος στην Τουρκία.
Αυτός είναι ο λόγος που έκανε τον Ερντογάν, πριν από δυο χρόνια, να απευθύνει έκκληση στις Τουρκάλες να κάνουν τρία και τέσσερα παιδιά.
Του έδειξαν το διάγραμμα της αύξησης των Κούρδων και τρομοκρατήθηκε. Όμως, παρότι το εσωτερικό πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, εξ ου και ο νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει εδώ και τρία χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες, αυτό που έκανε τον Ερντογάν να φέρει τις εκλογές πιο κοντά, είναι οι εξελίξεις στο Β. Ιράκ και τη Β. Συρία. Σύμφωνα με δική του δήλωση, μετά τις εκλογές, θα χρειαστεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το θέμα.
Τι  συμβαίνει λοιπόν και τι πρόκειται να συμβεί στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατασκευάζουν στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, όπως ονομάζεται επίσημα το αυτόνομο κουρδικό κράτος που λειτουργεί στο Β. Ιράκ, το μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα που θα στεγάσει προξενείο των ΗΠΑ στον κόσμο. Επειδή όλα τα ζητήματα αυτά έχουν τον συμβολισμό τους, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι η κατασκευή ενός τέτοιου κτηρίου για διπλωματική αρχή, δείχνει και την πολιτική βαρύτητα που δίνει η ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

5 σχόλια:

  1. Σάββα. Στο άρθρο σου δεν ανέφερες κι έναν εξίσου σοβαρό λόγο, εγώ θα έλεγα τον σοβαρότερο. Ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος, επιδιώκει να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα ακόμα κα μέσα από τα λάθη του και κυρίως είναι τούρκος, άνθρωπος δηλαδή χωρίς λόγο και μπέσα και ειδικά για μας τους έλληνες σκέπτετε όπως όλοι οι τούρκοι. Για όλα τα κακά φτένε οι έλληνες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ο Ερτογαν πάει για εκλογές, καλά κάνει !!! Εμείς τι να ευχόμαστε να βγει ή να βγει η αντίπαλος του ??? Όπως και να έχει πάλι Τούρκοι θα είναι !! Βέβαια εγώ πιστεύω πως το πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους είναι το Κουρδικό, αργά ή η γρήγορα αυτό που είναι να γίνει θα γίνει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομιζω πως πρεπει να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα. Για να δουμε ο καθεις τι πιστευει κι τι αντιπροσωπευει.

    Συμφωνεις, κε. Καλεντεριδη, πως ο τουρκος ειναι εχθρος του Ελληνικου Εθνους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιότιμε κύριε Καλεντερίδη,
    θα συμφωνήσω με το πληθυσμιακό, το οποίο ομως ειναι ένας από πολλούς παράγοντες και ισως οχι ο πιο σημαντικός. Νομίζω ότι τον πιο μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις του Ερντογάν παίζει η διαπίστωση ότι οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας ανακαλύψανε πως τα συμφέροντα τους για τον αιώνα που διανύουμε τα εξυπηρετεί καλύτερα ενα αλλο μόρφωμα/κρατική οντοτητα (Κούρδοι). Συν τοις αλλοις δεν ειναι πλέον διατεθιμένοι να εξυπηρετούν τις δύσκολες τουρκικές ιδιαιτερότητες και επιθυμίες οι οποίες δημιουργούνε παρά λύνουν προβλήματα στην περιοχή. Σας ευχαριστώ. Νικόλαος Ισπικούδης, Σέρρες, κάτοικος Βερολίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.